Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Magyar Paprika Nap Szentesen

MTI, 2012. augusztus 28. - kedd 17:00
Címkék: parika,
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Hagyományteremtő szándékkal az idén először rendezik meg a Magyar Paprika Napját Szentesen, pénteken - közölte az egyik főszervező, Ledó Ferenc, a Délalföldi Kertészek Szövetkezetének (Délkertész) elnök-ügyvezetője az MTI-vel.


A paprika nap a helyi, már több mint egy évtizedes múltra visszatekintő lecsófesztiválhoz kapcsolódik.

A tájékoztatás szerint Magyarországon mintegy 190 ezer tonna étkezési paprikát termeltek tavaly, s az idén is hasonló, 200 ezer tonna körüli mennyiségre számítanak. A tavaly megtermelt árunak az összértéke mintegy 60 milliárd forint volt.

Az étkezési paprikából mintegy 25-30 ezer tonnát visznek ki az országból, a többit belföldön használják fel. A megtermelt paprika mennyiségének 20-25 százalékát konzerv, illetve mélyhűtött formában tartósítják, dolgozzák fel.

Az étkezési paprika döntő hányada úgynevezett hajtatott termesztésű, azaz fólia alatt nevelik. A múlt évben a hajtatott termesztésű paprika mennyisége mintegy 151 ezer tonna volt, míg szabadföldi termesztésben 36 ezer tonna termett.

A paprika termesztése Ledó Ferenc szerint általában akkor éri meg a termelőknek, ha hideg hajtatásban négyzetméterenként 7-8 kilogrammot lehet termelni, míg a fűtött fólia alatt és üvegházban egy négyzetméteren 18-20 kilogramm a szüretelhető termés mennyisége. Szabadföldön az extenzív termelés esetén hektáronként 20-25 tonna az a mennyiség, ahol már haszon is mutatkozik, míg az intenzív termelés esetén ebben a kategóriában 70-80 tonna a gazdaságossági határ hektáronként.

A szakember szerint a magyar étkezési paprikatermelést a jelenlegi szintről, belátható időn belül, jelentős mértékben, 40-50 százalékkal lehetne növelni, ha megfelelő feltételek lennének a fóliás terület további növeléséhez. Azaz a mostani évi mintegy 150 ezer tonnás mennyiséget 4-6 éven belül hozzávetőlegesen 250 ezer tonnára lehetne növelni.

Ledó Ferenc beszélt arról is, hogy a magyar fűszerpaprika-termelés mennyiségét, amely a múlt évben mintegy 14 ezer tonna volt, akár meg is lehetne duplázni, mivel kedvező folyamatok indultak el ezen a területen is Szentes és Szeged környékén. A fűszerpaprika-termelésben azonban a prémium minőségre kell törekedni, mivel a tömegáru nem versenyképes - mondta a szakember.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

giovannipiombi@gmail.com, 2020. január 15.

Komoly és gyors nemzetközi egyedi kölcsön-ajánlat.
Szeretne kölcsönt keresni anélkül...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

giovannipiombi@gmail.com, 2020. január 15.

Komoly és gyors nemzetközi egyedi kölcsön-ajánlat.
Szeretne kölcsönt keresni anélkül...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

REMY FINK, 2020. január 09.

[REMY.CREDIT111@gmail.com]

Szüksége van valamilyen hitelre vagy finanszírozásra? ...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza