Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Árcímkés megtévesztés a hiperekben

2012. szeptember 28. - péntek 15:51
Címkék: árcímke, Tesco, Spar, Praktiker
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?


Egy eléggé elszomorító átverésre lettem figyelmes, ami bizony több hipermarketben is előfordul. Nem tudom, hogy törvénybe ütközik-e közvetlen, vagy nem, viszont rendkívül felháborító.

Azt jól tudom, hogy nem szabad egy terméknek más árat feltüntetni a címkéjén, mint amit elkérnek majd a kasszánál. Viszont mi a helyzet, ha egy másik hasonló árunak a címkéje van az áru alatt, amire ha nem figyel az ember, akkor könnyen összetévesztheti?

Ezek az esetek történtek velem:

Praktikerben vásároltam volna egy szennyes tartót, aminek a címkéjén háromezer valamennyi forint volt, de a kasszánál már több mint 6000-et akartak elkérni tőlem. Mondtam is ezt a kasszásnak, aki a megfelelő osztályvezetőhöz küldött. Vele megnéztük, és vonalkód alapján kiderült, hogy nem annak a terméknek a címkéje. Így elmentünk megkeresni, és egy sorral arrébb találtuk meg a terméket. Szóval közelében sem volt, viszont az áruhoz nem tartozott címke. Az osztályvezető szabadkozott, hogy átrendezték ezeket, és elfelejtették átvinni a címkéket.

Második Sparban történt, bár itt nem vettem meg a terméket, csak felfigyeltem erre egy virslinél. A csomagolását megvizsgálva úgy láttam elég jó minőségű, viszont mivel a környéken levő hasonló minőségű termékekhez képest eléggé alacsony volt az ára, gyanút fogtam. Megvizsgálva a vonalkódot rájöttem, hogy más virslinek a címkéje, viszont azt a másikat nem találtam a környéken, illetve ennek se találtam meg a környéken a címkéjét.

Harmadik eset meg a Tescóban történt egy lepedő vásárlásával. Itt figyelmetlen voltam, így nem tudom, hogy vonalkód különbözött-e, de egy 1300 Ft-ost vettem le, és csak otthon vettem észre a blokkon, hogy 1700-at fizettem érte.

Nos, van némi belső információm, hogy időnként trehány munkát tudnak végezni ilyen helyen, viszont ezek az esetek gyanúsak, hogy nem véletlen voltak.

Üdvözlettel,

Viktor

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kylee, 2015. június 16. - kedd 21:58

Mostanában a Tesco csinálja azt, amit lejjebb Marc ír a Sparról. Ki vannak téve nagy, szemet magára vonó cédulák a termékek alatt, hogy ennyibe kerül, meg az is, nyilván jóval kevésbé szembeötlő betűmérettel, hogy, pl. ha 2-t veszel. Az ember meg keresheti a rendesen, fehér cimkén feltűntetett árat, ha ne adj isten, egyet szeretne venni. Sokszor a nagy cimké ráhajlik, véletlenül persze.

Kylee, 2015. június 16. - kedd 21:58

Mostanában a Tesco csinálja azt, amit lejjebb Marc ír a Sparról. Ki vannak téve nagy, szemet magára vonó cédulák a termékek alatt, hogy ennyibe kerül, meg az is, nyilván jóval kevésbé szembeötlő betűmérettel, hogy, pl. ha 2-t veszel. Az ember meg keresheti a rendesen, fehér cimkén feltűntetett árat, ha ne adj isten, egyet szeretne venni. Sokszor a nagy cimké ráhajlik, véletlenül persze.

Karolina, 2014. november 20. - csütörtök 16:12

Szép napot, mindenkinek!..A minap, vettünk a helyi CBA boltban, egy csirke pörkölt aprólékot, és egy csomag csirke far-hátat, szegény embereknek ez is megteszi.:) Na szóval, gondoltam ma megfőzöm a csirke pörkölt aprólékot, munka után voltam fáradtan készülődtem neki, a főzésnek. Feltűnt olyan fakó, színtelen a csomag, nem gond gondoltam kiolvasztom és megfőzöm. Olvasztás után, jött a meglepetés megcsapta az orrom, a jó erős AVAS SZAG!!! Úristen! Gondoltam, megnézem már mikori is ez az izzzé..hááát, jött a második meglepetés, a zacskó címkén három, dátum is szerepelt!.:( Miszerint,Az első címkén "Gyártás" 2013.10.18!!4...:O...A második címkén ami , nem is olyan gondosan volt ráragasztva.nem fedte a régebbi dátumot.:O .."Csomagolás napja" 2014.11.19...ez még csak-csak, el menne..a lejárat napja pedig, a harmadik címke szerint 2015.04.19. e..:O Na most, melyik dátumhoz tartsam magam.? Mi az a 2013?..Ilyen régi húst még, a kutyámnak se adok hűtés ide-oda!.:( Hogyan maradhatott ennyi ideig, élelmiszer boltban ez a lejárt szavatosságú árú? ..Sajnos, ebben az üzletben nem ez az első, rossz tapasztalatom a mirelit, termékekkel kapcsolatban, viszont ezt az árut, nem én vettem, mert én ebben az üzletben már nem vásárolok ilyen terméket!!!2014.11.20. Gyomaendrőd.

TIB, 2013. június 19. - szerda 14:00

Nem összeesküvés, rendben... de akkor tartsanak be egy nagyon egyszerű szabályt. Ha a címkén az olcsóbb ár van, azt üsse be a kasszás, és számoljon el a különbözettel az adott napon dolgozó vezető beosztású alkalmazott. Ha már jogilag nem lehet megtámadni a multit, akkor ne csak a vásárlónak okozzon kellemetlenséget a rossz árazás: vonalkód ellenőrzés, számlaösszeg számolgatás, panasztétel, reklamáció, időveszteség, vagy aki csak otthon veszi észre annak pénzveszteség... miért kell vásárlóként még az ilyen dolgokra is odafigyelnem, ha a mi pénzünkből élnek? Jobban oda fognak figyelni az alkalmazottak is...DE... érdemes panasszal élni, vannak olyan helyek, ahol ha nyomatékos és visszatérő hibákat tényszerűsíteni tud a vásárló, nemcsak a különbözetet térítik meg, de kárpótlást is adnak, Persze nem milliókat... pl 2 percen belül eltört kínai tollaslabdaütő esetén nemcsak az árat adta vissza a Tesco, de az értékének megfelelő értékű vásárlási utalványt is...ne értsenek félre, nem védem őket, dühöngeni tudok az ilyen "árjátékok" miatt, amit mások is leírtak, vagy akciózásokért, de a sok reklamáció között néha ért kellemes meglepetés... ne hagyjuk magunkat... ha egyre többen fogunk panasszal élni, előbb utóbb a multik is oda fognak figyelni!

Kriszti, 2013. június 04. - kedd 22:02

Tavaly bőröndöt kerestünk a Sparban-rá volt írva a címkéjére,hogy tíz ezer,és ahova ki volt téve-ott is ez az ár szerepelt.Majd a pénztárnál derült ki,hogy nem annyi az annyi:o Úgy vettük észre,hogy valami nem stimmel,hogy túl sok volt a végösszeg.Kiderült a tíz ezer forintos bőrönd valójában 23 ezer volt.Akartunk panaszt tenni,de lemondunk róla-sztornóztattuk a tételt.

Adry, 2013. május 23. - csütörtök 16:27

Sziasztok. Ez igenis átvágás!! Ne védjétek a multikat lécci. A tej literét 45-60ft beszáll áron veszik át a termelőtől és több tíz literré is pancsolják uht néven, a bolti árral tisztában vagytok ti is! Am. engem még utána nem számoltam eccer, a komlói pennybe vágogattak át rendesen : 6350 helyett legkevesebb 8875 volt a végösszeg viszont akár 9330 ig is elment időnként. Szólhattunk bármilyen szervnek.. Semmi sem történt. Illetve igen, minden ár okés volt a katalógus és a pocon lévő cimkék+termékek között. Néhanap még itt ott a nyugtán is.. Viszont ha egyenként minden tételt összeadtunk a nyugtán minden módszerrel, beleértve a számológépet is.. Szintén látszott a többezres túlszámlázásuk. Csesszék meg! Azért is örülünk h elhúztunk falura már azóta. Itt falun is több lóvénk marad. Tanulság : falun kevesebbet szednek le rólunk mint a multik a városba. Azt viszont ki is írják, p : 250 a kenyér. Ezt is épp máshol veszem csöndbe 195ér!! :}}}.. Üdvözöllek benneteket : Adry

Kittrákotty, 2013. február 27. - szerda 13:28

Az is elő szokott fordulni, hogy a "kedves vásárlók" teszik vissza a kosárból a terméket, ahol éppen vannak. Ez a pelenkák között talált megrágott kiflinél egyértelmű, de, ha valaki egy 28 centis serpenyőt visszatesz a 30 centis serpenyő egyébként üres helyére, máris buktunk pár ezer forintot. Tippek, trükkök: - katalógus - bevásárló lista - figyelem - elegendő időt kell áldozni a vásárlásra - vonalkód olvasó - kisbolt, ahol kérni kell Ha valaki még fejben számolni is tud, akkor el lehet kerülni pl az olyan hibákat is, amikor a 12 tasakos macskakajánál a pénztáros beütötte a 12-es szorzót, majd a gyűjtődoboz vonalkódját... Szóval oda kell figyelni. Ha félvállról vesszük a bevásárlást, akkor át fognak verni, még ha nem szándékosan teszik is. Jogi lépéseket hiába teszünk, mert arra odafigyelnek, jogsértést ritkán követnek el.

voltTESCOs, 2012. december 28. - péntek 12:50

Nem kell túlmisztifikálni a dolgot, nincs itt semmiféle direkt árverés. A probléma forrása a munkaerőhiány. Napról napra több ezer termék ára is változhat és ezekhez kihelyezni a megfelelő polccimkét rengeteg időbe telik a felelős dolgozóknak. A munkájukat több tényező is nehezíti, ilyen pl. ha rossz helyre töltik ki az árufeltöltők vagy polcszervízes munkatársak a termékeiket és nem ellenőrzik vissza az adott helyen lévő polccimkét. Nem védeni szeretném a cikkben szereplő áruházakat, de el szeretném hessegetni az összeesküvés elméleteket és az ártrükközés kisördögeit. :)

Marc, 2012. november 11. - vasárnap 08:52

A Spar a megtévesztés terén viszi a prímet és az árcédulás megtévesztésnek náluk igen szép hagyományai vannak. Tekintsünk el attól a mindennapos ténytől, hogy az árcédulák néha mást mutatnak és a figyelmetlen vásárló a hatalmas AKCIÓ felírat hatására még a szükségtelen terméket is a kosarába teszi. Ezt jóhiszeműen betudhatjuk emberi mulasztásnak is. A Spar az AKCIÓ cédulák kihelyezésével a "jól járok, ha megveszem" típusú pszichés ráhatással nagyon szeret játszani: - 1-2 éve az AKCIÓ táblákon mini betűkkel volt feltüntetve az akciós ár feltétele: pl. 3 db vásárlása esetén. Az esetek nagy részében a gyanútlan vásárló megvette a terméket és a pénztárnál szembesült azzal, hogy nem olvasta az apró betűs részt és vagy visszavitte, vagy megvette teljes áron a nem éppen olcsó terméket. Sokan inkább ezt a megoldást választották, mintsem a feltartott kígyózó sorokban álló, türelmetlen vásárlók által történő meglincseltetést. Miután elég sokan futottak már ebbe bele a problémába (természetesen saját gondatlanságuk okán) és a vásárlók megszokták, hogy a megtévesztő táblákat nagyítóval kell vizsgálni, ezt a módszert már nem alkalmazzák, az akciós feltételek betűmérete szépen megnőtt, nehogy bárki megszólja a ház elejét. Azért jó fél évig működött, javítva az eladási statisztikát... Az akciós táblák lecserélése után talán még a vásárlók rebegtek el magukban egy halk köszönömöt, milyen kedves is a Spar, hogy figyel a vásárlók érdekeire és végre átláthatóan kommunikál az akciós tábláin. Zseniális! - visszatértek hát a bent ragadt raktárkészlet kisöprésének jól bevált módszerére, ez a mostanában futó akciójukkal is kitűnően szemléltethető: kb. fél éve érkezett egy nagyobb rakomány Rio Mare tonhalkonzerv (a legapróbb, 80gr-os)a közeli boltba, amit hármas csomagban 999 Ft-os "Mega Akcióban" árultak. Az akció elmúlt, az ár maradt, nem nagyon fogytak a konzervek, mert valljuk be, a "mega akció" keretében is elég borsos árat kértek érte. Fél évig néztem a nagy kosárba rakott árva konzerveket, vajh mi lészen sorsuk? Valamelyik fejesnek szemet szúrhatott a raktárban álló konzervhegy, így mostanában újra beindult az akciós gépezet: újra 999 Ft a hármas csomagolású konzerv... Az eredeti árnál pedig 1590 Ft-ot tüntettek fel, hagy lássuk mekkorát kaszálhatunk rajta, ha (a piaci árnál 25%-al drágább) "Mega Akciós" áron vesszük meg a raktárkészletüket. Bravo! A Spar egyetlen előnye(számomra), hogy közel van és bár 2-3 éve szinte mindent ebben a közeli boltban vettem meg, egy jó ideje csak cigit és tejet veszek náluk. Akciósan, persze. A végére megjegyezném, hogy természetesen nem minden Sparban jártam az elmúlt években, így az esetek lehetnek csak az adott boltra jellemzőek, bár a mások által megosztott tapasztalatok nem ezt mutatják...

Viktor, 2012. október 16. - kedd 18:58

Na, megint találtam egyet. Sparban az egyik fogkefe. Mivel amit levettem, azon felül már csak kettő volt, így azoknak megkerestem a helyét, és áthelyeztem.


1 2 3

Kommentek

John Doe, 2020. március 29.

Szüksége van hitelre? Ne aggódjon többé, vegye fel a kapcsolatot a certifiedloanlenders@gmail.c...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Tóth Éva, 2020. március 27.


...

Villanyóra feltöltés hírlapüzletekben is

Baka László, 2020. március 27.

Király...

Elstartolt a MÁV valós idejű vonatfigyelője

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza