Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

PSZÁF-elvárások a befektetési szolgáltatások nyújtásakor

MTI, 2012. október 24. - szerda 10:31
Címkék: PSZÁF, befektetés
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) elnöke vezetői körlevelében azt javasolja a befektetési vállalkozásoknak, kínálják fel a szakmai ügyfeleknek és elfogadható partnereknek is, hogy a lakossági ügyfelekkel azonos feltételeket kínálnak számukra a szolgáltatások igénybevétele során.


A felügyelet általában elvárja a befektetési vállalkozásoktól, hogy a szakmai ügyfelek és elfogadható partnerek részére nyújtott szolgáltatásaik során is törekedjenek a lakossági ügyfelekhez hasonló, magasabb szintű ügyfélvédelmi szabályok érvényre juttatására, különösen azokban az esetekben, amikor valószínűsíthető, hogy az adott ügyfél nem rendelkezik magasabb szintű szakmai hozzáértéssel.

A felügyelet javasolja, hogy a befektetési vállalkozások hangsúlyosan hívják fel a szakmai ügyfelek és elfogadható partnerek figyelmét a jogszabály által biztosított lehetőségre, azaz kínálják fel nekik, hogy a lakossági ügyfelekkel azonos feltételeket biztosítanak számukra a szolgáltatások igénybevétele során.

A felügyelet kifejezetten kéri a befektetési vállalkozásokat, hogy értesítsék azokat a szövetkezeti hitelintézeti, magánnyugdíjpénztári, önkéntes kölcsönös biztosító pénztári, valamint önkormányzati ügyfeleiket - akik még nem kérték, vagy felkérésre írásban nem utasították el a lakossági ügyfélként való kezelést - és javasolják számukra, hogy mérlegeljék, illetve kérjék átminősítésüket - olvasható a körlevélben.

A befektetési vállalkozások - a pénzügyi eszközök piacairól irányelv (MiFID), valamint a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló törvény alapján - a szerződéskötést megelőzően minősítik a leendő szerződő feleket, ennek eredményeként ügyfeleiket lakossági ügyfél, szakmai ügyfél, illetve elfogadható partner kategóriákba sorolják, és ennek a minősítésnek megfelelően kezelik. Az egyes kategóriákba sorolt ügyfelekre a jogszabályi előírások alapján eltérő ügyfélvédelmi követelmények vonatkoznak.

A lakossági ügyfelekre a szakmai ügyfelekhez és elfogadható partnerekhez képest magasabb szintű ügyfélvédelmi előírások vonatkoznak, amelyek a számukra előírt legrészletesebb előzetes tájékoztatási és tájékozódási kötelezettségeken túl kiterjednek a megbízások legkedvezőbb végrehajtása során követendő gyakorlatra, a teljesítést követő tájékoztatásra is.

A jogszabály ugyanakkor - kifejezett kérésükre - lehetővé teszi a szakmai ügyfelek és az elfogadható partnerek számára, hogy a lakossági ügyfelekkel azonos feltételeket biztosítsanak számukra a befektetési szolgáltatási és kiegészítő szolgáltatási tevékenységek igénybevételekor.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

vakhal ládzló, 2019. december 07.

van egy 50 literes hajdu bojlerem tönkre ment a fütöszál az eredeti az 600 Wattos volt amit kapt...

A hosszú életű villanybojler titka

vakhal ládzló, 2019. december 07.

van egy 50 literes hajdu bojlerem tönkre ment a fütöszál az eredeti az 600 Wattos volt amit kapt...

A hosszú életű villanybojler titka

Illikmann József, 2019. december 03.

Tisztelt Fórum!
Az alábbi kérdéssel fordulok Önökhöz!
Autó bérbeadással fogl...

Parkolás: ki fizeti a bírságot?

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza