Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Egyre több lány próbál ki tiltott szereket

MTI, 2012. november 07. - szerda 14:11
Címkék: drog, felmérés,
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Jelentősen nőtt az új pszichoaktív szerek, a dizájner drogok elterjedtsége Magyarországon, a heroin népszerűsége csökkent. A tiltott szert próbálók aránya nagyobb mértékben nőtt a lányok körében, illetve a vidéki iskolákban - derül ki a Nemzeti Drog Fókuszpont éves jelentéséből.


A Nemzeti Drog Fókuszpont - Nemzeti Kábítószer Adatgyűjtő és Kapcsolattartó Központ honlapján (http://drogfokuszpont.hu/) közzétett, a 2011-es évre vonatkozó országjelentés szerint a "problémás fogyasztók körében 2011-ben markánsan kirajzolódott a tavaly már leírt strukturális átalakulás, miszerint csökkent a heroin népszerűsége, ugyanakkor jelentősen nőtt az új pszichoaktív szerek elterjedtsége".

A tűcsereprogramokban részt vevők körében a heroint injektálók aránya nagymértékben - 23 százalékponttal - csökkent 2010-hez képest, míg az egyéb szereket injektálóké jelentősen, 26 százalékponttal emelkedett, az amfetamint elsődlegesen injektálók aránya enyhén csökkent - mutattak rá.

-

A jelentés szerint a múlt évben végzett kutatásban megkérdezett 16 éves diákok 28,8 százaléka fogyasztott már valamilyen tiltott vagy legális szert. A vizsgált szerek közül változatlanul a legelterjedtebb a marihuána, valamint a gyógyszerek orvosi javaslat nélküli fogyasztása és a szerves oldószer belégzése.

Az ötödik helyet a 2011-ben először kérdezett mefedron foglalta el, ezt követték az amfetaminok, az egyéb szerek és az ecstasy. A valaha tiltott szert próbálók aránya nagyobb mértékben nőtt a lányok körében, illetve a vidéki iskolák esetében - írták.

A jelentés szerint a 2006 óta ismétlődő országos vizsgálatok alapján megállapítható, hogy a hazai intravénás kábítószer-használóknál a korábbi évekhez hasonlóan nagyon alacsony lehet a HIV-fertőzöttek száma, a hepatitis B fertőzöttek aránya egy százalék alattira tehető. Ugyanakkor rámutattak: nőtt a nem opiátot injektálók fertőzöttségi aránya, az opiátot injektálóké pedig csökkent, ami további kockázatokat hordoz, mivel az új pszichoaktív szereket többször injektálják naponta, így "a kockázati magatartások is nagyobb valószínűséggel fordulnak elő ebben a szerhasználói csoportban".

A toxikológiai ellátásban megjelenteknél meredek emelkedést mutatott az amfetaminok és a kannabisz miatti kezelési igények száma. Az amfetamin típusú szerek okozta mérgezések emelkedésének hátterében a katinonok, a kannabisz miatti kezelési igények növekedése hátterében a szintetikus kannabinoidok térnyerése állhat - olvasható a jelentés összefoglalójában.

A jelentés szerint a kábítószer-fogyasztással összefüggő halálozások számának csökkenése 2011-re is jellemző volt, különösen az opiátok miatt bekövetkezett halálesetek számában.

Közölték, 2011-ben az azt megelőző évhez képest enyhe növekedést mutatott a kábítószerrel visszaélések száma.

A "bűncselekmények tárgya" az esetek 79 százalékában kannabisz, 8,5 százalékában amfetamin volt. Valamennyi szertípus esetében a visszaélések több mint 80 százalékát "a fogyasztói típusú visszaélések tették ki". 2011-ben az elkövetők között számottevően nőtt a fiatalkorúak aránya - olvasható.

A jelentés szerint 2011 legjelentősebb drogpiaci fejleményének a tiltólistára került mefedron eltűnése, az azt felváltó vegyületek (4-MEC, MDPV) elterjedése, továbbá a szintetikus kannabinoidokkal kezelt növényi törmelékek jelentős térnyerése tekinthető.

2011 legfontosabb drogpolitikai fejleménye az új pszichoaktív szerek ideiglenes jegyzékre vételét és kereskedelmének korlátozását lehetővé tevő jogszabályi háttér és eljárásrend kidolgozása volt. A kábítószerrel azonos elbírálás alá eső anyagok jegyzékére 2012. január 1-től kilenc új szer került fel, ezen anyagok fogyasztása és kereskedelme is büntetőjogi felelősséget von maga után - írták.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

John Doe, 2020. március 29.

Szüksége van hitelre? Ne aggódjon többé, vegye fel a kapcsolatot a certifiedloanlenders@gmail.c...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Tóth Éva, 2020. március 27.


...

Villanyóra feltöltés hírlapüzletekben is

Baka László, 2020. március 27.

Király...

Elstartolt a MÁV valós idejű vonatfigyelője

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza