Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

GVH-kampány fogyasztói csoportok hirdetései ellen

MTI, 2012. június 26. - kedd 14:51
Címkék: GVH, fogyasztói csoprot,
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) szerdától 6,2 millió forintos médiafelület-foglalási büdzsével társadalmi célú kampányt indít a fogyasztói, vásárlói csoportok megtévesztő hirdetései ellen - jelentette be Tevanné Südi Annamária, a GVH főtitkára kedden Budapesten, sajtótájékoztatón.


Az utóbbi időben az emelkedő bírságok ellenére folyamatosan nő a csoportszervezők elleni panasz, ez ösztönözte a GVH-t a kampányra. A cél az, hogy főleg az alacsony képzettségű és hátrányos szociális helyzetű emberek figyelmét hívják fel a rájuk leselkedő veszélyekre - mondta a főtitkár.

A fogyasztói csoport tagjai együtt takarékoskodnak autóra, lakásra, és ha együtt van egy eszköz ára, akkor azt megvásárolják, és kisorsolják a tagok között. Szinte minden csoport azzal is operál, hogy az kapja meg a következő eszközt, aki a legtöbb előrefizetést vállalja. Akik a csoportokat létrehozzák, és működtetik, azok a csoportszervezők, akik a reklámjaikban többnyire hitelként tüntetik fel a szolgáltatásukat.

A leggyakoribb szlogen az, hogy az állás nélküliek, a BAR-listások, illetve a nyugdíjasok is pénzhez juthatnak náluk. Amikor viszont kiderül számukra, hogy fogyasztói csoportba léptek be, már csak úgy léphetnek ki abból, hogy elveszítik, vagy csak a futamidő végén kapják meg az addigi befizetésük zömét. A nagy fluktuáció is azt mutatja, hogy a belépők későn jönnek rá arra, nem hitelre szerződtek - mondta Zavodnyik József, irodavezető a tájékoztatón.

Még 2001-ben született egy kormányrendelet, amely keretek közé szorította a csoportszervezőket, de annak a hatályba lépését addig halogatták, míg végül nem lett része a jogrendszernek. Jelenleg a fogyasztóvédelmi törvényben található az egyetlen rájuk vonatkozó szabály, ez 2014. január 1-ig megtiltja új csoportok szervezését. Ez viszont aktívvá tette a működő csoportszervezőket, akik a meglévő csoportjaikat töltik fel, nem utolsósorban a megtévesztő hirdetésekkel. Grimm Krisztina, a fogyasztóvédelmi iroda vezetője a csoportszervezők számát 10 és 20 közöttire tette, szervezőnként pedig 3-5 csoport működik, de ezek egyenként akár több száz tagúak is lehetnek.

Tavaly összesen 234 bejelentés érkezett a fogyasztói csoportok ellen, az idén eddig már 264-et regisztrált a GVH - mutatta be az adatokat Tevanné Südi Annamária. A kiszabott bírság összege 2005-ben még csak 5 millió, tavaly 18,7 millió, idén eddig 65 millió forint volt. A GVH eddig 28 eljárást indított a csoportszervezők ellen, közülük 22-őt marasztalt el jogsértésért, a bíróság ezeket a határozatokat - kivétel nélkül - helyben hagyta, tette hozzá a főtitkár.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Mr. George Anderson, 2020. április 06.

Sürgősségi kölcsönt keres? A bankja vagy pénzügyi intézménye megtagadja a hitelt? Szükség...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Alkopro, 2020. április 03.

Ha szeretne nyugodt szívvel a volán mögé ülni, akkor célszerű lehet az alkoholszonda beszerz...

Kevesebb az ittas sofőr

Alkopro, 2020. április 03.

Ha szeretne nyugodt szívvel a volán mögé ülni, akkor célszerű lehet az alkoholszonda beszerz...

Futószalagon itélik el az ittas vezetőket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza