Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Még kérelmezhető a jelzáloghitelek újrakötése

MTI, 2012. augusztus 30. - csütörtök 13:21
Címkék: jelzálog, hitel, PSZÁF
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Augusztus 31-ig kérelmezhetik bankjuknál jelzáloghitel-szerződéseik módosítását, újrakötését, vagy kiváltását átlátható árazású kölcsönre azok a lakossági ügyfelek, akiknek a szerződése 2013 májusában, vagy ezt követően jár le.


Binder István, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) szóvivője az MTI-nek elmondta: 2012. április elsejétől több jogszabály-módosítás is életbe lépett, amelyek a hitel (lízing) konstrukciók árazásának átláthatóbbá tételét célozták.

Kifejtette: változás többek között, hogy a 2012. április elseje után kötött jelzáloghitel szerződéseknél a pénzügyi intézmények a szerződésben rögzített kamatokon felül nem számíthatnak fel egyéb rendszeresen fizetendő kamat jellegű díjat vagy költséget, ha az ügyfél a szerződésnek megfelelően, határidőre törleszti hitelét.

Fontos új szabály továbbá, hogy a pénzügyi intézmények 2012. április elsejét követően, a jelzáloghitel-szerződések megkötésekor kötelesek a kamatláb változását előre meghatározni - emlékeztetett Binder István. A kamatlábat a pénzintézetek vagy a referencia kamatláb változásához kötik, míg a másik esetben a kamat mértékét a kölcsönszerződésben meghatározott 3, 5 vagy 10 éves kamatperiódusra rögzítik, azaz a kamatláb az adott periódusra vonatkozóan fix.

Hozzáfűzte, hogy a szabályok az ügyfél kérésére lehetőséget biztosítanak a hitelszerződés módosítására, újrakötésére vagy kiváltására a 2012 áprilisa előtt kötött szerződések esetén is, amennyiben 2012 áprilisát követően a futamidőből még több mint egy év van hátra.

Binder István elmondta, hogy az új szerződés megkötéséhez szükséges dokumentumokat 60 napon belül kell benyújtani a hitelező intézménynek. A szóvivő kiemelte, hogy ha a feltételek teljesülnek, a bank nem utasíthatja el az igényt, az eljárásért pedig külön költséget, díjat, jutalékot nem számíthat fel.

Hozzáfűzte, hogy az ügyfelek a hitelek ilyen típusú kiváltásával, módosításával vagy újrakötésével a szerződés futamideje alatt egy alkalommal élhetnek.

A PSZÁF szóvivője elmondta azt is, hogy a hitelszerződés módosítását az ügyfél csak a pénzügyi intézménnyel közvetlenül bonyolíthatja, a pénzügyi közvetítő ( ügynök") nem jogosult a módosításhoz, újrakötéshez, kiváltáshoz kapcsolódó közvetítésre.

Az enpenzem.hu pénzügyi hírportál megkérdezte a bankokat, mennyire érdeklődnek az ügyfelek a jelzáloghitelek módosítása, újrakötése iránt. Az UniCreditnél azt mondták, a devizakölcsönök forintra váltásával egyidejűleg szerződtek át referenciakamatra, míg a CIB-nél eddig egyáltalán nem volt szerződésmódosítás. Nagyon gyér érdeklődést tapasztal az MKB és a Budapest Bank (BB) is, míg az OTP-nél az augusztus 31-i határidő közeledtével már érzékelnek némi élénkülést. Hasonló a helyzet a K and H-nál és az Ersténél is - írja a portál.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

balek, 2012. augusztus 31. - péntek 13:56

Soha többé a bankoktól kölcsönt! Átvertek,tönkretették az egész családot! Ma is zaklatott telefonon egy kukackodó bankár,de már fel sem vesszük.Csaló banda az egész! Ezek az igazi uzsorások,csak legalizálták őket érdekeltségi körök!Ez a való világ!

Kommentek

bishop berry smith, 2020. január 21.

Helló Szüksége van pénzügyi kölcsönre, ingatlanbefektetésre, autókölcsönre, adósságkons...

Menekülés a UPC-től

Mr. Dékány Endre, 2020. január 19.


Van rossz hitelképességi mutatója? Pénzügyi szempontból nem megfelelő? Hitelt adunk a...

Menekülés a UPC-től

giovannipiombi@gmail.com, 2020. január 15.

Komoly és gyors nemzetközi egyedi kölcsön-ajánlat.
Szeretne kölcsönt keresni anélkül...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza