Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Nyugdíjpénztár ellen nyert pert a PSZÁF

MTI, 2012. július 05. - csütörtök 12:51
Címkék: PSZÁF, ING
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Jogerősen pert nyert a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) az ING Önkéntes és Magánnyugdíjpénztárral szemben a pénztártagoktól korábban jogsértően elvont vagyonkezelési többletköltségek ügyében - tájékoztatta a PSZÁF csütörtökön az MTI-t. A nyugdíjpénztár közölte: néhány hónapon belül kifizethetik a különbözetet, a teljes összeg elkülönített számlán rendelkezésre áll.


A PSZÁF közleménye szerint a pénztárnak összességében több milliárd forintot kell visszafizetnie volt és jelenlegi tagjainak.

A felügyelet 2010 második felében vizsgálta meg több nyugdíjpénztár befektetési, vagyonkezelési tevékenységét. Ennek során megállapította: a vagyonkezelői szolgáltatásokért fizetett díjakkal kapcsolatban négy nyugdíjpénztár és vagyonkezelőik többször megsértették a jogszabályokat.

A PSZÁF az érintett pénztáraknak határozatokban írta elő: mutassák ki és fizessék vissza tagjaiknak az indokolatlan közvetett befektetések okozta többletköltségeket.

A felügyeleti kötelezés nyomán az AEGON Magyarország Önkéntes és Magánnyugdíjpénztár, valamint az AXA Önkéntes és Magánnyugdíjpénztár - az alapkezelőikkel történt elszámolás után - visszafizette tagjainak a korábban elvont összegeket.

Az OTP Magánnyugdíjpénztár először bírósági eljárást kezdeményezett, ám idén áprilisban vagyonkezelőjével együtt elfogadta a felügyeleti határozatban foglaltakat, s azóta már vissza is juttatta tagjainak azok nyugdíjcélú megtakarítását - közölte a PSZÁF.

Az ING Önkéntes és Magánnyugdíjpénztár közigazgatási perben támadta meg a felügyeleti határozatot, az abban foglalt kötelezések hatályon kívül helyezése érdekében. A Fővárosi Ítélőtábla július 4-i jogerős ítélete alapján a pert a PSZÁF nyerte meg, így a felügyeleti határozat végrehajtandóvá vált. Ennek alapján az ING köteles valamennyi érintett korábbi és jelenlegi, önkéntes és magán-nyugdíjpénztári tagja számára kiszámítani, illetve visszafizetni a vagyonkezeléssel összefüggő jogosulatlanul elvont többletköltséget.

A PSZÁF közölte: az általa az ügyben az elmúlt másfél évben hozott felügyeleti intézkedések nyomán a négy érintett nyugdíjpénztár összességében csaknem 5 milliárd forintnyi összeget térített vagy térít meg több százezer volt és jelenlegi pénztártag részére.

Az ítélet kapcsán az ING Nyugdíjpénztár azt közölte: jóhiszeműen, pénztártagjainak érdekeit szem előtt tartva kezelte a rábízott vagyont.

A nyugdíjpénztár szerint a PSZÁF azt kifogásolta, hogy a pénztárak a közvetlen értékpapír-befektetések és közvetlenül megvásárolt befektetési alapok mellett olyan befektetési alapokba fektették be tagjaik vagyonát, amelyek nem egyedi értékpapírokat, hanem diverzifikált befektetést megvalósító befektetési alapokat vásároltak. A PSZÁF véleménye szerint ez az indokoltnál magasabb díjterhelést jelentett a tagok számára.

A nyugdíjpénztár közlése szerint ezzel szemben kimutatták, hogy az egyedi értékpapírokat és a befektetési alapokat vásárló befektetési alapok teljes díjterhelése azonos szinten volt.

A nyugdíjpénztár közleményében leszögezi: a bíróság döntésének végrehajtása érdekében a pénztár egyeztetést kezdeményez a felügyelettel annak érdekében, hogy a helyzet rendezéséhez szükséges intézkedési tervét előkészíthesse és benyújthassa, és néhány hónapon belül kifizethesse a különbözetet.

A teljes összeg elkülönített számlán rendelkezésre áll.

Az ING Nyugdíjpénztár magán-nyugdíjpénztári ágazata jelenlegi tagjainak az egyéni számláját fogja gyarapítani a kifizetés, az állami nyugdíjrendszerbe visszalépett tagok esetében a kifizetés egy része a közös állami kasszába kerül. Mivel a visszalépett tagok számottevő része az ING esetében kapott reálhozamot, ezért az összeg további részét a volt tagoknak pótlólagos reálhozamként fizetik - közölte a magánnyugdíjpénztár.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Rozsa Karoly, 2018. július 19.

Jó nap
hitelintézet vagy szervezet vagyunk, 2% -os kamatot kínálunk mindkettőnek
...

Telefonok a szervizben

Mrs Farida Stephen, 2018. július 19.

Jó nap regisztrált magánpénzt kölcsönadó vagyok. Olyan hiteleket adunk ki, amelyek segítik a...

Patika trükk

Mrs Farida Stephen, 2018. július 19.

Jó nap regisztrált magánpénzt kölcsönadó vagyok. Olyan hiteleket adunk ki, amelyek segítik a...

Évi egy fogkefe

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés