Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Életbe léphet a legszigorúbb dohányzásellenes törvény

MTI, 2012. augusztus 15. - szerda 10:41
Címkék: dohányzás, törvény, Ausztrlália
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Végleg elutasította az ausztrál legfelsőbb bíróság a vezető dohánygyárak fellebbezését a világ legszigorúbb dohányzásellenes törvényével kapcsolatban, amelynek értelmében Ausztráliában decembertől csak egyendobozokban lehet majd cigarettát árusítani, logók, színek vagy más megkülönböztető dizájnelemek nélküli csomagolásban.


Az új dobozoknak egységesen olívazöld színe lesz, s a dohányzás veszélyeire figyelmeztető feliratok, valamint elrettentő, rákos szájakat, beteg gyerekeket, világtalan szemeket mutató képek lesznek rajtuk. A kormány reményei szerint ezzel az intézkedéssel sikerül a dohányzást a lehető legkevésbé vonzóvá tenni.

A törvény ellen fellebbező dohánygyárak - a British American Tobacco, a Philip Morris International, az Imperial Tobacco és Japan Tobacco International - attól tartanak, hogy a jogszabály globális precedenst teremthet, és így több milliárd dolláros kárt okozhat a cégeknek, ezért a szellemi tulajdonhoz fűződő jogokra és a márkáknak okozott anyagi kárra hivatkozva megtámadták a jogszabályt.

-

A dohánygyárak érvelése szerint a tavaly elfogadott törvény ellentmond az ausztrál alkotmánynak, mivel az állam jogtalan előnyhöz jut azzal, hogy a cigarettadobozokon saját üzenetét közvetítheti anélkül, hogy ezért bármilyen kompenzációt nyújtana a gyártóknak. A sydney-i legfelsőbb bíróság azonban elutasította érvelésüket, a jogszabályt az alkotmány szövegével összhangban lévőnek ítélte, s a perköltségek megfizetésére ítélte a fellebbező vállalatokat.

Ausztráliában évente 15 ezer ember hal meg a dohányzással összefüggő betegségekben, ami az ellátással és munkaerő-kieséssel együtt körülbelül 31,5 milliárd dollárjába kerül az államnak.

Az ország régóta élen jár a dohányzás elleni küzdelemben. A reklámokra és az értékesítésre vonatkozó, korábban bevezetett szigorú szabályok eredményesnek bizonyulnak, statisztikák szerint mostanra az ország férfi lakosainak mindössze 16, női lakosainak 14 százaléka gyújt csak rá rendszeresen, míg 1983-ban még 40, illetve 32 százalék volt ez az arány.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Mária Ádám, 2019. január 21.

A nevem Mária Ádám, Magyarországról, egyedülálló szülő, mielőtt a férjem meghalt volna, ...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Mária Ádám, 2019. január 21.

A nevem Mária Ádám, Magyarországról, egyedülálló szülő, mielőtt a férjem meghalt volna, ...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

olivia scarlett, 2019. január 21.

Helló barátaim, én vagyok Juliet moore név szerint, és igazán szeretném tájékoztatni a vil...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés