Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Biztosítóváltási tudnivalók a PSZÁF-tól

MTI, 2012. október 30. - kedd 09:21
Címkék: PSZÁF, biztosítóváltás
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Az év végi gépjármű felelősségbiztosítási kampányban csak azok az üzembentartók, tulajdonosok élhetnek a január 1-jei biztosítóváltás lehetőségével, akik a kocsit 2010. január 1-je előtt vásárolták, illetve az üzembentartó ez előtt változott - hívta fel a figyelmet honlapján közzétett lakossági tájékoztatójában a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF).


A tájékoztató szerint ha egy 2010. január 1-jét követően vásárolt gépkocsi üzembentartója a meglévő szerződését december 31-i hatállyal mégis felmondja, és helyette új szerződést köt, akkor számítania kell arra, hogy az újonnan kötött szerződése nem lesz érvényes. A PSZÁF példaként felhozza: egy idén augusztus 31-én kötött szerződés esetén 2013. augusztus 30-ra lehet a megállapodást felmondani, és az erről szóló értesítésnek 2013. július 31-ig kell a biztosítóhoz beérkeznie.

A 2012. október 30-án meghirdetett díjtarifa az év közbeni évfordulós szerződések díját nem módosítja január 1-jétől, azokra továbbra is a 2011. október 30-án meghirdetett díjtarifa vonatkozik a biztosítás évfordulójáig, vagy a szerződés esetleges megszűnéséig.

-

A felügyelet felhívta a figyelmet arra is: a biztosítók a jogszabályi kötöttségek miatt a felmondás beérkezésének határidejét nagyon szigorúan veszik. A szerződés felmondása kizárólag írásban történhet. Az e-mailben történő felmondást - a fokozott biztonságú elektronikus aláírással aláírt okirat kivételével - a biztosító nem fogadhatja el.

A jövő év január 1-jétől hatályos szabályozás értelmében a biztosítók bármikor díjtarifát hirdethetnek. A díjtarifa a meghirdetéstől számított 60. napot követően lép hatályba, a kötelező gépjármű felelősségbiztosítási szerződés pedig csak az aktuálisan hatályos díjtarifa szerint köthető meg. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a biztosító a korábban megkötött szerződéseket a biztosítási időszakon belül módosíthatja - jegyzi meg a PSZÁF. Így a 2010. január 1-je előtt kötött - jelenleg az állomány mintegy háromnegyedét kitevő - naptári évfordulós szerződés esetén a jövő évi biztosítási időszakra a 2012. október 30-ig meghirdetett díjtarifát kell alkalmazni. A 2010. január 1-je után megkötött, nem naptári évfordulós szerződések esetén a szerződéskötés időpontjában hatályos díjtarifák alkalmazandók.

Január 1-jétől a biztosítóknak lehetőségük nyílik arra, hogy a szerződés díját - legkésőbb a kockázatviselés kezdetét követő 60 napon belül - utólag módosítsák, ha az üzembentartó a szerződéskötéskor a valóságnak nem megfelelő adatokat közölt, és emiatt a szerződés díja a díjtarifa szerint megállapítandó díjtól eltér.

A kötelező gépjármű felelősségbiztosítás után baleseti adót kell fizetni. Az adót a szerződést kötő személy vagy szervezet fizeti meg, de a biztosítók állapítják meg, szedik be az ügyfelektől, és utalják tovább az államnak. A biztosító a szerződő által befizetett összegből elsőként a baleseti adót, majd ezt követően a díjat könyveli le. Amennyiben a szerződő a díj és a megállapított adó együttes összegénél kevesebbet fizetett be, a szerződés díjhátralékossá válik, és akár meg is szűnhet - figyelmeztet a PSZÁF.

A lakossági tájékoztató a felügyelet honlapján (www.pszaf.hu) elolvasható.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

John Doe, 2020. március 29.

Szüksége van hitelre? Ne aggódjon többé, vegye fel a kapcsolatot a certifiedloanlenders@gmail.c...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Tóth Éva, 2020. március 27.


...

Villanyóra feltöltés hírlapüzletekben is

Baka László, 2020. március 27.

Király...

Elstartolt a MÁV valós idejű vonatfigyelője

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza