Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Huszonöt kilométer kábelt loptak már idén a BKV-tól

MTI, 2012. október 18. - csütörtök 10:01
Címkék: BKV, kábellopás
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Ebben az évben a Budapesti Közlekedési (BKV) Zrt.-től eddig 25 kilométer fémkábelt loptak el, a kár meghaladja a 230 millió forintot - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) az MTI megkeresésére.


A legnagyobb veszélyben a villamos- és HÉV-vonalak erdős, közúttól távol eső részei vannak, a HÉV három hosszú vonalán a városhatár környezetében és az agglomerációs területeken gyakoriak a lopások. A HÉV forgalmát 23 esetben kellett korlátozni. A villamosnál a 3-as, a 41-es, az 52-es, valamint a 28-as és 37-es vonaláról vitték el eddig a legtöbb kábelt - írták az MTI-hez eljuttatott tájékoztatóban.

Közölték, a bűncselekmények elkövetésével kapcsolatos legfontosabb ismérvek és a "fertőzött" területek feltérképezése után felvették a kapcsolatot a nyomozóhatóságokkal, és közös vagyonvédelmi akciókat is tartanak. E mellett a BKK és a BKV éjjelente "kémvillamosokat" közlekedtet, riasztórendszert is üzembe állítottak, az oszlopokat mechanika védelemmel látták el, a kábelekhez való hozzáférést pedig technikai módszerek nehezítik.

Ezek mellett a BKK a lakosság segítségét is kérte, a tolvajok kézre kerítésének érdekében pedig Vitézy Dávid, a BKK és Bolla Tibor, a BKV vezérigazgatója 250 ezer forint jutalmat ajánlott fel azoknak, akik az elkövetőkről, félmillió forintot pedig azoknak, akik a felvevőhelyekről tudnak értékelhető információkat adni.

Bár eddig nem fizettek ki senkinek ilyen jutalmat, a BKK szerint a nyomravezetői díj segíthet a nyomozásban. Ezzel kapcsolatban közölték: képbe került már több elkövetői kör is a bejelentések alapján, de a nyomozás érdekében részleteket nem árultak el.

A BKK szerint nem főváros-specifikus problémáról van szó, az egész országra jellemző a színesfémlopás, sőt, Európa-szerte is problémákat okoz. Rendszeresen lopnak kábelt a BKV mellett a MÁV-tól és a Magyar Telekomtól is, a jelenség elszaporodásának oka pedig a színesfém világpiaci árának emelkedése lehet, mivel folyamatosan nagyobb a kereslet, mint a kínálat.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) az MTI megkeresésére azt közölte: a kábellopások visszaszorítása érdekében a BRFK gazdaságvédelmi főosztályán külön nyomozócsoportot állítottak fel.

Arról tájékoztattak, hogy az év első nyolc hónapjában 227 regisztrált kábellopás történt a főváros területén.

Kitértek arra, ha kisebb értékű lopást nemesfémre, nemesfém ötvözetére vagy fémkereskedelmi engedélyköteles anyagra követik el, három évig terjedő szabadságvesztéssel is szankcionálható, míg a különösen jelentős értékre, vagy különösen nagy értékre elkövetett lopás egyes esetei öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető.

A színesfémlopásokkal összefüggésben az előbbieken túl a berendezés, az eszköz megrongálásakor rongálás, illetve közlekedés biztonsága elleni bűncselekmény miatt is indult már eljárás - közölte a rendőrség.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Barcsák Lászlóné, 2019. június 16.

Azt szeretném tudni, hogy lehet egy hirdetett üzletet ellenőrizni hogy valóban nem piramissal ke...

MLM vagy piramisjáték?

Mr. Richard Cosmos, 2019. június 15.

Jó napot,

Én egy bejegyzett magán pénzt hitelezo. Adunk hitelt, hogy segítse az ...

Menekülés a UPC-től

Mr. Richard Cosmos, 2019. június 15.

Jó napot,

Én egy bejegyzett magán pénzt hitelezo. Adunk hitelt, hogy segítse az ...

Menekülés a UPC-től

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés