Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Huszonöt kilométer kábelt loptak már idén a BKV-tól

MTI, 2012. október 18. - csütörtök 10:01
Címkék: BKV, kábellopás
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Ebben az évben a Budapesti Közlekedési (BKV) Zrt.-től eddig 25 kilométer fémkábelt loptak el, a kár meghaladja a 230 millió forintot - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) az MTI megkeresésére.


A legnagyobb veszélyben a villamos- és HÉV-vonalak erdős, közúttól távol eső részei vannak, a HÉV három hosszú vonalán a városhatár környezetében és az agglomerációs területeken gyakoriak a lopások. A HÉV forgalmát 23 esetben kellett korlátozni. A villamosnál a 3-as, a 41-es, az 52-es, valamint a 28-as és 37-es vonaláról vitték el eddig a legtöbb kábelt - írták az MTI-hez eljuttatott tájékoztatóban.

Közölték, a bűncselekmények elkövetésével kapcsolatos legfontosabb ismérvek és a "fertőzött" területek feltérképezése után felvették a kapcsolatot a nyomozóhatóságokkal, és közös vagyonvédelmi akciókat is tartanak. E mellett a BKK és a BKV éjjelente "kémvillamosokat" közlekedtet, riasztórendszert is üzembe állítottak, az oszlopokat mechanika védelemmel látták el, a kábelekhez való hozzáférést pedig technikai módszerek nehezítik.

Ezek mellett a BKK a lakosság segítségét is kérte, a tolvajok kézre kerítésének érdekében pedig Vitézy Dávid, a BKK és Bolla Tibor, a BKV vezérigazgatója 250 ezer forint jutalmat ajánlott fel azoknak, akik az elkövetőkről, félmillió forintot pedig azoknak, akik a felvevőhelyekről tudnak értékelhető információkat adni.

Bár eddig nem fizettek ki senkinek ilyen jutalmat, a BKK szerint a nyomravezetői díj segíthet a nyomozásban. Ezzel kapcsolatban közölték: képbe került már több elkövetői kör is a bejelentések alapján, de a nyomozás érdekében részleteket nem árultak el.

A BKK szerint nem főváros-specifikus problémáról van szó, az egész országra jellemző a színesfémlopás, sőt, Európa-szerte is problémákat okoz. Rendszeresen lopnak kábelt a BKV mellett a MÁV-tól és a Magyar Telekomtól is, a jelenség elszaporodásának oka pedig a színesfém világpiaci árának emelkedése lehet, mivel folyamatosan nagyobb a kereslet, mint a kínálat.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) az MTI megkeresésére azt közölte: a kábellopások visszaszorítása érdekében a BRFK gazdaságvédelmi főosztályán külön nyomozócsoportot állítottak fel.

Arról tájékoztattak, hogy az év első nyolc hónapjában 227 regisztrált kábellopás történt a főváros területén.

Kitértek arra, ha kisebb értékű lopást nemesfémre, nemesfém ötvözetére vagy fémkereskedelmi engedélyköteles anyagra követik el, három évig terjedő szabadságvesztéssel is szankcionálható, míg a különösen jelentős értékre, vagy különösen nagy értékre elkövetett lopás egyes esetei öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető.

A színesfémlopásokkal összefüggésben az előbbieken túl a berendezés, az eszköz megrongálásakor rongálás, illetve közlekedés biztonsága elleni bűncselekmény miatt is indult már eljárás - közölte a rendőrség.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Alkopro, 2020. április 03.

Ha szeretne nyugodt szívvel a volán mögé ülni, akkor célszerű lehet az alkoholszonda beszerz...

Kevesebb az ittas sofőr

Alkopro, 2020. április 03.

Ha szeretne nyugodt szívvel a volán mögé ülni, akkor célszerű lehet az alkoholszonda beszerz...

Futószalagon itélik el az ittas vezetőket

Alkopro, 2020. április 03.

Ha szeretne nyugodt szívvel a volán mögé ülni, akkor célszerű lehet az alkoholszonda beszerz...

Futószalagon itélik el az ittas vezetőket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza