Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Nyugdíjpénztár ellen nyert pert a PSZÁF

MTI, 2012. július 05. - csütörtök 12:51
Címkék: PSZÁF, ING
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Jogerősen pert nyert a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) az ING Önkéntes és Magánnyugdíjpénztárral szemben a pénztártagoktól korábban jogsértően elvont vagyonkezelési többletköltségek ügyében - tájékoztatta a PSZÁF csütörtökön az MTI-t. A nyugdíjpénztár közölte: néhány hónapon belül kifizethetik a különbözetet, a teljes összeg elkülönített számlán rendelkezésre áll.


A PSZÁF közleménye szerint a pénztárnak összességében több milliárd forintot kell visszafizetnie volt és jelenlegi tagjainak.

A felügyelet 2010 második felében vizsgálta meg több nyugdíjpénztár befektetési, vagyonkezelési tevékenységét. Ennek során megállapította: a vagyonkezelői szolgáltatásokért fizetett díjakkal kapcsolatban négy nyugdíjpénztár és vagyonkezelőik többször megsértették a jogszabályokat.

A PSZÁF az érintett pénztáraknak határozatokban írta elő: mutassák ki és fizessék vissza tagjaiknak az indokolatlan közvetett befektetések okozta többletköltségeket.

A felügyeleti kötelezés nyomán az AEGON Magyarország Önkéntes és Magánnyugdíjpénztár, valamint az AXA Önkéntes és Magánnyugdíjpénztár - az alapkezelőikkel történt elszámolás után - visszafizette tagjainak a korábban elvont összegeket.

Az OTP Magánnyugdíjpénztár először bírósági eljárást kezdeményezett, ám idén áprilisban vagyonkezelőjével együtt elfogadta a felügyeleti határozatban foglaltakat, s azóta már vissza is juttatta tagjainak azok nyugdíjcélú megtakarítását - közölte a PSZÁF.

Az ING Önkéntes és Magánnyugdíjpénztár közigazgatási perben támadta meg a felügyeleti határozatot, az abban foglalt kötelezések hatályon kívül helyezése érdekében. A Fővárosi Ítélőtábla július 4-i jogerős ítélete alapján a pert a PSZÁF nyerte meg, így a felügyeleti határozat végrehajtandóvá vált. Ennek alapján az ING köteles valamennyi érintett korábbi és jelenlegi, önkéntes és magán-nyugdíjpénztári tagja számára kiszámítani, illetve visszafizetni a vagyonkezeléssel összefüggő jogosulatlanul elvont többletköltséget.

A PSZÁF közölte: az általa az ügyben az elmúlt másfél évben hozott felügyeleti intézkedések nyomán a négy érintett nyugdíjpénztár összességében csaknem 5 milliárd forintnyi összeget térített vagy térít meg több százezer volt és jelenlegi pénztártag részére.

Az ítélet kapcsán az ING Nyugdíjpénztár azt közölte: jóhiszeműen, pénztártagjainak érdekeit szem előtt tartva kezelte a rábízott vagyont.

A nyugdíjpénztár szerint a PSZÁF azt kifogásolta, hogy a pénztárak a közvetlen értékpapír-befektetések és közvetlenül megvásárolt befektetési alapok mellett olyan befektetési alapokba fektették be tagjaik vagyonát, amelyek nem egyedi értékpapírokat, hanem diverzifikált befektetést megvalósító befektetési alapokat vásároltak. A PSZÁF véleménye szerint ez az indokoltnál magasabb díjterhelést jelentett a tagok számára.

A nyugdíjpénztár közlése szerint ezzel szemben kimutatták, hogy az egyedi értékpapírokat és a befektetési alapokat vásárló befektetési alapok teljes díjterhelése azonos szinten volt.

A nyugdíjpénztár közleményében leszögezi: a bíróság döntésének végrehajtása érdekében a pénztár egyeztetést kezdeményez a felügyelettel annak érdekében, hogy a helyzet rendezéséhez szükséges intézkedési tervét előkészíthesse és benyújthassa, és néhány hónapon belül kifizethesse a különbözetet.

A teljes összeg elkülönített számlán rendelkezésre áll.

Az ING Nyugdíjpénztár magán-nyugdíjpénztári ágazata jelenlegi tagjainak az egyéni számláját fogja gyarapítani a kifizetés, az állami nyugdíjrendszerbe visszalépett tagok esetében a kifizetés egy része a közös állami kasszába kerül. Mivel a visszalépett tagok számottevő része az ING esetében kapott reálhozamot, ezért az összeg további részét a volt tagoknak pótlólagos reálhozamként fizetik - közölte a magánnyugdíjpénztár.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

kizsgé, 2020. szeptember 02.

Én általában nyeremény játékokon veszek részt állítólag. Mindig hatalmas összegeket nyere...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza