Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Megkezdődött a szúnyogirtás

MTI, 2012. június 15. - péntek 13:21
Címkék: szúnyog, írtás,
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Már megkezdődött az idei szúnyogirtás a Duna egyes szakaszain, például Győrben és Dunaföldváron, és napokon belül indul a Balatonnál is. A Velencei-tónál és a Tisza-tónál a szakemberek szerint még nincs szükség szúnyoggyérítésre, de felkészültek a szükséges lépésekre.


Győr környékén az idén már végeztek egyszer szúnyoggyérítést, a másodikat csütörtök délután kezdték meg: egy repülő a város környéki árterekben, nádasokban, tocsogók környékén, mintegy 200 hektáron végez biológiai lárvairtást - közölte az MTI érdeklődésére Ozsvárt Tamás, a győri városüzemeltetési társaság szóvivője. Emellett az esti órákban vegyszeres irtást is végeznek repülőről, körülbelül 1600 hektáron.

A szóvivő tájékoztatása szerint tavaly körülbelül 20 millió forintot költöttek szúnyoggyérítésre, az idei költségek várhatóan magasabbak lesznek ennél. Folyamatosan figyelik a lárvaszám alakulását, általában ugyanis 5-10 nappal az után fejlődnek ki az egyedek, hogy ez a szám meghaladja a literenkénti 70-et. Figyelik és mérik a csípésszámot is; ha ez több óránként 60-70-nél, akkor az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően megkezdődik a gyérítés.

MTI

Dunaföldváron a múlt héten már végeztek légi kémiai szúnyogirtást, a Duna vízállásától függően lesznek további gyérítések - mondta Csecskedi Ágnes, a polgármesteri hivatal munkatársa az MTI-nek. Hozzátette: a Duna-parti városban, ahol a folyóhoz közeli területen már észlelték a szúnyogok megjelenését, légi, földi kémiai és biológiai gyérítést végeznek, évi legalább négy alkalommal, a munkára évente 300-400 ezer forintot fordít az önkormányzat.

Pakson eddig nem volt szükség a szúnyogok gyérítésére, a DC Dunakom Kft. hat légi és ugyanennyi földi szúnyogirtást tervez erre az évre. A gemenci erdőben mindeddig nem jelentett problémát a szúnyogok megjelenése.

Szekszárdon a csípésszámtól teszik függővé a szúnyoggyérítést, amint ez az óránkénti 50-60-at eléri, megrendelik az irtást - mondta Varga András, az önkormányzat városigazgatási osztályának vezetője.

A Balatonnál az időjárástól függően a hétvégén vagy a jövő hét elején kezdődik a kémiai szúnyogirtás, amelyet három biológiai irtás előzött meg - közölte Lázár János, a Balatoni Szövetség titkára az MTI-vel.

Hozzátette, hogy a mintegy 80 milliós keret várhatóan elegendő lesz az idei szezonra tervezett három biológiai és hat kémiai irtás költségeinek fedezetére. Tavaly a kedvező időjárás miatt 40 millió forint megmaradt a keretből, az idén ezt egészítették ki 40 millió forinttal fele-fele arányban az érintett önkormányzatok, illetve a Magyar Turizmus Zrt.

MTIA balatoni szúnyogirtásra újabb három évre kiírt tendert ismét a Corax-Bioner Zrt. nyerte meg. A szolgáltatóval kötött megállapodás értelmében, ha a beavatkozás eredményessége 80 százalék alatt marad valamely településen, akkor ott meg kell ismételni az irtást.

A Velencei-tavon lesz az idén is szúnyogirtás, ennek költségeit fele-fele arányban az állam és a kistérség önkormányzatai állják - tájékoztatta a gárdonyi kistérség elnöke, Gárdony polgármestere az MTI-t. Tóth István (Fidesz) elmondta: a szúnyogirtás kistérségi feladat. Kiválasztották már a szakértőt és kiírták a közbeszerzési eljárást a kivitelezésre. Hamarosan kiválasztják a kivitelezőt, majd a szakértő útmutatásai alapján rendelik meg a szúnyogirtást.

A költségek felét a kistérség települései adják össze közigazgatási területükkel arányosan. A többit az állam biztosítja - tette hozzá a polgármester, jelezve: tavaly csak egyszer kellett szúnyogot gyéríteni, de csapadékos időben erre többször is szükség is lehet.

Gárdony városa az idei költségvetésben több millió forintot különített el erre a célra, ha ez sem lenne elég, a tartalékból csoportosítanak át - közölte a településvezető, hangsúlyozva, pillanatnyilag nincs annyi szúnyog, hogy irtani kellene, de az idegenforgalmi szezon kezdetéig biztosan beavatkoznak, ha szükségessé válik.

A 124 négyzetkilométernyi vízfelületű Tisza-tó környékén sincs még szükség szúnyoggyérítésre, a nyári idegenforgalmi szezonra azonban négy akciót terveznek - mondta a munkát szervező Tisza-tavi Területfejlesztési Önkormányzati Társulás elnöke az MTI-nek. Zsebe Zsoltnak, Újlőrincfalva polgármesterének tájékoztatása szerint az idén várhatóan a tavalyihoz hasonló összeget, kereken 20 millió forintot fordíthatnak a szúnyogok elleni védekezésre. Ennek egyik felét a 22 települést tömörítő önkormányzati társulás, a másikat a Magyar Turizmus Zrt. biztosítja majd.

 Noha az országos turisztikai szervezettel még írásos szerződés nem köttetett, a vegyi gyérítést végző repülős vállalkozást egyszerűsített meghívásos közbeszerzési eljárással már kiválasztották, hogy szükség esetén azonnal bevethető legyen - tette hozzá. A szúnyogok elleni védekezést a szakemberek visszajelzései alapján kezdik meg, illetve folytatják a több mint négyezer hektáros területen.

Miskolcon már kétszer irtották az idén a szúnyogokat. Pásztor Imre, a Miskolc Holding Zrt. kommunikációs vezetője az MTI kérdésére azt mondta: először május 10-én irtották a szúnyogokat 111,5 hektárnyi területen földi, 20 hektáron pedig légi védekezéssel, ennek hatékonysága 90 százalékos volt. A további vizsgálatok és a hatékonysági mutató később újabb irtást tett indokolttá, így június 3-án 122 hektáron biológiai szúnyoglárvairtást hajtottak végre.

A védekezéshez felhasznált lárvairtószer méhekre és egyéb rovarokra nem veszélyes - ismertette Pásztor Imre, hozzátéve: az ellenőrzés továbbra is folyamatos, amint az indokolttá válik, újabb irtás következik.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

kizsgé, 2020. szeptember 02.

Én általában nyeremény játékokon veszek részt állítólag. Mindig hatalmas összegeket nyere...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza