Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Székesfehérváron a legdrágább a távhő

MTI, 2012. november 05. - hétfő 15:41
Címkék: távhő, díj, felmérés
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Győrben és Veszprémben a legolcsóbb, Székesfehérváron a legdrágább a távhő az MTI körképébe bekerült megyeszékhelyek közül. A legtöbb városban az idén január elsejével volt utoljára áremelés, a nemzeti fejlesztési miniszter által meghatározott maximális, 4,2 százalékos mértékben.


Budapesten a fűtési és a használati meleg víz együttes alapdíja - amit a lakossági fogyasztók 90 százaléka fizet - légköbméterenként bruttó 472,5 forint. Az összeg az év első felében magasabb volt, de a Főtáv Zrt. július 1-jétől 10 százalék díjkedvezményt ad a lakossági, lakás célú távhő-szolgáltatási alapdíjból. A lakossági fogyasztók hődíja a fővárosban bruttó 3367 forint gigajoule-onként. A Budapesti Városüzemeltetési Központ alatt működő társaságnak mintegy 240 ezer lakossági díjfizetője van.

Debrecenben a hőszolgáltatás jelenlegi díjtarifa és támogatási rendszerének megfelelően csak 4,2 százalékkal emelték év elején a távhő árát - jelezte Bede László, a Debreceni Hőszolgáltató Zrt. gazdasági igazgatója. Ugyanakkor szerinte növelni kellene a támogatást, mert a jelenlegi árképlet alkalmazása veszteséget termel a cégnek. A hajdú-bihari megyeszékhelyen a fűtés alapdíja évente megawattonként 11 233 forint, a hődíj fűtés esetében gigajoule-onként 3563 forint.

-

Szolnokon az Alfa-Nova Kft. biztosítja a távfűtéses lakások meleggel való ellátását. A szolgáltatást igénybe vevők idéntől fűtési alapdíjként éves szinten légköbméterenként 381,8 forintot fizetnek. A mért hőenergia díja gigajoule-onként a lakossági fogyasztóknak 3840 forint.

Kaposváron a lakossági hő díja bruttó 3768 forint gigajoule-onként, ezen felül az alapdíj évi bruttó 351,34 forint légköbméterenként. A lakossági melegvíz-fogyasztás díja bruttó 1017 forint köbméterenként, az alapdíj évi bruttó 88,62 forint légköbméterenként. A somogyi megyeszékhelyen 6800 lakásban van távfűtés és melegvíz-szolgáltatás.

Székesfehérváron nem terveznek távhő-szolgáltatási díjemelést mindaddig, amíg a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium másként nem rendelkezik - mondta a Széphő Zrt. hőszolgáltatási igazgatója, Szauter Ákos. A 21 ezer háztartást és 630 közületet ellátó, önkormányzati tulajdonú cégnél bruttó 376 forint a fűtési alapdíj légköbméterenként. A városban a lakossági hődíj bruttó 3967 forint gigajoule-onként.

Nyíregyházán a fűtési szolgáltatás alapdíja légköbméterenként bruttó 372 forint - közölte Arday Balázs, a Nyírtávhő Kft. ügyvezető igazgatója. A fűtési hődíj gigajoule-onként 3704 forint. A városban az átlagos hőfelhasználás alacsonyabb az országosnál, így a díjak alapján az átlagos fogyasztó költsége évente körülbelül bruttó 160-165 ezer forint.

Salgótarjánban a lakossági hődíj bruttó 3597 forint, a közületi ár pedig 4070 forint gigajoule-onként. Emellett a lakossági fogyasztók egész évben bruttó 357 forintos alapdíjat fizetnek köbméterenként.

Előreláthatólag a csongrádi megyeszékhelyen nem lesz emelés a távhőszolgáltatásokban - közölte Terhes István energetikus az MTI-vel. A Szegedi Hőszolgáltató Kft. szakembere elmondta: a lakossági célú fűtési hőfelhasználási alapdíj évente légköbméterenként 341 forint, a hődíj gigajoule-onként 3705 forint.

Tatabányán egy gigajoule fűtésre felhasznált energia bruttó 3852 forint, egy köbméter meleg vízért 1996 forintot kell fizetni. Az önkormányzati tulajdonban lévő Komtávhő Zrt. 23 ezer lakossági fogyasztót lát el.

Veszprémben nem tervezik a távhő-szolgáltatási díjak emelését, ha csak a központi döntés ezzel ellentétes nem lesz - mondta az MTI-nek a Veszprémi Közüzemi Szolgáltató Zrt. vezérigazgatója, Göttlinger László. Veszprémben az idénre megállapított fűtési alapdíj légköbméterenként 312,60 forint plusz áfa évente. A primer hődíj Veszprémben 3300 forint gigajoule-onként.

A Győr-Szol Zrt. országos összehasonlításban az egyik legalacsonyabb áron biztosítja a távhőt, idén január elsejétől 3194 forint fűtési hődíjat fizetnek a felhasználók gigajoule-onként. A fűtési alapdíj éves, légköbméterenként számított ára 292,8 forint. A fűtési és melegvíz-szolgáltatást is igénybe vevő fogyasztók alapdíja 356,3 forint évente és légköbméterenként.

Ezzel a 4,2 százalékos januári emelés után egy átlagos, 52 négyzetméteres, 141 légköbméteres távfűtéses lakás tulajdonosának az áfát nem számítva évi 163 ezer 587 forintot kell fizetnie - közölte Ozsvárt Tamás, a városüzemeltetési társaság kommunikációs igazgatója. Jelezte, hogy 24 ezer lakást és ezernél több közületi fogyasztót szolgálnak ki.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

John Doe, 2020. március 29.

Szüksége van hitelre? Ne aggódjon többé, vegye fel a kapcsolatot a certifiedloanlenders@gmail.c...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Tóth Éva, 2020. március 27.


...

Villanyóra feltöltés hírlapüzletekben is

Baka László, 2020. március 27.

Király...

Elstartolt a MÁV valós idejű vonatfigyelője

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza