Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Kiépítette a pormentesítési rendszert a Mal

MTI, 2012. június 20. - szerda 16:51
Címkék: vörösiszap, MAL
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A Mal Zrt. teljesítette a Veszprémi Bányakapitányság előírásait a vörösiszap-tározók kiporzásának megszüntetésére, az ajkai timföldgyár az átszakadt X-es tározón felületnedvesítő rendszert üzemeltet - közölte a bányakapitány szerdán az MTI-vel.


Káldi Zoltán közlése szerint a hatóság szerdán újabb ellenőrzést tartott a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. kolontári vörösiszap tárolóinál, mivel lejárt a X-es tározó kiporzásának csökkentéséről szóló kötelezés határideje.

A bányakapitányság legutóbb egy hete ellenőrizte a tározók lefedésének munkálatait, mert korábban arra kötelezték a céget, hogy szűntesse meg az üzemeltetésében álló IX-es és az iszapömléskor megsérült X-es vörösiszap-kazetták kiporzását.

A bányakapitány szerdán ismertette: a Mal Zrt. a IX-es tárló szabad vörösiszap felületét határidőben lefedte, a IX-es és X-es tárolót elválasztó gát megtámasztására beszállított vörösiszap rézsűjének lefedését a határidő előtt elvégezte. A cég folytatta a kiporzás megszüntetésének végleges megoldását szolgáló lefedést mindkét kazettán.

Tájékoztatása szerint a timföldgyár benyújtotta az átszakadt X-es kazetta végleges bezárásának építési engedélyezési tervdokumentációját. Közölte, hogy a IX-es tárolón még kéthektárnyi szürkesalak-pernyével borított felület vár lefedésre. Az átszakadt X-es kazettán már több mint 9 hektáron elkészültek a földborítással, és a tározótérben további 5,4 hektáron úgynevezett kőporos kiporzásmentesítést végeztek.

A kiporzás-mentesítéssel eddig le nem fedett területet a Mal Zrt. felületnedvesítéssel portalanítja, amelyet nagy teljesítményű permetező berendezésekkel végez. A X-es tároló déli részén 4 szórófejet helyeztek el, közülük felváltva 2-2 lehet használatban. A felületnedvesítést a bányakapitányság ellenőrizte működés közben, és megfelelőnek találta - mondta Káldi Zoltán.

Szólt arról is, hogy gyakori és szigorú ellenőrzés alatt tartják a munkálatokat, a cég eleget tesz az előírt napi jelentési kötelezettségének.

A Mal Zrt. Ajka melletti tározójából 2010. október 4-én kiömlő vörösiszap három települést öntött el: Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyet. A katasztrófa következtében tíz ember meghalt - az ügyben folyó büntetőper vádirata nyolc ember halálát köti össze közvetlenül az iszapömléssel -, több mint kétszázan megsérültek, több száz ház lakhatatlanná vált.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Mr. George Anderson, 2020. április 06.

Sürgősségi kölcsönt keres? A bankja vagy pénzügyi intézménye megtagadja a hitelt? Szükség...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Alkopro, 2020. április 03.

Ha szeretne nyugodt szívvel a volán mögé ülni, akkor célszerű lehet az alkoholszonda beszerz...

Kevesebb az ittas sofőr

Alkopro, 2020. április 03.

Ha szeretne nyugodt szívvel a volán mögé ülni, akkor célszerű lehet az alkoholszonda beszerz...

Futószalagon itélik el az ittas vezetőket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza