Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Életbe léphet a legszigorúbb dohányzásellenes törvény

MTI, 2012. augusztus 15. - szerda 10:41
Címkék: dohányzás, törvény, Ausztrlália
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Végleg elutasította az ausztrál legfelsőbb bíróság a vezető dohánygyárak fellebbezését a világ legszigorúbb dohányzásellenes törvényével kapcsolatban, amelynek értelmében Ausztráliában decembertől csak egyendobozokban lehet majd cigarettát árusítani, logók, színek vagy más megkülönböztető dizájnelemek nélküli csomagolásban.


Az új dobozoknak egységesen olívazöld színe lesz, s a dohányzás veszélyeire figyelmeztető feliratok, valamint elrettentő, rákos szájakat, beteg gyerekeket, világtalan szemeket mutató képek lesznek rajtuk. A kormány reményei szerint ezzel az intézkedéssel sikerül a dohányzást a lehető legkevésbé vonzóvá tenni.

A törvény ellen fellebbező dohánygyárak - a British American Tobacco, a Philip Morris International, az Imperial Tobacco és Japan Tobacco International - attól tartanak, hogy a jogszabály globális precedenst teremthet, és így több milliárd dolláros kárt okozhat a cégeknek, ezért a szellemi tulajdonhoz fűződő jogokra és a márkáknak okozott anyagi kárra hivatkozva megtámadták a jogszabályt.

-

A dohánygyárak érvelése szerint a tavaly elfogadott törvény ellentmond az ausztrál alkotmánynak, mivel az állam jogtalan előnyhöz jut azzal, hogy a cigarettadobozokon saját üzenetét közvetítheti anélkül, hogy ezért bármilyen kompenzációt nyújtana a gyártóknak. A sydney-i legfelsőbb bíróság azonban elutasította érvelésüket, a jogszabályt az alkotmány szövegével összhangban lévőnek ítélte, s a perköltségek megfizetésére ítélte a fellebbező vállalatokat.

Ausztráliában évente 15 ezer ember hal meg a dohányzással összefüggő betegségekben, ami az ellátással és munkaerő-kieséssel együtt körülbelül 31,5 milliárd dollárjába kerül az államnak.

Az ország régóta élen jár a dohányzás elleni küzdelemben. A reklámokra és az értékesítésre vonatkozó, korábban bevezetett szigorú szabályok eredményesnek bizonyulnak, statisztikák szerint mostanra az ország férfi lakosainak mindössze 16, női lakosainak 14 százaléka gyújt csak rá rendszeresen, míg 1983-ban még 40, illetve 32 százalék volt ez az arány.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Sanchez, 2020. június 06.

Ha sürgõs hitre van szüksége a pénzügyi igények megoldására, akkor 3000 és 80 000 000 doll...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Mr. George Anderson, 2020. május 30.

Sürgős kölcsönt keres? Megtagadták-e hitelét a bankjától vagy bármely pénzügyi vállalkoz...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Mr. Dékány Endre, 2020. május 30.

Szüksége van hitelre az adósság megszilárdításához? Szüksége van kölcsönre vállalkozás...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza