Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Mutáns pillangókat szült Fukusima

MTI, 2012. augusztus 14. - kedd 14:31
Címkék: radioaktivitás, Fukusima, mutáció
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Genetikai mutációkat találtak pillangók három nemzedékében a balesetet elszenvedett fukusimai atomreaktor közelében begyűjtött rovaroknál és utódaikon - közölték kedden japán kutatók, hozzáfűzve: elképzelhető, hogy a sugárzás más állatfajokra is hatással volt.


-A sugárzásnak lárvakorukban kitett Zizeeria maha elnevezésű lepkék mintegy 12 százalékánál találtak a kutatók abnormalitásokat, például kisebb szárnyat vagy sérült szemet.

A rovarokat jóval az érintett zónán kívül, laboratóriumban szaporították tovább, és az utódok 18 százalékánál is hasonló problémák bukkantak fel - ismertette Otaki Dzsodzsi kutatásvezető, a japán délnyugat részén található okinavai Rjukju Egyetem professzora. Mint hozzátette, a pillangók harmadik nemzedékében 34 százalékra emelkedett a mutánsok aránya, annak ellenére, hogy a szülőpárok egyike minden esetben érintetlen populációból származott.

További 240 pillangót is begyűjtöttek a kutatók tavaly szeptemberben, hat hónappal a katasztrófát követően. Ezek utódainál 52 százalék volt az abnormalitások aránya, ami Otaki szerint "kiemelkedően magas arány". Ezt az eredményezhette, hogy belülről és kívülről is sugárzásnak voltak kitéve az elfogyasztott szennyezett élelem és a légkör sugárszennyezettsége miatt.

Otaki összehasonlító vizsgálatot is végzett Okinavában. Alacsony sugárdózisnak tett ki a balesetben egyébként érintetlen pillangókat, és a teszt hasonló arányban eredményezett abnormalitásokat.

"Arra a következtetésre jutottunk, hogy a fukusimai atomerőműből kibocsátott sugárzás károsította a pillangók génjeit" - összegezte Otaki. A kutató ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy eredményeiket nem lehet közvetlenül alkalmazni más fajokra, vagy akár az emberre. Kutatócsapatával mindenesetre tovább folytatják a vizsgálatokat, más állatokkal is terveznek hasonló teszteket.

A szigetországot 2011 márciusában földrengés és szökőár sújtotta, majd a természeti katasztrófa nukleáris balesetet okozott a Fukusima Daiicsi atomerőműben, ahol három reaktor megsérült.

A tanulmány eredményét a Scientific Report című online tudományos portálon tették közzé, melynek tulajdonosa a Nature tudományos magazin kiadója.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

kizsgé, 2020. szeptember 02.

Én általában nyeremény játékokon veszek részt állítólag. Mindig hatalmas összegeket nyere...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza