Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Földel fedik be a Mal tározóit

MTI, 2012. július 19. - csütörtök 14:41
Címkék: Mal, vörösiszap
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Mintegy 150 millió forintot tesz ki a vörösiszap-tározók lefedésének költsége, a munkálatok a Veszprémi Bányakapitányság folyamatos felügyelete alatt zajlanak - mondta a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. (Mal) vezérigazgatója a timföldgyár iszaptárolóinak bejárása után az MTI-nek.


Bakonyi Zoltán kiemelte: pontos összeget csak a munkálatok befejezése után tudnak majd, jelenleg az átszakadt X-es tárolón dolgoznak. A költségek még emelkedhetnek, és a tározó előírások szerinti lefedése az időjárástól is függ - tette hozzá.

Közlése szerint a kiporzást megakadályozó földborítás elhelyezése különleges odafigyelést igényel, a munkálatokat állandó felsőfokú műszaki felügyelet mellett végzik. A munkagépeknek 20-25 méter magas vörösiszap-rétegen kell közlekedniük, ezért csak a legnagyobb tapasztalattal rendelkező gépkezelők dolgozhatnak a tározókban.

mti

Mint mondta, a menekülési útvonalat minden pillanatban biztosítani kell, mert egy hirtelen zivatar azonnal elmocsarasítja az anyag felszínét, és a gépek megsüllyedhetnek. A biztonsági útvonalakat "faágszerűen" alakították ki, hogy néhány tíz méteren belül minden irányban elérhető legyen egy szürkesalakaljzattal megerősített út - mondta.

A 49 hektáros IX-es tároló teljes területét lefedték, ezen már megindult a spontán növényesedés.

Elmondta, a munkálatok a katasztrófában megsérült X-es tározón akkor gyorsulhatnak fel, amikor már a kazettába száraz iszapot is elhelyezhetnek. A száraz vörösiszap felszínén gyorsabban tudják elteríteni a földet, mint a korábban nedves technológiával lerakott anyagon.

A veszprémi bányakapitány a hétfői ellenőrzése után közölte az MTI-vel, hogy a katasztrófában átszakadt X-es iszaptározó felét lefedte a Mal Zrt., és további 7,5 hektáron mentesítette a területet. Tájékoztatása szerint a tároló még le nem fedett részeinek felületét továbbra is napi rendszerességgel nedvesítik, megakadályozva ezzel a kiporzását. A porszennyezés megszüntetésére május vége óta több határozatban kötelezték a céget.

A zöldhatóság a közeli Lőrintepusztára telepített mérőrendszer segítségével folyamatosan figyeli a levegő porkoncentrációját, ez az állomás adatai szerint jelenleg az egészségügyi határérték alatt van.

A Mal Zrt. Ajka melletti tározójából 2010. október 4-én kiömlő vörösiszap három települést öntött el: Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyet. A katasztrófa következtében tíz ember meghalt - az ügyben folyó büntetőper vádirata nyolc ember halálát köti össze közvetlenül a vörösiszapömléssel -, több mint kétszázan megsérültek, több száz ház lakhatatlanná vált. A katasztrófa ügyében indított büntetőper tárgyalása szeptemberben kezdődik a Veszprémi Törvényszéken, az elsőrendű vádlott a Mal vezérigazgatója.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

KEmber, 2012. július 27. - péntek 17:11

Mgint helyesírási hiba a címben. Földel -> Földdel.

Kommentek

Marcsi, 2019. november 19.

Anastasia Gregorin • rogintasia055@gmail.com

Nem járt sikerrel nálam. Köszönöm...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

Marcsi, 2019. november 19.

Anastasia Gregorin • rogintasia055@gmail.com

Nem járt sikerrel nálam. Köszönöm...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

Mr. Dékány Endre, 2019. november 18.

Hé, hitelkeresők, szükség van-e sürgősségi hitelre vállalkozás indításához, adóssághit...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés