Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Termőfölddel fedték be a vörösiszap-tározókat

MTI, 2012. július 25. - szerda 11:21
Címkék: vörösiszap, MAL
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Nem szürke salakpernyével fedték le az ajkai vörösiszap-tározókat, hanem a mezőgazdasági területek mentesítéséből származó termőfölddel, megalapozatlan és tárgyi tévedést tartalmaz az ezzel ellenkező állítás - közölte a veszprémi bányakapitány kedden az MTI-vel.


Káldi Zoltán az iszapkárosultakat tömörítő Esélyt az Életre a Vörösiszap Után Egyesület hétfői közleményében foglaltakra reagált. Abban azt írták: a szervezet a hatóságok segítségét kéri, mert szerintük az iszaptározókat szürke salakpernyével fedik le, amely egy tanulmány szerint radioaktív, így veszélyeztetheti a környéken élők egészségét. Az egyesület azt kérte, hogy a hatóságok végezzenek újabb méréseket a sugárzásról és a katasztrófa során a környezetbe került mérgező anyagokról - higany, króm -, továbbá az egészségre kifejezetten ártalmas nehézfémekről.

-

A bányakapitány erre reagálva leszögezte: a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. üzemeltetésében álló IX-es iszaptárolót a bányakapitányság, illetve a megyei védelmi bizottság rendelkezése alapján nem szürke salakpernyével fedték le, hanem a katasztrófa után a mezőgazdasági területek mentesítéséből származó termőfölddel. Ezt éppen a tárolón lévő szürke salakpernyeréteg fedésére használták fel - mondta, hozzátéve, hogy az egyesület állítása teljesen megalapozatlan.

Közölte, hogy 2010. december 31. után - mióta a bányakapitányság hatáskörébe tartoznak a vörösiszap-tárolók - a IX-es kazettára szürke salakpernyét nem szállítottak fel.

A szürke salakpernye csővezetékes felszállítását az ajkai timföldgyár a zöldhatóság egységes környezethasználati engedélye és hulladékkezelési engedélye szerint 2007 novemberéig végezte folyamatosan. Később, 2008 februárjában és márciusában további 58 tonna salakpernyét hordtak fel a tározóba, azt azonban, mivel az erőmű áttért részben fatüzelésre, magas fahamutartalma miatt nem használták fel a technológiához. A tározót ezután vízzel töltötték fel a kiporzás megakadályozására - mondta Káldi Zoltán.

Szólt arról is, hogy a cég teljesen befejezte a IX-es tároló lefedését, és végzett a sérült X-es felének a borításával is, amely mintegy 12 hektárt jelent. A még le nem fedett részeken kőporozással és folyamatos nedvesítéssel akadályozzák meg a porszennyezést, a munkákat a bányakapitányság szigorúan ellenőrzi - mondta a bányakapitány.

Az egyesület állításaival kapcsolatban a zöldhatóság későbbre ígért tájékoztatást, és az országos tiszti főorvos hivatala sem reagált még az MTI megkeresésére.

A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. Ajka melletti tározójából 2010. október 4-én kiömlő vörösiszap három települést öntött el: Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyet. A katasztrófa következtében tíz ember meghalt - az ügyben folyó büntetőper vádirata nyolc ember halálát köti össze közvetlenül a vörösiszapömléssel -, több mint kétszázan megsérültek, és több száz ház lakhatatlanná vált.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

kizsgé, 2020. szeptember 02.

Én általában nyeremény játékokon veszek részt állítólag. Mindig hatalmas összegeket nyere...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza