Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Biztosítóváltási tudnivalók a PSZÁF-tól

MTI, 2012. október 30. - kedd 09:21
Címkék: PSZÁF, biztosítóváltás
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Az év végi gépjármű felelősségbiztosítási kampányban csak azok az üzembentartók, tulajdonosok élhetnek a január 1-jei biztosítóváltás lehetőségével, akik a kocsit 2010. január 1-je előtt vásárolták, illetve az üzembentartó ez előtt változott - hívta fel a figyelmet honlapján közzétett lakossági tájékoztatójában a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF).


A tájékoztató szerint ha egy 2010. január 1-jét követően vásárolt gépkocsi üzembentartója a meglévő szerződését december 31-i hatállyal mégis felmondja, és helyette új szerződést köt, akkor számítania kell arra, hogy az újonnan kötött szerződése nem lesz érvényes. A PSZÁF példaként felhozza: egy idén augusztus 31-én kötött szerződés esetén 2013. augusztus 30-ra lehet a megállapodást felmondani, és az erről szóló értesítésnek 2013. július 31-ig kell a biztosítóhoz beérkeznie.

A 2012. október 30-án meghirdetett díjtarifa az év közbeni évfordulós szerződések díját nem módosítja január 1-jétől, azokra továbbra is a 2011. október 30-án meghirdetett díjtarifa vonatkozik a biztosítás évfordulójáig, vagy a szerződés esetleges megszűnéséig.

-

A felügyelet felhívta a figyelmet arra is: a biztosítók a jogszabályi kötöttségek miatt a felmondás beérkezésének határidejét nagyon szigorúan veszik. A szerződés felmondása kizárólag írásban történhet. Az e-mailben történő felmondást - a fokozott biztonságú elektronikus aláírással aláírt okirat kivételével - a biztosító nem fogadhatja el.

A jövő év január 1-jétől hatályos szabályozás értelmében a biztosítók bármikor díjtarifát hirdethetnek. A díjtarifa a meghirdetéstől számított 60. napot követően lép hatályba, a kötelező gépjármű felelősségbiztosítási szerződés pedig csak az aktuálisan hatályos díjtarifa szerint köthető meg. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a biztosító a korábban megkötött szerződéseket a biztosítási időszakon belül módosíthatja - jegyzi meg a PSZÁF. Így a 2010. január 1-je előtt kötött - jelenleg az állomány mintegy háromnegyedét kitevő - naptári évfordulós szerződés esetén a jövő évi biztosítási időszakra a 2012. október 30-ig meghirdetett díjtarifát kell alkalmazni. A 2010. január 1-je után megkötött, nem naptári évfordulós szerződések esetén a szerződéskötés időpontjában hatályos díjtarifák alkalmazandók.

Január 1-jétől a biztosítóknak lehetőségük nyílik arra, hogy a szerződés díját - legkésőbb a kockázatviselés kezdetét követő 60 napon belül - utólag módosítsák, ha az üzembentartó a szerződéskötéskor a valóságnak nem megfelelő adatokat közölt, és emiatt a szerződés díja a díjtarifa szerint megállapítandó díjtól eltér.

A kötelező gépjármű felelősségbiztosítás után baleseti adót kell fizetni. Az adót a szerződést kötő személy vagy szervezet fizeti meg, de a biztosítók állapítják meg, szedik be az ügyfelektől, és utalják tovább az államnak. A biztosító a szerződő által befizetett összegből elsőként a baleseti adót, majd ezt követően a díjat könyveli le. Amennyiben a szerződő a díj és a megállapított adó együttes összegénél kevesebbet fizetett be, a szerződés díjhátralékossá válik, és akár meg is szűnhet - figyelmeztet a PSZÁF.

A lakossági tájékoztató a felügyelet honlapján (www.pszaf.hu) elolvasható.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Mr. Dékány Endre, 2020. január 26.

Hitelre van szüksége? Bármely okból és sürgős igényként mindenféle hiteleket kínálunk, p...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

Mr. Dékány Endre, 2020. január 26.

Hitelre van szüksége? Bármely okból és sürgős igényként mindenféle hiteleket kínálunk, p...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

Mr. Dékány Endre, 2020. január 26.

Hitelre van szüksége? Bármely okból és sürgős igényként mindenféle hiteleket kínálunk, p...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza