Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Megkezdődött a szúnyogirtás

MTI, 2012. június 15. - péntek 13:21
Címkék: szúnyog, írtás,
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Már megkezdődött az idei szúnyogirtás a Duna egyes szakaszain, például Győrben és Dunaföldváron, és napokon belül indul a Balatonnál is. A Velencei-tónál és a Tisza-tónál a szakemberek szerint még nincs szükség szúnyoggyérítésre, de felkészültek a szükséges lépésekre.


Győr környékén az idén már végeztek egyszer szúnyoggyérítést, a másodikat csütörtök délután kezdték meg: egy repülő a város környéki árterekben, nádasokban, tocsogók környékén, mintegy 200 hektáron végez biológiai lárvairtást - közölte az MTI érdeklődésére Ozsvárt Tamás, a győri városüzemeltetési társaság szóvivője. Emellett az esti órákban vegyszeres irtást is végeznek repülőről, körülbelül 1600 hektáron.

A szóvivő tájékoztatása szerint tavaly körülbelül 20 millió forintot költöttek szúnyoggyérítésre, az idei költségek várhatóan magasabbak lesznek ennél. Folyamatosan figyelik a lárvaszám alakulását, általában ugyanis 5-10 nappal az után fejlődnek ki az egyedek, hogy ez a szám meghaladja a literenkénti 70-et. Figyelik és mérik a csípésszámot is; ha ez több óránként 60-70-nél, akkor az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően megkezdődik a gyérítés.

MTI

Dunaföldváron a múlt héten már végeztek légi kémiai szúnyogirtást, a Duna vízállásától függően lesznek további gyérítések - mondta Csecskedi Ágnes, a polgármesteri hivatal munkatársa az MTI-nek. Hozzátette: a Duna-parti városban, ahol a folyóhoz közeli területen már észlelték a szúnyogok megjelenését, légi, földi kémiai és biológiai gyérítést végeznek, évi legalább négy alkalommal, a munkára évente 300-400 ezer forintot fordít az önkormányzat.

Pakson eddig nem volt szükség a szúnyogok gyérítésére, a DC Dunakom Kft. hat légi és ugyanennyi földi szúnyogirtást tervez erre az évre. A gemenci erdőben mindeddig nem jelentett problémát a szúnyogok megjelenése.

Szekszárdon a csípésszámtól teszik függővé a szúnyoggyérítést, amint ez az óránkénti 50-60-at eléri, megrendelik az irtást - mondta Varga András, az önkormányzat városigazgatási osztályának vezetője.

A Balatonnál az időjárástól függően a hétvégén vagy a jövő hét elején kezdődik a kémiai szúnyogirtás, amelyet három biológiai irtás előzött meg - közölte Lázár János, a Balatoni Szövetség titkára az MTI-vel.

Hozzátette, hogy a mintegy 80 milliós keret várhatóan elegendő lesz az idei szezonra tervezett három biológiai és hat kémiai irtás költségeinek fedezetére. Tavaly a kedvező időjárás miatt 40 millió forint megmaradt a keretből, az idén ezt egészítették ki 40 millió forinttal fele-fele arányban az érintett önkormányzatok, illetve a Magyar Turizmus Zrt.

MTIA balatoni szúnyogirtásra újabb három évre kiírt tendert ismét a Corax-Bioner Zrt. nyerte meg. A szolgáltatóval kötött megállapodás értelmében, ha a beavatkozás eredményessége 80 százalék alatt marad valamely településen, akkor ott meg kell ismételni az irtást.

A Velencei-tavon lesz az idén is szúnyogirtás, ennek költségeit fele-fele arányban az állam és a kistérség önkormányzatai állják - tájékoztatta a gárdonyi kistérség elnöke, Gárdony polgármestere az MTI-t. Tóth István (Fidesz) elmondta: a szúnyogirtás kistérségi feladat. Kiválasztották már a szakértőt és kiírták a közbeszerzési eljárást a kivitelezésre. Hamarosan kiválasztják a kivitelezőt, majd a szakértő útmutatásai alapján rendelik meg a szúnyogirtást.

A költségek felét a kistérség települései adják össze közigazgatási területükkel arányosan. A többit az állam biztosítja - tette hozzá a polgármester, jelezve: tavaly csak egyszer kellett szúnyogot gyéríteni, de csapadékos időben erre többször is szükség is lehet.

Gárdony városa az idei költségvetésben több millió forintot különített el erre a célra, ha ez sem lenne elég, a tartalékból csoportosítanak át - közölte a településvezető, hangsúlyozva, pillanatnyilag nincs annyi szúnyog, hogy irtani kellene, de az idegenforgalmi szezon kezdetéig biztosan beavatkoznak, ha szükségessé válik.

A 124 négyzetkilométernyi vízfelületű Tisza-tó környékén sincs még szükség szúnyoggyérítésre, a nyári idegenforgalmi szezonra azonban négy akciót terveznek - mondta a munkát szervező Tisza-tavi Területfejlesztési Önkormányzati Társulás elnöke az MTI-nek. Zsebe Zsoltnak, Újlőrincfalva polgármesterének tájékoztatása szerint az idén várhatóan a tavalyihoz hasonló összeget, kereken 20 millió forintot fordíthatnak a szúnyogok elleni védekezésre. Ennek egyik felét a 22 települést tömörítő önkormányzati társulás, a másikat a Magyar Turizmus Zrt. biztosítja majd.

 Noha az országos turisztikai szervezettel még írásos szerződés nem köttetett, a vegyi gyérítést végző repülős vállalkozást egyszerűsített meghívásos közbeszerzési eljárással már kiválasztották, hogy szükség esetén azonnal bevethető legyen - tette hozzá. A szúnyogok elleni védekezést a szakemberek visszajelzései alapján kezdik meg, illetve folytatják a több mint négyezer hektáros területen.

Miskolcon már kétszer irtották az idén a szúnyogokat. Pásztor Imre, a Miskolc Holding Zrt. kommunikációs vezetője az MTI kérdésére azt mondta: először május 10-én irtották a szúnyogokat 111,5 hektárnyi területen földi, 20 hektáron pedig légi védekezéssel, ennek hatékonysága 90 százalékos volt. A további vizsgálatok és a hatékonysági mutató később újabb irtást tett indokolttá, így június 3-án 122 hektáron biológiai szúnyoglárvairtást hajtottak végre.

A védekezéshez felhasznált lárvairtószer méhekre és egyéb rovarokra nem veszélyes - ismertette Pásztor Imre, hozzátéve: az ellenőrzés továbbra is folyamatos, amint az indokolttá válik, újabb irtás következik.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

kizsgé, 2020. szeptember 02.

Én általában nyeremény játékokon veszek részt állítólag. Mindig hatalmas összegeket nyere...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

REMY FINK, 2020. június 21.

Helló, kölcsönre van szüksége? Írjon nekünk e-mailt remy.credit111@gmail.com
E-mail (r...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Mr. Dékány Endre, 2020. június 12.

Szüksége van bármilyen pénzügyi támogatásra? Személyi kölcsönök? Üzleti hitelek? Jelzál...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza