Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

PSZÁF: veszteséges volt a bankszektor

MTI, 2012. augusztus 24. - péntek 12:41
Címkék: PSZÁF, bank,
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Veszteséges volt a második negyedévben a bankszektor - közölte a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) honlapján.


A bankszektor eredménye 2012 második negyedévében lényegesen gyengébb volt az első negyedévinél: amíg január-márciusban a szektor 37,7 milliárd forint adózott eredményt ért el, addig április-júniusban 30,4 milliárd forint veszteséget termelt - olvasható a PSZÁF honlapján.

A második negyedévi gyengébb eredmény okai közül két fontos tényezőt emel ki a felügyelet: az értékvesztés és kockázati céltartalék emelkedését, valamint a kamateredmény csökkenését.

A hitelintézeteken belül mind a bankok, mind a fióktelepek, mind pedig a szövetkezeti hitelintézetek rosszabbul teljesítettek, mint az első negyedévben, ugyanakkor a szövetkezeti hitelintézetek összességében a második negyedévben is nyereséget tudtak termelni.

Az elemzés szerint a banki eszközportfólió minőségének romlása még mindig nem érte el mélypontját. Egyre nagyobb összeget tesznek ki a súlyosan hátralékos (90 napot meghaladó időtartamnál hosszabb ideje késedelmes) hitelek, amelyek részesedése is egyre nagyobb a portfólión belül.

A kamateredmény második negyedévi csökkenésében a meghatározó szerepet a kamatbevételek csökkenése játszotta, de ezzel egyidejűleg a bankok kamatkiadásai is számottevő mértékben emelkedtek.

A hitelintézetek hitelezési aktivitása tovább csökkent júniusban a korábbi trendnek megfelelően. A nettó hitelállományuk júniusban 0,6 százalékkal csökkent, ezen belül a vállalati hitelek állománya egy hónap alatt 1,7 százalékkal, a háztartási hiteleké pedig 0,8 százalékkal esett vissza.

Az ügyfélbetétek állománya május után júniusban is némileg gyarapodott, a növekedés azonban e hónapban lényegében az egyik banknál megvalósult nagy összegű külföldi betételhelyezésnek volt köszönhető, míg a belföldi ügyfelek betétállománya stagnált. Szektorszinten a betétállomány a májusi 0,3 százalékos emelkedés után júniusban 0,7 százalékkal bővült.

A vállalati betétek állománya ugyanakkor minden hitelintézeti típusnál csökkent, míg háztartási betétállomány a bankoknál és a fióktelepeknél nőtt, a szövetkezeti hitelintézeteknél csökkent. A szövetkezeti hitelintézeteknél a betétállomány júniusban 0,6 százalékkal, január vége óta pedig 4,8 százalékkal csökkent, a folyamatos zsugorodás alapján vélelmezhető, hogy a betétesekért folyó versenyben a szövetkezeti hitelintézetek súlyvesztése trendszerűvé kezd válni - állapítja meg a gyorselemzés.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Borsos Gyula, 2012. október 11. - csütörtök 20:15

Akkor az emberek akik hitelt vettek fel,azok mit mondjanak?Én2008 februárjában 1000000ft vettem fel,7 évre az OTP-nél,eddig a napig kifizettem 1500000ft-ot.Felmondta a szerződést és átadta az OTP Faktoríngnak,még 850000ft van hátra.kaptam egy szerződést hogy fizethetem részletre,ami 64 honapra 20000ft-jával,kiszámoltam az 1280000ft.Így az 1000000 bol lesz közel 3000000ft.Most kérdem hogy hol itt az igazság.Az a kérdésem hogy ki tud ebben segíteni?

Matus László, 2012. augusztus 25. - szombat 08:33

Ez az a mondat amit még vagy húsz évig nem fogok elhinni! Megloptak minket az elmúlt években annyival,hogy nem lehetnek veszteségesek,esetleg idén nem tudtak annyit lopni.Viszont arra rá kellene már jönnie a világ agyonokosodott gazdasági szakembereinek,hogy nem lehet mindig és a végtelenségig növekedni.Ráadásul behúztak annyi embert a csőbe a válságnak nevezett tolvajlással,hogy abból eléldegélnek egy jó darabig.

hozzászóló@, 2012. augusztus 24. - péntek 18:20

Ne is várjanak csodát! Hitelt nem adnak,csak kivételeseknek.A betéteseket is átverték a hazai bankok.Aki tehette már külföldön helyezte el pénzét és ez így is lesz! Reméljük megsűlnek a spekuláns bankvezetők a saját zsírjukban!

Kommentek

Á. Balázs, 2020. január 22.

Üdv! Nekünk a Baliner Bt.-ről van nagyon rossz véleményünk. Nem teljesítették határidőre a...

Ablakcsere buktatókkal

Mr. George Anderson, 2020. január 22.

Üzleti kölcsönt keres? Személyi kölcsönök, lakáscélú kölcsönök, autó kölcsönök, di...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

bishop berry smith, 2020. január 21.

Helló Szüksége van pénzügyi kölcsönre, ingatlanbefektetésre, autókölcsönre, adósságkons...

Menekülés a UPC-től

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza