Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Nemi egyenlőség a biztosítási díjakban

MTI, 2012. október 04. - csütörtök 14:46
Címkék: biztosítás, díj, egyenlőség
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Az uniós "Gender" irányelv megtiltja, hogy a december 21. után kötött szerződésekben a biztosítók különbségeket tegyenek a díjakban női és férfi ügyfeleik között, de addig még a parlamentnek a belső jog részévé kell tennie az irányelvet - mondta Paál Zoltán, a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) életbiztosítási tagozatának elnöke csütörtökön sajtótájékoztatón Budapesten.


Az irányelv elsősorban az életbiztosításokat érinti, és azzal jár, hogy a férfiaknak olcsóbb, a nőknek pedig drágább lesz az eddigiekhez képest a biztosítás.

Összességében a nemi diszkrimináció ilyen tilalma hátrányosan érinti a nőket - tette hozzá az elnök.

Paál Zoltán német példát idézett, miszerint ott az életbiztosítási befizetéseikből eddig 94 százalékot kaptak vissza a férfiak, és 89 százalékot a nők. Az "unisex" árazással viszont a férfiak a befizetéseik 103 százalékát, a nők viszont csak 67 százalékát kapják vissza. Belgiumban pedig, amikor felszámolták a kötelező gépjármű felelősségbiztosítási díjakban a nemek közti különbségtételt, akkor a fiatal férfiak díja 3-4 százalékkal csökkent, míg a nőké 7-17 százalékkal nőtt.

mti

Az elnök közölte, hogy azok, akik módosítani akarják december 21. után az életbiztosításukat, az új szabály szerint tehetik meg azt.

A biztosítóknak a jelzett időpontig újra kell árazniuk - férfiakra és nőkre azonos díjjal - a biztosításokat, és az informatikai rendszert is ehhez kell igazítaniuk.

Az EU-ban kötelező irányelv kedvez az unión kívüli biztosítóknak. Például egy svájci biztosító - határon átnyúló szolgáltatás keretében - olcsóbban tud életbiztosítást adni a nőknek, mivel neki nem kell alkalmaznia az unisex árazást. A férfiaknak pedig az uniós biztosítók lesznek olcsóbbak, így azokkal kötnek szerződést. A problémát majd az okozhatja, hogy az uniós biztosítók az így kieső nőkkel is kalkuláltak a díjaknál.

Az unisex tarifa úgy született, hogy a nők diszkriminációját tiltó irányelvben benne maradt az a paragrafus, amely a biztosítóknál is tiltja a nemek szerinti különbségtételt - mondta Lencsés Katalin, a MABISZ életbiztosítási tagozat apparátusának a vezetője. Hozzátette: pedig volt egy pillanat, amikor - ha az uniós apparátus gyorsabb - ki lehetett volna venni belőle. A problémát újabb is tetézi: elkészült az életkor szerint differenciálást tiltó irányelv - vázolta a helyzetet Lencsés Katalin.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Mr. Dékány Endre, 2020. január 26.

Hitelre van szüksége? Bármely okból és sürgős igényként mindenféle hiteleket kínálunk, p...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

Mr. Dékány Endre, 2020. január 26.

Hitelre van szüksége? Bármely okból és sürgős igényként mindenféle hiteleket kínálunk, p...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

Mr. Dékány Endre, 2020. január 26.

Hitelre van szüksége? Bármely okból és sürgős igényként mindenféle hiteleket kínálunk, p...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza