Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Tudatos fogyasztásra nevelés a középiskolákban

MTI, 2012. október 25. - csütörtök 16:01
Címkék: tudatos fogasztás, iskola
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A Föld erőforrásainak tudatosabb felhasználását, fogyasztáscsökkentést és újrahasznosítást ösztönző program készült magyar középiskolásoknak a fenntarthatóságot szolgáló európai REdUSE program keretében, az ismeretterjesztő anyagot elsőként Budapesten, majd Veszprém megyében mutatják be a diákoknak.


Csökkentsd a fogyasztásod, hasznosíts újra, és teremts ezzel egy körforgást - így hangzik a kezdeményezés jelmondata, amellyel a magyar középiskolások a REdUSE (Reducing Resource Use for a Sustainable Europe - Az erőforrás-felhasználás csökkentése a fenntartható Európáért) program keretében találkozhatnak. A kampányt a Magyar Természetvédők Szövetsége és partnerszervezetei hívták életre abból a célból, hogy egy "erőforrás-tudatosabb" életmód kialakítására ösztönözzék a fiatalokat a fenntartható fejlődés érdekében - áll a szövetség MTI-hez eljuttatott csütörtöki közleményében.

A szemléletformáló program egyik eleme a REdUSE - a kevesebb több című szórakoztató, ismeretterjesztő műsor iskoláról iskolára vándorolva konkrét példákon keresztül hívja fel a diákok figyelmét az európai, valamint a magyarországi erőforrás-felhasználási problémákra.

A kezdeményezés első eleme egy ismeretterjesztő film, amely az alumínium, a lítium és a gyapot előállításának, illetve a belőlük készített mindennapi termékek (például üdítős doboz, mobiltelefon-akkumulátor, pamutpóló) gyártásának és kereskedelmének konkrét példáit ismerteti meg a fiatalokkal annak érdekében, hogy áttekinthessék saját fogyasztásuk, erőforrás-felhasználásaik globális hatásait. A film nemcsak a negatív környezeti hatásokra tér ki, hanem szót ejt a szociális hatásokról, az emberi jogi problémákról, valamint a rossz munkakörülményekről is.

A filmet követően interaktív műsor keretében szakértő műsorvezetők gyakorlati tanácsokkal is hozzájárulnak a szemléletformálásához. A műsor egyik fő üzenete, hogy a túlzott anyagi fogyasztás helyett az egyéni, társadalmi és környezeti jólét növelésére kell törekedni, amelynek alapja a tudatos, megfontolt választás. A program többek között arra ösztönzi a tanulókat, hogy ne vásároljanak meg olyan termékeket, amelyekre nincs feltétlenül szükségük, valamint példákat is láthatnak arról, hogy bizonyos árukat hogyan lehet újra felhasználni vagy újrahasznosítani.

A mozifilm és a hozzá kapcsolódó interaktív műsor először Budapesten, a Hunfalvy János Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági és Kereskedelmi Szakközépiskolában, a Szent István Gimnáziumban és a Közgazdasági Politechnikum Gimnázium és Szakközépiskolában látható október 24-26. között, majd ezt követően Veszprém megyei iskolákba látogat el a program.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Alkopro, 2020. április 03.

Ha szeretne nyugodt szívvel a volán mögé ülni, akkor célszerű lehet az alkoholszonda beszerz...

Kevesebb az ittas sofőr

Alkopro, 2020. április 03.

Ha szeretne nyugodt szívvel a volán mögé ülni, akkor célszerű lehet az alkoholszonda beszerz...

Futószalagon itélik el az ittas vezetőket

Alkopro, 2020. április 03.

Ha szeretne nyugodt szívvel a volán mögé ülni, akkor célszerű lehet az alkoholszonda beszerz...

Futószalagon itélik el az ittas vezetőket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza