Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Szén-monoxid - Elővigyázatosságra int az OKF

MTI, 2012. október 05. - péntek 15:41
Címkék: OKF, CO, szén-monoxid
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Az idén már 93 alkalommal kellett szén-monoxid-mérgezés miatt beavatkozniuk a katasztrófavédelem szakembereinek, pedig az ilyen balesetek viszonylag kis anyagi ráfordítással megelőzhetők lennének - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) pénteken az MTI-vel.


Az OKF tájékoztatása szerint a szén-monoxid-mérgezés az egyik leggyakoribb háztartási baleset, a legtöbbször a helytelenül használt tüzelőberendezés vagy gázüzemű berendezés okozza. A közleményben azt írták: a tapasztalatok alapján egyértelműen megállapítható, hogy az esetek nagy része szabálytalan kivitelezés, a berendezés időszakos ellenőrzésének és karbantartásának elmulasztása vagy a szellőzőelemek lezárása miatt következett be.

-

Felhívták a figyelmet arra: Magyarországon minden évben több száz szén-monoxid-mérgezéssel járó eset következik be, közülük többtucatnyi halállal végződik. Szén-monoxid a tökéletlen égés során szabadul fel, veszélye abban rejlik, hogy színtelen, szagtalan, nem irritáló gáz, de ha a levegőben a koncentrációja eléri az egy százalékot, másodpercek alatt bekövetkezik az eszméletvesztés - áll a közleményben.

Hangsúlyozták, hogy ezért rendkívül fontos a megelőzés, és viszonylag kis anyagi ráfordítással is lehetséges: a szén-monoxid-érzékelők megbízhatóan jelzik a CO-koncentráció emelkedését. Jelenleg azonban a magyar háztartások csak kis részében van ilyen eszköz - tették hozzá.

A közleményben szintén fontosnak nevezték, hogy az állampolgárok minden fűtési szezon előtt ellenőriztessék a tüzelő-, fűtőberendezések és a kémények állapotát, lehetőleg olyan szakemberrel, aki a műszaki biztonsági felülvizsgálat elvégzésére is jogosult. Rendszeresen kell szellőztetni azokat a helyiségeket, amelyekben a tüzelőberendezések vannak, így is megakadályozható a mérgező gázok felhalmozódása.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Mr. George Anderson, 2020. április 06.

Sürgősségi kölcsönt keres? A bankja vagy pénzügyi intézménye megtagadja a hitelt? Szükség...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Alkopro, 2020. április 03.

Ha szeretne nyugodt szívvel a volán mögé ülni, akkor célszerű lehet az alkoholszonda beszerz...

Kevesebb az ittas sofőr

Alkopro, 2020. április 03.

Ha szeretne nyugodt szívvel a volán mögé ülni, akkor célszerű lehet az alkoholszonda beszerz...

Futószalagon itélik el az ittas vezetőket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza