Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Kiépítette a pormentesítési rendszert a Mal

MTI, 2012. június 20. - szerda 16:51
Címkék: vörösiszap, MAL
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A Mal Zrt. teljesítette a Veszprémi Bányakapitányság előírásait a vörösiszap-tározók kiporzásának megszüntetésére, az ajkai timföldgyár az átszakadt X-es tározón felületnedvesítő rendszert üzemeltet - közölte a bányakapitány szerdán az MTI-vel.


Káldi Zoltán közlése szerint a hatóság szerdán újabb ellenőrzést tartott a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. kolontári vörösiszap tárolóinál, mivel lejárt a X-es tározó kiporzásának csökkentéséről szóló kötelezés határideje.

A bányakapitányság legutóbb egy hete ellenőrizte a tározók lefedésének munkálatait, mert korábban arra kötelezték a céget, hogy szűntesse meg az üzemeltetésében álló IX-es és az iszapömléskor megsérült X-es vörösiszap-kazetták kiporzását.

A bányakapitány szerdán ismertette: a Mal Zrt. a IX-es tárló szabad vörösiszap felületét határidőben lefedte, a IX-es és X-es tárolót elválasztó gát megtámasztására beszállított vörösiszap rézsűjének lefedését a határidő előtt elvégezte. A cég folytatta a kiporzás megszüntetésének végleges megoldását szolgáló lefedést mindkét kazettán.

Tájékoztatása szerint a timföldgyár benyújtotta az átszakadt X-es kazetta végleges bezárásának építési engedélyezési tervdokumentációját. Közölte, hogy a IX-es tárolón még kéthektárnyi szürkesalak-pernyével borított felület vár lefedésre. Az átszakadt X-es kazettán már több mint 9 hektáron elkészültek a földborítással, és a tározótérben további 5,4 hektáron úgynevezett kőporos kiporzásmentesítést végeztek.

A kiporzás-mentesítéssel eddig le nem fedett területet a Mal Zrt. felületnedvesítéssel portalanítja, amelyet nagy teljesítményű permetező berendezésekkel végez. A X-es tároló déli részén 4 szórófejet helyeztek el, közülük felváltva 2-2 lehet használatban. A felületnedvesítést a bányakapitányság ellenőrizte működés közben, és megfelelőnek találta - mondta Káldi Zoltán.

Szólt arról is, hogy gyakori és szigorú ellenőrzés alatt tartják a munkálatokat, a cég eleget tesz az előírt napi jelentési kötelezettségének.

A Mal Zrt. Ajka melletti tározójából 2010. október 4-én kiömlő vörösiszap három települést öntött el: Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyet. A katasztrófa következtében tíz ember meghalt - az ügyben folyó büntetőper vádirata nyolc ember halálát köti össze közvetlenül az iszapömléssel -, több mint kétszázan megsérültek, több száz ház lakhatatlanná vált.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Rozsa Karoly, 2018. július 19.

Jó nap
hitelintézet vagy szervezet vagyunk, 2% -os kamatot kínálunk mindkettőnek
...

Telefonok a szervizben

Mrs Farida Stephen, 2018. július 19.

Jó nap regisztrált magánpénzt kölcsönadó vagyok. Olyan hiteleket adunk ki, amelyek segítik a...

Patika trükk

Mrs Farida Stephen, 2018. július 19.

Jó nap regisztrált magánpénzt kölcsönadó vagyok. Olyan hiteleket adunk ki, amelyek segítik a...

Évi egy fogkefe

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés