Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Feljövőben a csempészcigaretták csillaga

MTI, 2012. október 15. - hétfő 14:21
Címkék: cigaretta, csempész
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Visszafordult a dohánytermékek feketekereskedelmének korábbi csökkenő tendenciája, az illegális dohánytermékek piaci részesedése ebben az évben elérte az 5,8 százalékot a tavalyi 4,2 százalék után - közölte a GfK Hungária Piackutató Intézet hétfőn az MTI-vel.


A hivatalos adatok szerint Magyarországon 2011-ben a dohányipari termékekből származó teljes árbevétel 500-510 milliárd forintot ért el. A költségvetésnek 287,2 milliárd forint jövedékiadó- és 96,5 milliárd forint áfabevétele származott a dohánytermékek értékesítéséből. Az elmúlt évben 13,68 milliárd szál cigarettát és összesen 4.387 tonna fogyasztási dohányt értékesítettek a hazai piacon - emlékeztet a piackutató, hozzátéve, hogy a dohánypiac mérete 2007 óta stagnál, illetve csökken, de a dohányipari termékekből származó állami bevételek folyamatosan nőnek.

A közlemény szerint az elmúlt másfél évben háromszor nőtt a jövedéki adó, ami több mint 20 százalékos adóemeléssel járt, emellett idén január 1-jétől emelték a forgalmi adót, és bevezették a zárt közterületen való dohányzás teljes tilalmát. A GfK idei vizsgálata szerint a korábbi évek fokozatos csökkenése megállt, és az előrejelzéseknek megfelelően újra növekvő tendenciát mutat a külföldi, illetve a hamis termékek aránya.

Az adatok szerint az eddig a feketekereskedelem által leginkább sújtott keleti országrészből, Szabolcs-Szatmár Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén és Hajdú-Bihar megyéből fokozatos tevődik át az illegális forgalom a déli megyékre, Csongrád, Bács-Kiskun és Tolna megyére.

A dohányipari szereplők megbízásából a GfK Hungária 2004 óta vizsgálja a dohányipari termékek feketepiacának alakulását európai módszertan szerint. A piackutató az idén is felmérte a cigaretta feketepiacának arányát; ennek során az utcán, illetve az utcai szeméttárolókban megtalálható üres cigarettásdobozokat gyűjtötték össze meghatározott útvonalon, az adott településre előírt darabszám eléréséig. A kutatás így nem terjed ki a nem dobozban árusított fogyasztási dohánytermékekre, a vágott dohány piacára.

A kutatási terepmunka május-június hónapokban folyt, így az eredmények még nem tükrözik a júliusi jövedéki adóemelés hatását. Emellett a következő időszakban várható ismételt jövedékiadó-emelés és a trafiktörvény hatásai is jelentősen befolyásolhatják az illegális piaci kereskedelem alakulását - közölte a GfK.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Tóth Éva, 2020. március 27.


...

Villanyóra feltöltés hírlapüzletekben is

Baka László, 2020. március 27.

Király...

Elstartolt a MÁV valós idejű vonatfigyelője

Hanga, 2020. március 26.

Név szerint Hanga vagyok, és Szegeden élek, annyira tele vagyok boldogsággal és örömmel, szer...

Autóhitelek válságos szemmel

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza