Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Még kérelmezhető a jelzáloghitelek újrakötése

MTI, 2012. augusztus 30. - csütörtök 13:21
Címkék: jelzálog, hitel, PSZÁF
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Augusztus 31-ig kérelmezhetik bankjuknál jelzáloghitel-szerződéseik módosítását, újrakötését, vagy kiváltását átlátható árazású kölcsönre azok a lakossági ügyfelek, akiknek a szerződése 2013 májusában, vagy ezt követően jár le.


Binder István, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) szóvivője az MTI-nek elmondta: 2012. április elsejétől több jogszabály-módosítás is életbe lépett, amelyek a hitel (lízing) konstrukciók árazásának átláthatóbbá tételét célozták.

Kifejtette: változás többek között, hogy a 2012. április elseje után kötött jelzáloghitel szerződéseknél a pénzügyi intézmények a szerződésben rögzített kamatokon felül nem számíthatnak fel egyéb rendszeresen fizetendő kamat jellegű díjat vagy költséget, ha az ügyfél a szerződésnek megfelelően, határidőre törleszti hitelét.

Fontos új szabály továbbá, hogy a pénzügyi intézmények 2012. április elsejét követően, a jelzáloghitel-szerződések megkötésekor kötelesek a kamatláb változását előre meghatározni - emlékeztetett Binder István. A kamatlábat a pénzintézetek vagy a referencia kamatláb változásához kötik, míg a másik esetben a kamat mértékét a kölcsönszerződésben meghatározott 3, 5 vagy 10 éves kamatperiódusra rögzítik, azaz a kamatláb az adott periódusra vonatkozóan fix.

Hozzáfűzte, hogy a szabályok az ügyfél kérésére lehetőséget biztosítanak a hitelszerződés módosítására, újrakötésére vagy kiváltására a 2012 áprilisa előtt kötött szerződések esetén is, amennyiben 2012 áprilisát követően a futamidőből még több mint egy év van hátra.

Binder István elmondta, hogy az új szerződés megkötéséhez szükséges dokumentumokat 60 napon belül kell benyújtani a hitelező intézménynek. A szóvivő kiemelte, hogy ha a feltételek teljesülnek, a bank nem utasíthatja el az igényt, az eljárásért pedig külön költséget, díjat, jutalékot nem számíthat fel.

Hozzáfűzte, hogy az ügyfelek a hitelek ilyen típusú kiváltásával, módosításával vagy újrakötésével a szerződés futamideje alatt egy alkalommal élhetnek.

A PSZÁF szóvivője elmondta azt is, hogy a hitelszerződés módosítását az ügyfél csak a pénzügyi intézménnyel közvetlenül bonyolíthatja, a pénzügyi közvetítő ( ügynök") nem jogosult a módosításhoz, újrakötéshez, kiváltáshoz kapcsolódó közvetítésre.

Az enpenzem.hu pénzügyi hírportál megkérdezte a bankokat, mennyire érdeklődnek az ügyfelek a jelzáloghitelek módosítása, újrakötése iránt. Az UniCreditnél azt mondták, a devizakölcsönök forintra váltásával egyidejűleg szerződtek át referenciakamatra, míg a CIB-nél eddig egyáltalán nem volt szerződésmódosítás. Nagyon gyér érdeklődést tapasztal az MKB és a Budapest Bank (BB) is, míg az OTP-nél az augusztus 31-i határidő közeledtével már érzékelnek némi élénkülést. Hasonló a helyzet a K and H-nál és az Ersténél is - írja a portál.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

balek, 2012. augusztus 31. - péntek 13:56

Soha többé a bankoktól kölcsönt! Átvertek,tönkretették az egész családot! Ma is zaklatott telefonon egy kukackodó bankár,de már fel sem vesszük.Csaló banda az egész! Ezek az igazi uzsorások,csak legalizálták őket érdekeltségi körök!Ez a való világ!

Kommentek

Sanchez, 2020. június 06.

Ha sürgõs hitre van szüksége a pénzügyi igények megoldására, akkor 3000 és 80 000 000 doll...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Mr. George Anderson, 2020. május 30.

Sürgős kölcsönt keres? Megtagadták-e hitelét a bankjától vagy bármely pénzügyi vállalkoz...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Mr. Dékány Endre, 2020. május 30.

Szüksége van hitelre az adósság megszilárdításához? Szüksége van kölcsönre vállalkozás...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza