Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Lassabban emelkednek a fogyasztói árak

MTI, 2012. június 12. - kedd 10:31
Címkék: KSH, ár, felmérés
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Az éves infláció 5,3 százalékra lassult májusban az áprilisi 5,7 százalékról, a fogyasztói árak egy hónap alatt 0,2 százalékkal csökkentek - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden.


A drágulás éves üteme februárban 5,9 százalék volt, míg januárban és márciusban egyformán 5,5 százalékot tett ki. Azaz a májusi inflációs adat ebben az évben a legalacsonyabb volt, és nem tulajdonítható az egy évvel korábbi bázis hatásának sem.

A KSH szerint egy hónap alatt csökkent az üzemanyagok és a tartós fogyasztási cikkek ára, míg az élelmiszereknél kismértékű árnövekedés történt.

A havi maginfláció májusban mínusz 0,1 százalék volt az áprilisi 0,3 százalék után, míg az éves az egy hónappal korábbi 5,1 százalékról májusban 4,8 százalékra lassult.

Az első öt hónapban az infláció 5,6 százalék volt, egy évvel korábban átlagosan 4,2 százalékkal voltak magasabbak az árak január-májusban, mint az azt megelőző év azonos időszakában.A nyugdíjas fogyasztói kosárra számolt infláció áprilishoz képest nem változott, 5,1 százalékos éves drágulást mutatott.

Áprilisról májusra az élelmiszerek 0,3 százalékkal drágultak, ami meghatározóan az idényáras élelmiszerek - burgonya, friss zöldség, gyümölcs - 5,1 százalékos áremelkedésének következménye. E csoport nélkül számítva az élelmiszerek ára az előző hónaphoz képest 0,4 százalékkal csökkent.

Áprilishoz képest 3,2 százalékkal nőtt a száraztészta, 2,5 százalékkal a liszt és 1,8 százalékkal a baromfihús ára is. Csökkent ugyanakkor 8,7 százalékkal a tojás, 3,2 százalékkal a tej és 2,1 százalékkal a sajt ára. A főbb árucsoportok között a ruházkodási cikkek ára emelkedtek a legnagyobb mértékben, 0,9 százalékkal.

Májusban a szeszes italok, dohányáruk 0,6 százalékkal, a háztartási energia 0,1 százalékkal drágult áprilishoz képest. Az egyéb cikkek ára 1,4 százalékkal csökkent, ezen belül a járműüzemanyagoké 3,6 százalékkal mérséklődött. A tartós fogyasztási cikkekért átlagosan 0,3 százalékkal, a szolgáltatásokért 0,1 százalékkal kellett kevesebbet fizetni, mint egy hónappal ezelőtt.

Tavaly májushoz viszonyítva az élelmiszerek ára az átlagosnál kisebb mértékben, 4,1 százalékkal emelkedett. Ezen belül jelentősen, 49,4 százalékkal nőtt a tojás, 28,1 százalékkal a sertészsiradék, 20,1 százalékkal a csokoládé, a kakaó, 14,3 százalékkal a kávé, 11,4 százalékkal a sertéshús és 11,1 százalékkal a párizsi, illetve a kolbász ára.

Tavaly májushoz képest csökkent 13,5 százalékkal a liszt, 11,4 százalékkal az idényáras élelmiszerek és 10,2 százalékkal a cukor ára.


Az átlagosnál nagyobb mértékben, 13,2 százalékkal emelkedett a szeszes italok, dohányáruk termékcsoport ára, főképp a dohányáruk 23,6 százalékos drágulása miatt, míg a sör csak 2,8 százalékkal került többe. Szintén átlag felett, 7,7 százalékkal nőtt az egyéb cikkek ára, ezen belül a járműüzemanyagok 14,4 százalékkal, a gyógyszerek, gyógyáruk 3,2 százalékkal drágultak.

A háztartási energia átlag feletti, 6,9 százalékos áremelkedésén belül a palackos gáz 14 százalékkal, a távfűtés 10,5 százalékkal drágult, míg az áram ára 3 százalékkal emelkedett.

A szolgáltatások esetében 3,8 százalékos volt az áremelkedés mértéke, ezen belül a szemétszállítás 6,9, a csatornadíj 5,3 százalékkal drágult, míg a postai szolgáltatások ára 12,4 százalékkal nőtt.

A ruházkodási cikkek szintén átlag alatt, 2 százalékkal drágultak, míg a tartós fogyasztási cikkekért átlagosan 1,3 százalékkal kellett kevesebbet fizetni, ezen belül a használt autók 11,2 százalékkal voltak olcsóbbak, mint tavaly májusban.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

kizsgé, 2020. szeptember 02.

Én általában nyeremény játékokon veszek részt állítólag. Mindig hatalmas összegeket nyere...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza