Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Továbbra is sugárszennyezettek a fukusima környéki halak

MTI, 2012. október 27. - szombat 09:01
Címkék: radioaktivitás, Fukusima, hal
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A radioaktív cézium magas szintjét találták még másfél évvel a fukusimai atomkatasztrófa után is a Japán keleti partjainál kifogott halakban, ami arra utal, hogy a sugárzásnak "folytonos forrása" lehet valahol az óceánban - állapította meg egy amerikai kutató a Science tudományos magazin legfrissebb számában közzétett tanulmányában.


Ken Buesseler kémikus, a massachusettsi Woods Hole Oceanográfiai Intézet munkatársa olyan hivatalos japán adatbázisokat tekintett át, amelyek a meghibásodott atomerőmű közelében a tengerből kifogott és begyűjtött halakban, rákfélékben és tengeri moszatokban lévő sugárzási szinteket tartalmazták.

Elemzése eredményeként Buesseler arra a következtetésre jutott, hogy az elhúzódó szennyezettség vélhetően valamilyen - kis mennyiségű - szivárgás következménye, amelynek forrása vagy maga az atomerőmű, vagy a szennyezett tengerfenéki üledék. Becslése szerint a Fukusima mellett kifogott halak mintegy 40 százaléka tekinthető fogyasztásra alkalmatlannak a japán szabályok alapján.

"Annak megjóslása, hogy a szennyezettség mintázata miként fog változni az idővel, több teendőt igényel pusztán a halak tanulmányozásánál" - mutatott rá Buesseler, aki 2011-ben egy nemzetközi kutatóutat vezetett a Fukusimából származó radioaktív részecskék terjedésének vizsgálatára.

"Igazából arra lenne szükségünk, hogy jobban megismerjük a cézium és más radioaktív atomok forrásait és süllyesztőit, amelyek miatt az történik, amit most tapasztalunk az óceánban Fukusima közelében" - tette hozzá a kutató.

A Fukusima környékén kifogott halakban az eddigi legnagyobb szennyezettséget idén augusztusban mérték, tizenhét hónappal a katasztrófa után. Két fenéklakó halban 25 ezer becquerel volt kilogrammonként a radioaktív cézium szintje.

Japánt 2011. március 11-én sújtotta földrengés és szökőár, majd a természeti katasztrófa nukleáris balesetet okozott a Fukusima Daiicsi atomerőműben, ahol három reaktor megsérült.

A kutatók hangsúlyozzák, hogy a Japán északkeleti partjainál kifogott hal túlnyomó többsége továbbra is alkalmas a fogyasztásra, mert a bennük mérhető sugárzás alatta marad a szigetország kormánya által idén áprilisban megszigorított, cézium-134 és cézium-137 izotópokra vonatkozó egészségügyi határértékeknek.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Laszlo, 2020. február 20.

Vasaroltam egy autot amit annak rendje es modja szerint elvittem eredetvizsgara es megbukott. A buka...

Valami nem stimmel a megvett autóval

Laszlo, 2020. február 20.

Vasaroltam egy autot amit annak rendje es modja szerint elvittem eredetvizsgara es megbukott. A buka...

Valami nem stimmel a megvett autóval

Mr. Dékány Endre, 2020. február 19.

Szüksége van sürgős kölcsönre pénzügyi problémájának megoldásához, valamint vállalkoz...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza