Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Tudatos fogyasztásra nevelés a középiskolákban

MTI, 2012. október 25. - csütörtök 16:01
Címkék: tudatos fogasztás, iskola
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A Föld erőforrásainak tudatosabb felhasználását, fogyasztáscsökkentést és újrahasznosítást ösztönző program készült magyar középiskolásoknak a fenntarthatóságot szolgáló európai REdUSE program keretében, az ismeretterjesztő anyagot elsőként Budapesten, majd Veszprém megyében mutatják be a diákoknak.


Csökkentsd a fogyasztásod, hasznosíts újra, és teremts ezzel egy körforgást - így hangzik a kezdeményezés jelmondata, amellyel a magyar középiskolások a REdUSE (Reducing Resource Use for a Sustainable Europe - Az erőforrás-felhasználás csökkentése a fenntartható Európáért) program keretében találkozhatnak. A kampányt a Magyar Természetvédők Szövetsége és partnerszervezetei hívták életre abból a célból, hogy egy "erőforrás-tudatosabb" életmód kialakítására ösztönözzék a fiatalokat a fenntartható fejlődés érdekében - áll a szövetség MTI-hez eljuttatott csütörtöki közleményében.

A szemléletformáló program egyik eleme a REdUSE - a kevesebb több című szórakoztató, ismeretterjesztő műsor iskoláról iskolára vándorolva konkrét példákon keresztül hívja fel a diákok figyelmét az európai, valamint a magyarországi erőforrás-felhasználási problémákra.

A kezdeményezés első eleme egy ismeretterjesztő film, amely az alumínium, a lítium és a gyapot előállításának, illetve a belőlük készített mindennapi termékek (például üdítős doboz, mobiltelefon-akkumulátor, pamutpóló) gyártásának és kereskedelmének konkrét példáit ismerteti meg a fiatalokkal annak érdekében, hogy áttekinthessék saját fogyasztásuk, erőforrás-felhasználásaik globális hatásait. A film nemcsak a negatív környezeti hatásokra tér ki, hanem szót ejt a szociális hatásokról, az emberi jogi problémákról, valamint a rossz munkakörülményekről is.

A filmet követően interaktív műsor keretében szakértő műsorvezetők gyakorlati tanácsokkal is hozzájárulnak a szemléletformálásához. A műsor egyik fő üzenete, hogy a túlzott anyagi fogyasztás helyett az egyéni, társadalmi és környezeti jólét növelésére kell törekedni, amelynek alapja a tudatos, megfontolt választás. A program többek között arra ösztönzi a tanulókat, hogy ne vásároljanak meg olyan termékeket, amelyekre nincs feltétlenül szükségük, valamint példákat is láthatnak arról, hogy bizonyos árukat hogyan lehet újra felhasználni vagy újrahasznosítani.

A mozifilm és a hozzá kapcsolódó interaktív műsor először Budapesten, a Hunfalvy János Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági és Kereskedelmi Szakközépiskolában, a Szent István Gimnáziumban és a Közgazdasági Politechnikum Gimnázium és Szakközépiskolában látható október 24-26. között, majd ezt követően Veszprém megyei iskolákba látogat el a program.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Mr. Richard Cosmos, 2018. október 21.

Szüksége van egy gyors hitelfelvételre? Ha sürgős hitre van szüksége adósságának rendezés...

Évi egy fogkefe

Mr. Richard Cosmos, 2018. október 19.

Pénzügyileg és szükséged van egy kölcsönre, hogy megváltoztasd a sürgős szükségletedet, ...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

Mr. Richard Cosmos, 2018. október 19.

Kell hitel? Személyi kölcsönök? Üzleti kölcsönök? jelzálogkölcsönök? Mezőgazdasági és...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés