Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Budapest új testvérvárosa: Peking

MTI, 2012. június 25. - hétfő 16:31
Címkék: Peking, testvérváros, Budapest
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Testvérvárosi megállapodást írt alá hétfőn Pekingben Tarlós István, Budapest főpolgármestere és Kuo Csin-lung (Guo Jinlong), a kínai főváros kormányzatának első embere.


"Magyarország számára rendkívül fontos a kínai kapcsolat, amihez a főváros is hozzá kíván járulni" - hangoztatta Tarlós a tárgyalását és az aláírási ceremóniát követően az MTI-nek, a helyszínen. Mint mondta, mindkét fővárosban sokat dolgoztak azon, hogy ez a testvérvárosi megállapodás létrejöjjön, s részleteiről teljes volt az egyetértés.

A városüzemeltetés területére, a környezetvédelemre, az oktatás, a kultúra és a média terén történő kapcsolatépítésre, de a kereskedelmi és a gazdasági kapcsolatok kereteinek bővítésére - "a kapuk megnyitására" - is kiterjed a mostani egyezség - jegyezte meg a főpolgármester.

mti

Peking egy óriási ütemben fejlődő húszmilliós város, amely nagyon is ki van téve a környezeti ártalmaknak. Ezért is volt fontos a dokumentum környezetvédelmi eleme - magyarázta a főpolgármester, hozzátéve, hogy mindazonáltal a hangsúly eleinte a kulturális kapcsolatokon, az oktatási cseréken lesz; "szeretnénk együtteseket, képzőművészeti kiállításokat vendégül látni és mi is szívesen jövünk Kínába".

Ami a városüzemeltetést illeti, Tarlós elmondta, Budapest másfél éve vezetett be a működési struktúrát érintő új modellt, amelyet Pekingben a következő napokban - a városi fenntartható fejlődés nemzetközi fórumán - György István főpolgármester-helyettes külön is ismertetni is fog. Ő maga egyebek mellett a városi kulturális életről, a kulturális szabadságról fog előadást tartani, és mint mondta, rendkívüli érdeklődéssel várja a pekingi tapasztalatokat.

A főpolgármester emlékeztetett arra, hogy a Fővárosi Közgyűlés egyhangúlag támogatta a megállapodás aláírását, s partnerének is kiemelte, Budapest arra törekszik, hogy a testvérvárosi egyezményt megtöltsék tartalommal.

Tarlós István tavaly júliusban találkozott először Kuo Csin-lunggal, s akkor vetődött fel a két főváros közötti kapcsolatoknak a korábbinál magasabb szintre emelése. Akkor kapott meghívót a kedden kezdődő pekingi fórumra is, amelyen több mint tucatnyi főváros főpolgármestere vesz majd részt.

Budapest testvérvárosai

1989 - Tel-Aviv (Izrael): Az 1989. november 23-án, a tel-avivi városi közgyűlés küldöttségének budapesti látogatása alkalmából aláírt testvérvárosi megállapodás fontos állomást jelentett a magyar-izraeli kapcsolatok történetében, mivel a korábban megszakadt diplomáciai kapcsolatok újrafelvételének közvetlen előzményéül szolgált.

1990 - Bécs (Ausztria): Budapest a szomszédos országok fővárosai közül Béccsel alakította ki a legszorosabb, a régió szempontjából is modellértékű kapcsolatot. A két főváros közötti kapcsolat kereteit több megállapodás is rögzíti, az elsőt 1990. november 20-án írták alá.

1990 - Frankfurt am Main (Németország): A német nagyváros a demokratikus átmenet idején elsőként ajánlotta fel testvérvárosi kapcsolatok kiépítését Budapesttel. Az 1990. március 24-én aláírt megállapodás keretében Frankfurt a könyvkiadás egyik központjaként védnökséget vállalt a budapesti nemzetközi Atlantisz könyvprogram felett, s ennek szellemében jelentős szerepet vállalt a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál beindításában.

1990 - Fort Worth (USA/Texas): A testvérvárosi megállapodást személyes kapcsolatoknak köszönhetően Fort Worth kezdeményezésére írták alá 1990. június 15-én, majd 1994. március 1-jén kölcsönös kulturális hetek megrendezéséről szóló megállapodással egészítették ki.

1992 - Berlin (Németország): A két város közötti együttműködés kereteit az 1992. augusztus 28-án Budapesten aláírt barátsági és együttműködési megállapodás határozza meg.

1992 - Lisszabon (Portugália): Lisszaboni kezdeményezésre 1992. szeptember 28-án írták alá a testvérvárosi megállapodást. 1996 augusztusában a Lisszaboni Közlekedési Vállalat Joao Vieira portugál képzőművész alkotta csempe faliképet ajándékozott Budapestnek, amelyet a Deák téri metróállomáson helyeztek el.

1992 - New York (USA): New Yorkban 1992. március 16-án a magyar nemzeti ünnep alkalmából jelentették be ünnepélyesen, hogy az Egyesült Államok legnagyobb városa és Budapest testvérvárosi együttműködést kezd.

1995 - Szarajevó (Bosznia-Hercegovina): A délszláv háború egyik legtöbbet szenvedő városával a testvérvárosi megállapodást 1995. január 28-án az ostromlott városban írták alá, amikor a fegyverszünet alatt tizenkét európai és ázsiai város vezetői szolidaritási konferencián emlékeztek meg a város 1000 napos ostromáról.

2001 - Asztana (Kazahsztán): Budapesten 2001. március 14-én írták alá az Asztana és Budapest közötti testvérvárosi megállapodást. 2003 - Zágráb (Horvátország): 2003. október 20-án Budapesten írták alá a két főváros együttműködéséről szóló dokumentumot, amely a nagyvárosi érdekek európai szintű hangsúlyos megjelenítését, az európai integrációs felkészülés tapasztalatainak hasznosítását célozta.

2008 - Firenze (Olaszország): Firenze és Budapest 2008. május 17-én kötött testvérvárosi megállapodást, amely új fejezetet nyitott a két város több mint fél évezredes múltra visszatekintő gazdasági és kulturális kapcsolataiban. Az eseményhez időzítve Firenzében utcát neveztek el az 1956-os magyar forradalomról. A testvérvárosi megállapodás aláírásának időpontja egybeesett a reneszánsz bölcsőjével, Firenzével szoros kapcsolatokat ápoló Mátyás király trónra lépésének 550. évfordulójával.

2009 - Jakarta (Indonézia): 2009. február 2-án Demszky Gábor budapesti főpolgármester indonéziai látogatásán írták alá az indonéz főváros, Jakarta és Budapest közötti testvérvárosi megállapodást.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Rozsa Karoly, 2018. július 19.

Jó nap
hitelintézet vagy szervezet vagyunk, 2% -os kamatot kínálunk mindkettőnek
...

Telefonok a szervizben

Mrs Farida Stephen, 2018. július 19.

Jó nap regisztrált magánpénzt kölcsönadó vagyok. Olyan hiteleket adunk ki, amelyek segítik a...

Patika trükk

Mrs Farida Stephen, 2018. július 19.

Jó nap regisztrált magánpénzt kölcsönadó vagyok. Olyan hiteleket adunk ki, amelyek segítik a...

Évi egy fogkefe

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés