Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Popeye jól tudta: a spenót erősíti az izmokat

MTI, 2012. június 26. - kedd 10:21
Címkék: spenót, nátrium, izom
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Popeye, a híres rajzfilmfigura helyesen tette, hogy megevett egy-egy spenótkonzervet, amikor bicepszét erősíteni akarta - derül ki svéd kutatók hétfőn közzétett tanulmányából, amely azt igazolja, hogy a leveles zöldség valóban erősít.


-A stockholmi Karolinska Intézet kutatói tanulmányukban megmutatták, hogy a spenótban és számos más zöldségben természetes állapotban megtalálható nitrát erősíti az izmokat.

A Journal of Physiology című szakfolyóiratban megjelent tanulmányhoz egerek ivóvízébe tettek nitrátot egy héten át, majd megvizsgálták izomfunkcióikat, és összehasonlították olyan egerekével, amelyek étrendjükben nem kaptak nitrátot.

"A nitrátot fogyasztó egerek izmai jóval erősebbek voltak" - állapították meg közleményükben.


Andres Hernandez, a kutatók egyike elmondta, hogy a kísérleti egerek annyi nitrátot kaptak, amennyi embernél napi 20-25 dekagramm spenót elfogyasztását jelentené.

A változásokat csak a gyors összehúzódású izmokban tapasztalták, a lassan összehúzódó izmokban nem. Az úgynevezett gyors izmokat a nagyobb intenzitást és erőt igénylő testmozgás közben használjuk.

A későbbiekben azt is megvizsgálták, hogy pontosan mi történt az egerek testében a nitrát hatására. Kiderült, hogy a nitrát növelte az izomban két fehérje mennyiségét, amelyek a kalcium tárolásában és kibocsátásában játszanak szerepet. Ez utóbbi nélkülözhetetlen az izmok összehúzódásához.

Mint Hernandez rámutatott, minél több kalciumot szabadul fel a fehérjék közreműködésével, annál erősebb izomösszehúzódás érhető el. Embernél ez azt jelenti, hogy a nitráttartalmú leveles zöldség elfogyasztása után lehetséges, hogy nagyobb súlyt tud valaki felemelni vagy gyorsabban fut fel a dombra.

Hernandez szerint egyúttal az állóképességet, kitartást is növeli a nitrát, mert nem kell olyan gyakran összehúzódniuk a gyors izmoknak, amelyek egyébként gyorsabban fáradnak ki, mint a többi izom.

A kutatók a továbbiakban azt vizsgálják meg, hogy az izomgyengeséggel vagy izombetegségekkel élő emberek számára milyen következményekkel járhat a nitrát fogyasztása, növelhető-e ezen a módon izomerejük.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Mária Ádám , 2018. december 10.

A nevem Mária Ádám egy egyedülálló szülő, mielőtt a férjem meghalt, annyi adósságot hag...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Szabó Tamás, 2018. december 09.

Tisztelt Ügyvéd Úr. Érdeklődnék egy konkrét esetben. 2003 ban aláírtam egy közmű fejleszt...

Kötelező-e a közmű-hozzájárulás?

Luis Roland, 2018. december 08.

Az én nevem Luis Roland, van egy kedves feleségem és 3 gyerekem. egy héttel ezelőtt kétségbee...

Telefonok a szervizben

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés