Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Feljövőben a csempészcigaretták csillaga

MTI, 2012. október 15. - hétfő 14:21
Címkék: cigaretta, csempész
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Visszafordult a dohánytermékek feketekereskedelmének korábbi csökkenő tendenciája, az illegális dohánytermékek piaci részesedése ebben az évben elérte az 5,8 százalékot a tavalyi 4,2 százalék után - közölte a GfK Hungária Piackutató Intézet hétfőn az MTI-vel.


A hivatalos adatok szerint Magyarországon 2011-ben a dohányipari termékekből származó teljes árbevétel 500-510 milliárd forintot ért el. A költségvetésnek 287,2 milliárd forint jövedékiadó- és 96,5 milliárd forint áfabevétele származott a dohánytermékek értékesítéséből. Az elmúlt évben 13,68 milliárd szál cigarettát és összesen 4.387 tonna fogyasztási dohányt értékesítettek a hazai piacon - emlékeztet a piackutató, hozzátéve, hogy a dohánypiac mérete 2007 óta stagnál, illetve csökken, de a dohányipari termékekből származó állami bevételek folyamatosan nőnek.

A közlemény szerint az elmúlt másfél évben háromszor nőtt a jövedéki adó, ami több mint 20 százalékos adóemeléssel járt, emellett idén január 1-jétől emelték a forgalmi adót, és bevezették a zárt közterületen való dohányzás teljes tilalmát. A GfK idei vizsgálata szerint a korábbi évek fokozatos csökkenése megállt, és az előrejelzéseknek megfelelően újra növekvő tendenciát mutat a külföldi, illetve a hamis termékek aránya.

Az adatok szerint az eddig a feketekereskedelem által leginkább sújtott keleti országrészből, Szabolcs-Szatmár Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén és Hajdú-Bihar megyéből fokozatos tevődik át az illegális forgalom a déli megyékre, Csongrád, Bács-Kiskun és Tolna megyére.

A dohányipari szereplők megbízásából a GfK Hungária 2004 óta vizsgálja a dohányipari termékek feketepiacának alakulását európai módszertan szerint. A piackutató az idén is felmérte a cigaretta feketepiacának arányát; ennek során az utcán, illetve az utcai szeméttárolókban megtalálható üres cigarettásdobozokat gyűjtötték össze meghatározott útvonalon, az adott településre előírt darabszám eléréséig. A kutatás így nem terjed ki a nem dobozban árusított fogyasztási dohánytermékekre, a vágott dohány piacára.

A kutatási terepmunka május-június hónapokban folyt, így az eredmények még nem tükrözik a júliusi jövedéki adóemelés hatását. Emellett a következő időszakban várható ismételt jövedékiadó-emelés és a trafiktörvény hatásai is jelentősen befolyásolhatják az illegális piaci kereskedelem alakulását - közölte a GfK.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Mr. Dékány Endre, 2020. január 19.


Van rossz hitelképességi mutatója? Pénzügyi szempontból nem megfelelő? Hitelt adunk a...

Menekülés a UPC-től

giovannipiombi@gmail.com, 2020. január 15.

Komoly és gyors nemzetközi egyedi kölcsön-ajánlat.
Szeretne kölcsönt keresni anélkül...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

giovannipiombi@gmail.com, 2020. január 15.

Komoly és gyors nemzetközi egyedi kölcsön-ajánlat.
Szeretne kölcsönt keresni anélkül...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza