Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Továbbra is sugárszennyezettek a fukusima környéki halak

MTI, 2012. október 27. - szombat 09:01
Címkék: radioaktivitás, Fukusima, hal
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A radioaktív cézium magas szintjét találták még másfél évvel a fukusimai atomkatasztrófa után is a Japán keleti partjainál kifogott halakban, ami arra utal, hogy a sugárzásnak "folytonos forrása" lehet valahol az óceánban - állapította meg egy amerikai kutató a Science tudományos magazin legfrissebb számában közzétett tanulmányában.


Ken Buesseler kémikus, a massachusettsi Woods Hole Oceanográfiai Intézet munkatársa olyan hivatalos japán adatbázisokat tekintett át, amelyek a meghibásodott atomerőmű közelében a tengerből kifogott és begyűjtött halakban, rákfélékben és tengeri moszatokban lévő sugárzási szinteket tartalmazták.

Elemzése eredményeként Buesseler arra a következtetésre jutott, hogy az elhúzódó szennyezettség vélhetően valamilyen - kis mennyiségű - szivárgás következménye, amelynek forrása vagy maga az atomerőmű, vagy a szennyezett tengerfenéki üledék. Becslése szerint a Fukusima mellett kifogott halak mintegy 40 százaléka tekinthető fogyasztásra alkalmatlannak a japán szabályok alapján.

"Annak megjóslása, hogy a szennyezettség mintázata miként fog változni az idővel, több teendőt igényel pusztán a halak tanulmányozásánál" - mutatott rá Buesseler, aki 2011-ben egy nemzetközi kutatóutat vezetett a Fukusimából származó radioaktív részecskék terjedésének vizsgálatára.

"Igazából arra lenne szükségünk, hogy jobban megismerjük a cézium és más radioaktív atomok forrásait és süllyesztőit, amelyek miatt az történik, amit most tapasztalunk az óceánban Fukusima közelében" - tette hozzá a kutató.

A Fukusima környékén kifogott halakban az eddigi legnagyobb szennyezettséget idén augusztusban mérték, tizenhét hónappal a katasztrófa után. Két fenéklakó halban 25 ezer becquerel volt kilogrammonként a radioaktív cézium szintje.

Japánt 2011. március 11-én sújtotta földrengés és szökőár, majd a természeti katasztrófa nukleáris balesetet okozott a Fukusima Daiicsi atomerőműben, ahol három reaktor megsérült.

A kutatók hangsúlyozzák, hogy a Japán északkeleti partjainál kifogott hal túlnyomó többsége továbbra is alkalmas a fogyasztásra, mert a bennük mérhető sugárzás alatta marad a szigetország kormánya által idén áprilisban megszigorított, cézium-134 és cézium-137 izotópokra vonatkozó egészségügyi határértékeknek.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Mr. George Anderson, 2020. április 06.

Sürgősségi kölcsönt keres? A bankja vagy pénzügyi intézménye megtagadja a hitelt? Szükség...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Alkopro, 2020. április 03.

Ha szeretne nyugodt szívvel a volán mögé ülni, akkor célszerű lehet az alkoholszonda beszerz...

Kevesebb az ittas sofőr

Alkopro, 2020. április 03.

Ha szeretne nyugodt szívvel a volán mögé ülni, akkor célszerű lehet az alkoholszonda beszerz...

Futószalagon itélik el az ittas vezetőket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza