Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Budapest - Új nevet kap tizennégy közterület

MTI, 2012. október 03. - szerda 14:31
Címkék: közterület, névadás, Budapest
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Tizennégy budapesti közterület elnevezéséről, illetve nevének megváltoztatásáról döntött a Fővárosi Közgyűlés szerdán; a módosításokat kerületi önkormányzatok és magánszemélyek kezdeményezték.


A V. kerületi Károlyi Mihály utca neve ismét Károlyi utca lesz, az indoklás szerint így nem kizárólag az egykori miniszterelnöknek, hanem az egész Károlyi családnak állítanak emléket. Ugyancsak az V. kerületben kapja vissza korábbi elnevezését a Pesti Barnabás utca, amely a továbbiakban a Piarista utca nevet viseli. Korábbi elnevezést állítanak vissza a XVI. kerületben is, ahol a szentmihályi templom mögött található Gelléri Andor Endre utcát a templom korábbi építtetőjéről, Regele Jánosról nevezik el.

A főváros rendelete lehetőséget ad olyan nem magyar személyről történő közterület-elnevezésre, akinek élete, munkássága kiemelkedő volt. Ennek megfelelően viseli ezután - egy eddig névtelen - kőbányai utca a Nobel-díjas francia író, filozófus Albert Camus nevét, aki 1956-ban nyíltan kiállt a magyar forradalom ügye mellett. Egy II. kerületi névtelen tér Tarasz Sevcsenko ukrán festőművész, költő nevét veszi fel, akinek bronzszobra 2007 óta áll ott. Kalkuttai Boldog Teréz anya nevét veszi fel egy XII. kerületi névtelen tér, az apáca boldoggá avatásának október 19-ei évfordulója alkalmából.

Döntöttek arról is, hogy egy III. kerületi névtelen parkot Fischer Ágoston lelkészről neveznek el, valamint ugyancsak Óbudán közterületet neveznek el Kiss Mihály szalézi szerzetes papról, aki a második világháború alatt menekültek életét mentette.

Egy ferencvárosi névtelen tér Szentágothai János nemzetközi hírű agykutató nevét kapja, a XVIII. kerületi Tersánszky Józsi Jenő sétány pedig Somogyi László plébános nevét viseli a továbbiakban. A XIII. kerületben Ruttkai Éváról, a magyar színművészet kiemelkedő alakjáról neveznek el egy névtelen parkot.

Zuglóban két névtelen közterületet érint a javaslat: az egyiket gróf Teleki Pál földrajztudós, miniszterelnök, a másikat gróf Tisza István miniszterelnök után nevezik el.

Határoztak arról is, hogy a csepeli gerincút egy szakasza Teller Ede fizikus nevét veszi fel.

A napirendi vitában Hanzély Ákos LMP-s képviselő azt javasolta, hogy nevezzenek el másik névtelen közterületet azokról, akikről most már nincs elnevezve tér, utca. A képviselők ezt csak Tersánszky Józsi Jenő író esetében támogatták.

Az MSZP - noha pontonkénti szavazást kezdeményezett - egy esetben sem nyomott gombot.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

John Doe, 2020. március 29.

Szüksége van hitelre? Ne aggódjon többé, vegye fel a kapcsolatot a certifiedloanlenders@gmail.c...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Tóth Éva, 2020. március 27.


...

Villanyóra feltöltés hírlapüzletekben is

Baka László, 2020. március 27.

Király...

Elstartolt a MÁV valós idejű vonatfigyelője

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza