Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Nem fizetik a horvátok hiteleik kilenc százalékát

MTI, 2012. augusztus 22. - szerda 12:01
Címkék: horvát, hitel,
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A munkanélküliség növekedése és a gazdasági helyzet romlása miatt Horvátországban meghaladta a 13 százalékot a rossz hitelek aránya a banki portfóliókban, vagyis állományuk megháromszorozódott a válság kezdete óta - olvasható a Vecernji list zágrábi napilap keddi internetes kiadásában.


A horvát jegybank adatai alapján a cégek 23 százaléka nem képes teljesíteni kötelezettségeit, a lakosság pedig a felvett hitelek 9 százalékát nem fizeti.

Ljubo Jurcic közgazdász szerint a helyzet további romlása várható. Horvátországban az összesen 292 milliárd kuna hitelből 39 milliárdot nem törlesztenek. (1 HRK=36,95 HUF)

A válság első hullámának idején a bankok engedélyezték a hitelek átütemezését, abban bízva, hogy egy-két év alatt javulás következik be. Az átütemezések időszaka azonban lejár, javulás azonban nincs. Most már az átütemezett tartozások fizetése is esedékes, ami a munkanélküliség növekedésével együtt tovább növeli a gondokat - hangsúlyozza Ljubo Jurcic.

A helyzet leginkább a frankhiteleseket sújtja, 8 százalékuk már nem törleszti lakáshitelét. Amennyiben a bankok elveszik tőlük a lakásokat, nem tudják azokat a vételáron értékesíteni, így veszítenek a bankok és az adósok is - hívja fel a figyelmet a közgazdász, aki szerint a horvát gazdaság a "recesszió időszakából a depresszió korszakába lépett", s a romló makrogazdasági körülményekkel együtt nő majd a rossz hitelek aránya is.

Ivan Lovrinovic, a zágrábi közgazdasági egyetem professzora attól tart, hogy a hiteleltörlesztési gondok rendszeres kockázattá válnak, ha semmi sem változik a gazdasági és monetáris politikában. "Ez szinte megoldhatatlan helyzet elé állítja a bankokat, mert a fiskális és monetáris politika az újabb megszorítások és a likviditás romlásának irányába hat" - véli a zágrábi szakember.

Lovrinovic szerint a Horvátországban uralkodó helyzetért a monetáris politika is felelőssé tehető, mert a válság idején 6 milliárd kunával csökkentették a forgalomban lévő pénz mennyiségét.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Mr. Dékány Endre, 2020. január 19.


Van rossz hitelképességi mutatója? Pénzügyi szempontból nem megfelelő? Hitelt adunk a...

Menekülés a UPC-től

giovannipiombi@gmail.com, 2020. január 15.

Komoly és gyors nemzetközi egyedi kölcsön-ajánlat.
Szeretne kölcsönt keresni anélkül...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

giovannipiombi@gmail.com, 2020. január 15.

Komoly és gyors nemzetközi egyedi kölcsön-ajánlat.
Szeretne kölcsönt keresni anélkül...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza