Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Nemi egyenlőség a biztosítási díjakban

MTI, 2012. október 04. - csütörtök 14:46
Címkék: biztosítás, díj, egyenlőség
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Az uniós "Gender" irányelv megtiltja, hogy a december 21. után kötött szerződésekben a biztosítók különbségeket tegyenek a díjakban női és férfi ügyfeleik között, de addig még a parlamentnek a belső jog részévé kell tennie az irányelvet - mondta Paál Zoltán, a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) életbiztosítási tagozatának elnöke csütörtökön sajtótájékoztatón Budapesten.


Az irányelv elsősorban az életbiztosításokat érinti, és azzal jár, hogy a férfiaknak olcsóbb, a nőknek pedig drágább lesz az eddigiekhez képest a biztosítás.

Összességében a nemi diszkrimináció ilyen tilalma hátrányosan érinti a nőket - tette hozzá az elnök.

Paál Zoltán német példát idézett, miszerint ott az életbiztosítási befizetéseikből eddig 94 százalékot kaptak vissza a férfiak, és 89 százalékot a nők. Az "unisex" árazással viszont a férfiak a befizetéseik 103 százalékát, a nők viszont csak 67 százalékát kapják vissza. Belgiumban pedig, amikor felszámolták a kötelező gépjármű felelősségbiztosítási díjakban a nemek közti különbségtételt, akkor a fiatal férfiak díja 3-4 százalékkal csökkent, míg a nőké 7-17 százalékkal nőtt.

mti

Az elnök közölte, hogy azok, akik módosítani akarják december 21. után az életbiztosításukat, az új szabály szerint tehetik meg azt.

A biztosítóknak a jelzett időpontig újra kell árazniuk - férfiakra és nőkre azonos díjjal - a biztosításokat, és az informatikai rendszert is ehhez kell igazítaniuk.

Az EU-ban kötelező irányelv kedvez az unión kívüli biztosítóknak. Például egy svájci biztosító - határon átnyúló szolgáltatás keretében - olcsóbban tud életbiztosítást adni a nőknek, mivel neki nem kell alkalmaznia az unisex árazást. A férfiaknak pedig az uniós biztosítók lesznek olcsóbbak, így azokkal kötnek szerződést. A problémát majd az okozhatja, hogy az uniós biztosítók az így kieső nőkkel is kalkuláltak a díjaknál.

Az unisex tarifa úgy született, hogy a nők diszkriminációját tiltó irányelvben benne maradt az a paragrafus, amely a biztosítóknál is tiltja a nemek szerinti különbségtételt - mondta Lencsés Katalin, a MABISZ életbiztosítási tagozat apparátusának a vezetője. Hozzátette: pedig volt egy pillanat, amikor - ha az uniós apparátus gyorsabb - ki lehetett volna venni belőle. A problémát újabb is tetézi: elkészült az életkor szerint differenciálást tiltó irányelv - vázolta a helyzetet Lencsés Katalin.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

John Doe, 2020. március 29.

Szüksége van hitelre? Ne aggódjon többé, vegye fel a kapcsolatot a certifiedloanlenders@gmail.c...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Tóth Éva, 2020. március 27.


...

Villanyóra feltöltés hírlapüzletekben is

Baka László, 2020. március 27.

Király...

Elstartolt a MÁV valós idejű vonatfigyelője

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza