Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

PSZÁF-elvárások a befektetési szolgáltatások nyújtásakor

MTI, 2012. október 24. - szerda 10:31
Címkék: PSZÁF, befektetés
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) elnöke vezetői körlevelében azt javasolja a befektetési vállalkozásoknak, kínálják fel a szakmai ügyfeleknek és elfogadható partnereknek is, hogy a lakossági ügyfelekkel azonos feltételeket kínálnak számukra a szolgáltatások igénybevétele során.


A felügyelet általában elvárja a befektetési vállalkozásoktól, hogy a szakmai ügyfelek és elfogadható partnerek részére nyújtott szolgáltatásaik során is törekedjenek a lakossági ügyfelekhez hasonló, magasabb szintű ügyfélvédelmi szabályok érvényre juttatására, különösen azokban az esetekben, amikor valószínűsíthető, hogy az adott ügyfél nem rendelkezik magasabb szintű szakmai hozzáértéssel.

A felügyelet javasolja, hogy a befektetési vállalkozások hangsúlyosan hívják fel a szakmai ügyfelek és elfogadható partnerek figyelmét a jogszabály által biztosított lehetőségre, azaz kínálják fel nekik, hogy a lakossági ügyfelekkel azonos feltételeket biztosítanak számukra a szolgáltatások igénybevétele során.

A felügyelet kifejezetten kéri a befektetési vállalkozásokat, hogy értesítsék azokat a szövetkezeti hitelintézeti, magánnyugdíjpénztári, önkéntes kölcsönös biztosító pénztári, valamint önkormányzati ügyfeleiket - akik még nem kérték, vagy felkérésre írásban nem utasították el a lakossági ügyfélként való kezelést - és javasolják számukra, hogy mérlegeljék, illetve kérjék átminősítésüket - olvasható a körlevélben.

A befektetési vállalkozások - a pénzügyi eszközök piacairól irányelv (MiFID), valamint a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló törvény alapján - a szerződéskötést megelőzően minősítik a leendő szerződő feleket, ennek eredményeként ügyfeleiket lakossági ügyfél, szakmai ügyfél, illetve elfogadható partner kategóriákba sorolják, és ennek a minősítésnek megfelelően kezelik. Az egyes kategóriákba sorolt ügyfelekre a jogszabályi előírások alapján eltérő ügyfélvédelmi követelmények vonatkoznak.

A lakossági ügyfelekre a szakmai ügyfelekhez és elfogadható partnerekhez képest magasabb szintű ügyfélvédelmi előírások vonatkoznak, amelyek a számukra előírt legrészletesebb előzetes tájékoztatási és tájékozódási kötelezettségeken túl kiterjednek a megbízások legkedvezőbb végrehajtása során követendő gyakorlatra, a teljesítést követő tájékoztatásra is.

A jogszabály ugyanakkor - kifejezett kérésükre - lehetővé teszi a szakmai ügyfelek és az elfogadható partnerek számára, hogy a lakossági ügyfelekkel azonos feltételeket biztosítsanak számukra a befektetési szolgáltatási és kiegészítő szolgáltatási tevékenységek igénybevételekor.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Mr. Dékány Endre, 2020. január 26.

Hitelre van szüksége? Bármely okból és sürgős igényként mindenféle hiteleket kínálunk, p...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

Mr. Dékány Endre, 2020. január 26.

Hitelre van szüksége? Bármely okból és sürgős igényként mindenféle hiteleket kínálunk, p...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

Mr. Dékány Endre, 2020. január 26.

Hitelre van szüksége? Bármely okból és sürgős igényként mindenféle hiteleket kínálunk, p...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza