Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Bemutatkozik a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság

MTI, 2012. június 15. - péntek 15:01
Címkék: NAIH, adatvédelem
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Péterfalvi Attila szerint az új adatvédelmi intézmény független, és hatóságként hatékonyabban tud működni, mint a korábbi ombudsmani modellben. A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke pénteken egy budapesti szakmai fórumon arról is beszélt, hogy szerinte a jelenlegi jogi szabályozás több pontján módosítani kellene, az uniós jogalapoknak megfelelően.


A NAIH elnöke hivatalának működéséről az úgynevezett belső adatvédelmi felelősök előtt beszélt első közös fórumukon. (Az idén hatályba lépett új adatvédelmi törvény szerint belső adatvédelmi felelősöket kell kinevezni az országos hatósági, munkaügyi vagy bűnügyi adatállományt kezelő adatkezelőknél és adatfeldolgozóknál, a pénzügyi szervezeteknél, az elektronikus hírközlési és közüzemi szolgáltatóknál.)

Péterfalvi Attila úgy fogalmazott, egyáltalán nem kell szégyenkezni a 2012 januárja óta működő új magyar adatvédelmi intézmény, a NAIH függetlensége miatt, és kifejezetten károsnak és minden jogalapot nélkülözőnek tartja azokat a kijelentéseket, amelyek a hatóság függetlenségét kétségbe vonják.

mti
Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke


A hivatala függetlenségét érintő kritikákra válaszul arra hívta fel a figyelmet, hogy a NAIH autonóm államigazgatási szerv, és törvény tiltja a hatóság működésébe való mindennemű beavatkozást. "Sokan szeretnének olyan független hatóságban dolgozni, mint amilyen a NAIH" - fűzte hozzá. Az adatvédelmi hatóság felállítása szerinte azért volt szükséges, mert gyenge volt a korábbi ombudsmani modell, amelyben az ombudsman csak személyes tekintélyével, presztízsével tudta álláspontját érvényesíteni, nem pedig erős hatósági eszközökkel, mint most a NAIH-ban.

A hatóság elnöke azt mondta, a hatósági szerepkör hatásosabb modell a jogvédelem szempontjából, mint az ombudsmani. Jelezte ugyanakkor, hogy a NAIH-nak nem csak hatósági eljárási lehetősége van, nála maradt a korábbi ombudsmani típusú vizsgálati lehetőség is.

Péterfalvi Attila a fórumon utalt arra is, hogy korábban nem volt szabályozva a belső adatvédelmi felelősökkel a kapcsolat, de a jövőben rendszeresek lesznek ezek a találkozások. Az új szabályozásra utalva azt mondta, az adatvédelmi törvény kiemelten fontosnak tartja a magánszféra védelmét, ezért a NAIH elsődlegesen azt vizsgálja, hogy az érintetteknek a magánszférája sérül-e az adatkezelés során.

Péterfalvi Attila a hatályos szabályozással szemben kritikát is megfogalmazott. Közölte, ő maga nem elégedett, mert szerinte a jogalkotó nem mert elég mélyre nyúlni, és nem merte vállalni, hogy az Európai Unió jogalapjait teljes egészében átvegye. Jelezte ugyanakkor, hogy született már egy bírósági ítélet, amely szerint joggal lehet hivatkozni a nemzeti bíróságok előtt az uniós jogalapokra. A NAIH elnökének a fórumon ismertetett "kritikai észrevételei" közé tartozik, hogy a hatóság jelenleg nem indíthat hivatalból vizsgálati típusú eljárást, továbbá több fogalom pontosításra szorul, valamint jelezte azt is: kérdések vetődnek fel a külföldre történő adattovábbítás körében.

Révész Balázs, a NAIH vizsgálati főosztályának a vezetője a közérdekű adatok nyilvánosságát érintő változásokkal összefüggésben arról beszélt, hogy az üzleti titok és az üzleti érdek értelmezése "hosszú töprengéseket" okoz nekik. Arra mutatott rá, hogy a nyilvánosság mindenekelőtt érvényesítendő és nagyon fontos elvárás, ugyanakkor adódhatnak "fejtörést" okozó helyzetek. Ezek között említette, hogy amikor állami cégek kívánnak beszállni egy versenybe, nem érheti őket hátrány csupán amiatt, hogy minden üzleti adatuk - a törvényre való hivatkozással - megismerhetővé válik.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Marcsi, 2019. november 19.

Anastasia Gregorin • rogintasia055@gmail.com

Nem járt sikerrel nálam. Köszönöm...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

Marcsi, 2019. november 19.

Anastasia Gregorin • rogintasia055@gmail.com

Nem járt sikerrel nálam. Köszönöm...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

Mr. Dékány Endre, 2019. november 18.

Hé, hitelkeresők, szükség van-e sürgősségi hitelre vállalkozás indításához, adóssághit...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés