Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Árcímkés megtévesztés a hiperekben

2012. szeptember 28. - péntek 15:51
Címkék: árcímke, Tesco, Spar, Praktiker
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?


Egy eléggé elszomorító átverésre lettem figyelmes, ami bizony több hipermarketben is előfordul. Nem tudom, hogy törvénybe ütközik-e közvetlen, vagy nem, viszont rendkívül felháborító.

Azt jól tudom, hogy nem szabad egy terméknek más árat feltüntetni a címkéjén, mint amit elkérnek majd a kasszánál. Viszont mi a helyzet, ha egy másik hasonló árunak a címkéje van az áru alatt, amire ha nem figyel az ember, akkor könnyen összetévesztheti?

Ezek az esetek történtek velem:

Praktikerben vásároltam volna egy szennyes tartót, aminek a címkéjén háromezer valamennyi forint volt, de a kasszánál már több mint 6000-et akartak elkérni tőlem. Mondtam is ezt a kasszásnak, aki a megfelelő osztályvezetőhöz küldött. Vele megnéztük, és vonalkód alapján kiderült, hogy nem annak a terméknek a címkéje. Így elmentünk megkeresni, és egy sorral arrébb találtuk meg a terméket. Szóval közelében sem volt, viszont az áruhoz nem tartozott címke. Az osztályvezető szabadkozott, hogy átrendezték ezeket, és elfelejtették átvinni a címkéket.

Második Sparban történt, bár itt nem vettem meg a terméket, csak felfigyeltem erre egy virslinél. A csomagolását megvizsgálva úgy láttam elég jó minőségű, viszont mivel a környéken levő hasonló minőségű termékekhez képest eléggé alacsony volt az ára, gyanút fogtam. Megvizsgálva a vonalkódot rájöttem, hogy más virslinek a címkéje, viszont azt a másikat nem találtam a környéken, illetve ennek se találtam meg a környéken a címkéjét.

Harmadik eset meg a Tescóban történt egy lepedő vásárlásával. Itt figyelmetlen voltam, így nem tudom, hogy vonalkód különbözött-e, de egy 1300 Ft-ost vettem le, és csak otthon vettem észre a blokkon, hogy 1700-at fizettem érte.

Nos, van némi belső információm, hogy időnként trehány munkát tudnak végezni ilyen helyen, viszont ezek az esetek gyanúsak, hogy nem véletlen voltak.

Üdvözlettel,

Viktor

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kylee, 2015. június 16. - kedd 21:58

Mostanában a Tesco csinálja azt, amit lejjebb Marc ír a Sparról. Ki vannak téve nagy, szemet magára vonó cédulák a termékek alatt, hogy ennyibe kerül, meg az is, nyilván jóval kevésbé szembeötlő betűmérettel, hogy, pl. ha 2-t veszel. Az ember meg keresheti a rendesen, fehér cimkén feltűntetett árat, ha ne adj isten, egyet szeretne venni. Sokszor a nagy cimké ráhajlik, véletlenül persze.

Kylee, 2015. június 16. - kedd 21:58

Mostanában a Tesco csinálja azt, amit lejjebb Marc ír a Sparról. Ki vannak téve nagy, szemet magára vonó cédulák a termékek alatt, hogy ennyibe kerül, meg az is, nyilván jóval kevésbé szembeötlő betűmérettel, hogy, pl. ha 2-t veszel. Az ember meg keresheti a rendesen, fehér cimkén feltűntetett árat, ha ne adj isten, egyet szeretne venni. Sokszor a nagy cimké ráhajlik, véletlenül persze.

Karolina, 2014. november 20. - csütörtök 16:12

Szép napot, mindenkinek!..A minap, vettünk a helyi CBA boltban, egy csirke pörkölt aprólékot, és egy csomag csirke far-hátat, szegény embereknek ez is megteszi.:) Na szóval, gondoltam ma megfőzöm a csirke pörkölt aprólékot, munka után voltam fáradtan készülődtem neki, a főzésnek. Feltűnt olyan fakó, színtelen a csomag, nem gond gondoltam kiolvasztom és megfőzöm. Olvasztás után, jött a meglepetés megcsapta az orrom, a jó erős AVAS SZAG!!! Úristen! Gondoltam, megnézem már mikori is ez az izzzé..hááát, jött a második meglepetés, a zacskó címkén három, dátum is szerepelt!.:( Miszerint,Az első címkén "Gyártás" 2013.10.18!!4...:O...A második címkén ami , nem is olyan gondosan volt ráragasztva.nem fedte a régebbi dátumot.:O .."Csomagolás napja" 2014.11.19...ez még csak-csak, el menne..a lejárat napja pedig, a harmadik címke szerint 2015.04.19. e..:O Na most, melyik dátumhoz tartsam magam.? Mi az a 2013?..Ilyen régi húst még, a kutyámnak se adok hűtés ide-oda!.:( Hogyan maradhatott ennyi ideig, élelmiszer boltban ez a lejárt szavatosságú árú? ..Sajnos, ebben az üzletben nem ez az első, rossz tapasztalatom a mirelit, termékekkel kapcsolatban, viszont ezt az árut, nem én vettem, mert én ebben az üzletben már nem vásárolok ilyen terméket!!!2014.11.20. Gyomaendrőd.

TIB, 2013. június 19. - szerda 14:00

Nem összeesküvés, rendben... de akkor tartsanak be egy nagyon egyszerű szabályt. Ha a címkén az olcsóbb ár van, azt üsse be a kasszás, és számoljon el a különbözettel az adott napon dolgozó vezető beosztású alkalmazott. Ha már jogilag nem lehet megtámadni a multit, akkor ne csak a vásárlónak okozzon kellemetlenséget a rossz árazás: vonalkód ellenőrzés, számlaösszeg számolgatás, panasztétel, reklamáció, időveszteség, vagy aki csak otthon veszi észre annak pénzveszteség... miért kell vásárlóként még az ilyen dolgokra is odafigyelnem, ha a mi pénzünkből élnek? Jobban oda fognak figyelni az alkalmazottak is...DE... érdemes panasszal élni, vannak olyan helyek, ahol ha nyomatékos és visszatérő hibákat tényszerűsíteni tud a vásárló, nemcsak a különbözetet térítik meg, de kárpótlást is adnak, Persze nem milliókat... pl 2 percen belül eltört kínai tollaslabdaütő esetén nemcsak az árat adta vissza a Tesco, de az értékének megfelelő értékű vásárlási utalványt is...ne értsenek félre, nem védem őket, dühöngeni tudok az ilyen "árjátékok" miatt, amit mások is leírtak, vagy akciózásokért, de a sok reklamáció között néha ért kellemes meglepetés... ne hagyjuk magunkat... ha egyre többen fogunk panasszal élni, előbb utóbb a multik is oda fognak figyelni!

Kriszti, 2013. június 04. - kedd 22:02

Tavaly bőröndöt kerestünk a Sparban-rá volt írva a címkéjére,hogy tíz ezer,és ahova ki volt téve-ott is ez az ár szerepelt.Majd a pénztárnál derült ki,hogy nem annyi az annyi:o Úgy vettük észre,hogy valami nem stimmel,hogy túl sok volt a végösszeg.Kiderült a tíz ezer forintos bőrönd valójában 23 ezer volt.Akartunk panaszt tenni,de lemondunk róla-sztornóztattuk a tételt.

Adry, 2013. május 23. - csütörtök 16:27

Sziasztok. Ez igenis átvágás!! Ne védjétek a multikat lécci. A tej literét 45-60ft beszáll áron veszik át a termelőtől és több tíz literré is pancsolják uht néven, a bolti árral tisztában vagytok ti is! Am. engem még utána nem számoltam eccer, a komlói pennybe vágogattak át rendesen : 6350 helyett legkevesebb 8875 volt a végösszeg viszont akár 9330 ig is elment időnként. Szólhattunk bármilyen szervnek.. Semmi sem történt. Illetve igen, minden ár okés volt a katalógus és a pocon lévő cimkék+termékek között. Néhanap még itt ott a nyugtán is.. Viszont ha egyenként minden tételt összeadtunk a nyugtán minden módszerrel, beleértve a számológépet is.. Szintén látszott a többezres túlszámlázásuk. Csesszék meg! Azért is örülünk h elhúztunk falura már azóta. Itt falun is több lóvénk marad. Tanulság : falun kevesebbet szednek le rólunk mint a multik a városba. Azt viszont ki is írják, p : 250 a kenyér. Ezt is épp máshol veszem csöndbe 195ér!! :}}}.. Üdvözöllek benneteket : Adry

Kittrákotty, 2013. február 27. - szerda 13:28

Az is elő szokott fordulni, hogy a "kedves vásárlók" teszik vissza a kosárból a terméket, ahol éppen vannak. Ez a pelenkák között talált megrágott kiflinél egyértelmű, de, ha valaki egy 28 centis serpenyőt visszatesz a 30 centis serpenyő egyébként üres helyére, máris buktunk pár ezer forintot. Tippek, trükkök: - katalógus - bevásárló lista - figyelem - elegendő időt kell áldozni a vásárlásra - vonalkód olvasó - kisbolt, ahol kérni kell Ha valaki még fejben számolni is tud, akkor el lehet kerülni pl az olyan hibákat is, amikor a 12 tasakos macskakajánál a pénztáros beütötte a 12-es szorzót, majd a gyűjtődoboz vonalkódját... Szóval oda kell figyelni. Ha félvállról vesszük a bevásárlást, akkor át fognak verni, még ha nem szándékosan teszik is. Jogi lépéseket hiába teszünk, mert arra odafigyelnek, jogsértést ritkán követnek el.

voltTESCOs, 2012. december 28. - péntek 12:50

Nem kell túlmisztifikálni a dolgot, nincs itt semmiféle direkt árverés. A probléma forrása a munkaerőhiány. Napról napra több ezer termék ára is változhat és ezekhez kihelyezni a megfelelő polccimkét rengeteg időbe telik a felelős dolgozóknak. A munkájukat több tényező is nehezíti, ilyen pl. ha rossz helyre töltik ki az árufeltöltők vagy polcszervízes munkatársak a termékeiket és nem ellenőrzik vissza az adott helyen lévő polccimkét. Nem védeni szeretném a cikkben szereplő áruházakat, de el szeretném hessegetni az összeesküvés elméleteket és az ártrükközés kisördögeit. :)

Marc, 2012. november 11. - vasárnap 08:52

A Spar a megtévesztés terén viszi a prímet és az árcédulás megtévesztésnek náluk igen szép hagyományai vannak. Tekintsünk el attól a mindennapos ténytől, hogy az árcédulák néha mást mutatnak és a figyelmetlen vásárló a hatalmas AKCIÓ felírat hatására még a szükségtelen terméket is a kosarába teszi. Ezt jóhiszeműen betudhatjuk emberi mulasztásnak is. A Spar az AKCIÓ cédulák kihelyezésével a "jól járok, ha megveszem" típusú pszichés ráhatással nagyon szeret játszani: - 1-2 éve az AKCIÓ táblákon mini betűkkel volt feltüntetve az akciós ár feltétele: pl. 3 db vásárlása esetén. Az esetek nagy részében a gyanútlan vásárló megvette a terméket és a pénztárnál szembesült azzal, hogy nem olvasta az apró betűs részt és vagy visszavitte, vagy megvette teljes áron a nem éppen olcsó terméket. Sokan inkább ezt a megoldást választották, mintsem a feltartott kígyózó sorokban álló, türelmetlen vásárlók által történő meglincseltetést. Miután elég sokan futottak már ebbe bele a problémába (természetesen saját gondatlanságuk okán) és a vásárlók megszokták, hogy a megtévesztő táblákat nagyítóval kell vizsgálni, ezt a módszert már nem alkalmazzák, az akciós feltételek betűmérete szépen megnőtt, nehogy bárki megszólja a ház elejét. Azért jó fél évig működött, javítva az eladási statisztikát... Az akciós táblák lecserélése után talán még a vásárlók rebegtek el magukban egy halk köszönömöt, milyen kedves is a Spar, hogy figyel a vásárlók érdekeire és végre átláthatóan kommunikál az akciós tábláin. Zseniális! - visszatértek hát a bent ragadt raktárkészlet kisöprésének jól bevált módszerére, ez a mostanában futó akciójukkal is kitűnően szemléltethető: kb. fél éve érkezett egy nagyobb rakomány Rio Mare tonhalkonzerv (a legapróbb, 80gr-os)a közeli boltba, amit hármas csomagban 999 Ft-os "Mega Akcióban" árultak. Az akció elmúlt, az ár maradt, nem nagyon fogytak a konzervek, mert valljuk be, a "mega akció" keretében is elég borsos árat kértek érte. Fél évig néztem a nagy kosárba rakott árva konzerveket, vajh mi lészen sorsuk? Valamelyik fejesnek szemet szúrhatott a raktárban álló konzervhegy, így mostanában újra beindult az akciós gépezet: újra 999 Ft a hármas csomagolású konzerv... Az eredeti árnál pedig 1590 Ft-ot tüntettek fel, hagy lássuk mekkorát kaszálhatunk rajta, ha (a piaci árnál 25%-al drágább) "Mega Akciós" áron vesszük meg a raktárkészletüket. Bravo! A Spar egyetlen előnye(számomra), hogy közel van és bár 2-3 éve szinte mindent ebben a közeli boltban vettem meg, egy jó ideje csak cigit és tejet veszek náluk. Akciósan, persze. A végére megjegyezném, hogy természetesen nem minden Sparban jártam az elmúlt években, így az esetek lehetnek csak az adott boltra jellemzőek, bár a mások által megosztott tapasztalatok nem ezt mutatják...

Viktor, 2012. október 16. - kedd 18:58

Na, megint találtam egyet. Sparban az egyik fogkefe. Mivel amit levettem, azon felül már csak kettő volt, így azoknak megkerestem a helyét, és áthelyeztem.


1 2 3

Kommentek

Valeria Marco, 2019. augusztus 08.

A nevem Valeria Marco, 6 hónappal ezelőtt vállalkozásom összeomlott, nem reméltem, hogy újra ...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

József Kardos, 2019. augusztus 06.

Hű, ma reggel 25 000 euró hitelt kaptam William Rogers-től. Örülök, hogy találkozom a legáli...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Mr. Dékány Endre, 2019. július 26.

Helló, jogos és megbízható pénzügyi hitelezőt keres? Kell egy kölcsön? Szükség van sürg...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés