Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Budapest új testvérvárosa: Peking

MTI, 2012. június 25. - hétfő 16:31
Címkék: Peking, testvérváros, Budapest
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Testvérvárosi megállapodást írt alá hétfőn Pekingben Tarlós István, Budapest főpolgármestere és Kuo Csin-lung (Guo Jinlong), a kínai főváros kormányzatának első embere.


"Magyarország számára rendkívül fontos a kínai kapcsolat, amihez a főváros is hozzá kíván járulni" - hangoztatta Tarlós a tárgyalását és az aláírási ceremóniát követően az MTI-nek, a helyszínen. Mint mondta, mindkét fővárosban sokat dolgoztak azon, hogy ez a testvérvárosi megállapodás létrejöjjön, s részleteiről teljes volt az egyetértés.

A városüzemeltetés területére, a környezetvédelemre, az oktatás, a kultúra és a média terén történő kapcsolatépítésre, de a kereskedelmi és a gazdasági kapcsolatok kereteinek bővítésére - "a kapuk megnyitására" - is kiterjed a mostani egyezség - jegyezte meg a főpolgármester.

mti

Peking egy óriási ütemben fejlődő húszmilliós város, amely nagyon is ki van téve a környezeti ártalmaknak. Ezért is volt fontos a dokumentum környezetvédelmi eleme - magyarázta a főpolgármester, hozzátéve, hogy mindazonáltal a hangsúly eleinte a kulturális kapcsolatokon, az oktatási cseréken lesz; "szeretnénk együtteseket, képzőművészeti kiállításokat vendégül látni és mi is szívesen jövünk Kínába".

Ami a városüzemeltetést illeti, Tarlós elmondta, Budapest másfél éve vezetett be a működési struktúrát érintő új modellt, amelyet Pekingben a következő napokban - a városi fenntartható fejlődés nemzetközi fórumán - György István főpolgármester-helyettes külön is ismertetni is fog. Ő maga egyebek mellett a városi kulturális életről, a kulturális szabadságról fog előadást tartani, és mint mondta, rendkívüli érdeklődéssel várja a pekingi tapasztalatokat.

A főpolgármester emlékeztetett arra, hogy a Fővárosi Közgyűlés egyhangúlag támogatta a megállapodás aláírását, s partnerének is kiemelte, Budapest arra törekszik, hogy a testvérvárosi egyezményt megtöltsék tartalommal.

Tarlós István tavaly júliusban találkozott először Kuo Csin-lunggal, s akkor vetődött fel a két főváros közötti kapcsolatoknak a korábbinál magasabb szintre emelése. Akkor kapott meghívót a kedden kezdődő pekingi fórumra is, amelyen több mint tucatnyi főváros főpolgármestere vesz majd részt.

Budapest testvérvárosai

1989 - Tel-Aviv (Izrael): Az 1989. november 23-án, a tel-avivi városi közgyűlés küldöttségének budapesti látogatása alkalmából aláírt testvérvárosi megállapodás fontos állomást jelentett a magyar-izraeli kapcsolatok történetében, mivel a korábban megszakadt diplomáciai kapcsolatok újrafelvételének közvetlen előzményéül szolgált.

1990 - Bécs (Ausztria): Budapest a szomszédos országok fővárosai közül Béccsel alakította ki a legszorosabb, a régió szempontjából is modellértékű kapcsolatot. A két főváros közötti kapcsolat kereteit több megállapodás is rögzíti, az elsőt 1990. november 20-án írták alá.

1990 - Frankfurt am Main (Németország): A német nagyváros a demokratikus átmenet idején elsőként ajánlotta fel testvérvárosi kapcsolatok kiépítését Budapesttel. Az 1990. március 24-én aláírt megállapodás keretében Frankfurt a könyvkiadás egyik központjaként védnökséget vállalt a budapesti nemzetközi Atlantisz könyvprogram felett, s ennek szellemében jelentős szerepet vállalt a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál beindításában.

1990 - Fort Worth (USA/Texas): A testvérvárosi megállapodást személyes kapcsolatoknak köszönhetően Fort Worth kezdeményezésére írták alá 1990. június 15-én, majd 1994. március 1-jén kölcsönös kulturális hetek megrendezéséről szóló megállapodással egészítették ki.

1992 - Berlin (Németország): A két város közötti együttműködés kereteit az 1992. augusztus 28-án Budapesten aláírt barátsági és együttműködési megállapodás határozza meg.

1992 - Lisszabon (Portugália): Lisszaboni kezdeményezésre 1992. szeptember 28-án írták alá a testvérvárosi megállapodást. 1996 augusztusában a Lisszaboni Közlekedési Vállalat Joao Vieira portugál képzőművész alkotta csempe faliképet ajándékozott Budapestnek, amelyet a Deák téri metróállomáson helyeztek el.

1992 - New York (USA): New Yorkban 1992. március 16-án a magyar nemzeti ünnep alkalmából jelentették be ünnepélyesen, hogy az Egyesült Államok legnagyobb városa és Budapest testvérvárosi együttműködést kezd.

1995 - Szarajevó (Bosznia-Hercegovina): A délszláv háború egyik legtöbbet szenvedő városával a testvérvárosi megállapodást 1995. január 28-án az ostromlott városban írták alá, amikor a fegyverszünet alatt tizenkét európai és ázsiai város vezetői szolidaritási konferencián emlékeztek meg a város 1000 napos ostromáról.

2001 - Asztana (Kazahsztán): Budapesten 2001. március 14-én írták alá az Asztana és Budapest közötti testvérvárosi megállapodást. 2003 - Zágráb (Horvátország): 2003. október 20-án Budapesten írták alá a két főváros együttműködéséről szóló dokumentumot, amely a nagyvárosi érdekek európai szintű hangsúlyos megjelenítését, az európai integrációs felkészülés tapasztalatainak hasznosítását célozta.

2008 - Firenze (Olaszország): Firenze és Budapest 2008. május 17-én kötött testvérvárosi megállapodást, amely új fejezetet nyitott a két város több mint fél évezredes múltra visszatekintő gazdasági és kulturális kapcsolataiban. Az eseményhez időzítve Firenzében utcát neveztek el az 1956-os magyar forradalomról. A testvérvárosi megállapodás aláírásának időpontja egybeesett a reneszánsz bölcsőjével, Firenzével szoros kapcsolatokat ápoló Mátyás király trónra lépésének 550. évfordulójával.

2009 - Jakarta (Indonézia): 2009. február 2-án Demszky Gábor budapesti főpolgármester indonéziai látogatásán írták alá az indonéz főváros, Jakarta és Budapest közötti testvérvárosi megállapodást.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Mária Ádám, 2020. május 28.

A nevem Mária Ádám, magyar, egyedülálló szülő, mielőtt a férjem meghalt, annyi adósságot...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Mr. Dékány Endre, 2020. május 28.

Üzleti kölcsönt keres? személyi kölcsön, lakáshitel, autó kölcsön, diákhitel, konszolidá...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

Kumah james, 2020. május 27.

A törvényes hitelszerzés mindig is hatalmas probléma volt olyan sok ügyfél számára, akinek p...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza