Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Árfolyamgát - Magas a kérelmezők aránya

MTI, 2012. november 09. - péntek 13:51
Címkék: deviza, árfolyamgát
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Az Axa Bank Europe SA Magyarországi Fióktelepének devizaalapú jelzáloghitellel rendelkező ügyfelei közül október közepéig a jogosultak mintegy 42 százaléka igényelte az árfolyamgátat - közölte a hitelintézet csütörtökön. A teljes pénzintézeti szektorban a szeptemberi adatok alapján jóval alacsonyabb az igénylők aránya.


Az Axa közleményében ismerteti: ügyfelei közül mintegy 30 ezren jogosultak az árfolyamgát programban való részvételre, közülük a 2012. április 2. és október 15. közötti időszakban több mint 12 800 ügyfél nyújtotta be kérelmét. A bank több mint 7500 ügyféllel már megkötötte a szerződést, további mintegy 3100 ügyfél esetében a szerződéskötés folyamatban van. A jogszabályi feltételek (például az ingatlan telekkönyvi besorolása, vagy a hitelösszeg) miatt elutasított kérelmek száma alig haladja meg a 130-at.

A teljes pénzintézeti szektort tekintve eddig kevéssé kihasznált az árfolyamgát konstrukció. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) adatai szerint a hitelintézetek és pénzügyi vállalkozások szeptember 30-ig összesen 64 571 darab gyűjtőszámlát nyitottak meg. Szeptemberben 13 486 darab új szerződést kötöttek, ezzel a megkötött árfolyamgát szerződések kumulált darabszáma már meghaladta a 77 ezret. A lehetséges igénybevevők köre a PSZÁF szerint közel 489 ezer fő. A rögzített törlesztési árfolyamú devizakölcsönök teljes állománya 609,4 milliárd forint volt szeptember végén. A konstrukcióban részt vevő ügyfelek szeptemberben átlagosan havi 10 688 forint megfizetése alól mentesültek, ennyi volt az egy számlára jutó elengedett tartozás összege.

A rögzített árfolyamon történő törlesztés lehetőségét a törvény szerint a fogyasztók 2012. december 31-ig írásban kezdeményezhetik pénzügyi szolgáltatójuknál. Az árfolyamgát révén a devizahitelesek havi törlesztési terhei minimum 3 évre, de maximum 2017. június végéig mérséklődnek és kiszámíthatóvá válnak (egy svájci frankot 180, az eurót 250, a japán jent 2,5 forinton lehet törleszteni). A deviza árfolyam-változások hatásai a hitel törlesztő részleteiben ugyanis a rögzített időszak alatt nem jelennek meg: az aktuális piaci és a rögzített árfolyam közötti különbözet a forint gyűjtőszámlára kerül.

A hitel gyűjtőszámlára kerülő kamatrészének megfizetését az állam és a pénzügyi szolgáltatók magukra vállalták, azaz az adós tartozásának e részét elengedik. Ugyanakkor a gyűjtőszámlán fölhalmozott követelés után a pénzügyi szolgáltatók a budapesti bankközi kamatlábnak megfelelő kamatot számítanak fel (a közszférában dolgozók ehhez még kamattámogatást is kapnak).

Az árfolyamrögzítést azok igényelhetik, akik a gyűjtőszámlahitel első folyósításáig több feltételnek is megfelelnek. A legfontosabb, hogy a devizakölcsön folyósításkori forint összege nem haladhatja meg a 20 millió forintot, az ügyfél fizetési késedelme ne haladja meg a 90 napot, és a lakóingatlan ne álljon végrehajtás alatt.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Alkopro, 2020. április 03.

Ha szeretne nyugodt szívvel a volán mögé ülni, akkor célszerű lehet az alkoholszonda beszerz...

Kevesebb az ittas sofőr

Alkopro, 2020. április 03.

Ha szeretne nyugodt szívvel a volán mögé ülni, akkor célszerű lehet az alkoholszonda beszerz...

Futószalagon itélik el az ittas vezetőket

Alkopro, 2020. április 03.

Ha szeretne nyugodt szívvel a volán mögé ülni, akkor célszerű lehet az alkoholszonda beszerz...

Futószalagon itélik el az ittas vezetőket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza