Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Szeméttelep-rekultiváció Észak-Magyarországon

MTI, 2012. június 06. - szerda 14:01
Címkék: hulladék
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Ötmilliárd forintos beruházással újrahasznosítanak 38 elavult hulladéklerakó telepet az Új Széchenyi Terv keretében Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok és Nógrád megye 36 településén - jelentette be a projektgazda Heves Megyei Regionális Hulladékgazdálkodási Társulás vezetője szerdán Egerben.


A 230 ezer lakost érintő projekt keretében, amelynek kivitelezését a Közgép Zrt. által vezetett Érsek-kert Konzorcium nyerte el, közel 800 ezer négyzetméternyi terület rekultivációját végzik el és csaknem 3,8 millió köbméternyi hulladékot dolgoznak fel.

Habis László, a társulás vezetője, aki egyben Eger (Fidesz-KDNP) polgármestere is közölte: munka várhatóan 2014 végéig fejeződik be.

Elmondta: a társulást még 2003-ban hozták létre 80 település részvételével felismerve, hogy a hulladékgazdálkodás területén egy-egy önkormányzat önmagában képtelen eredményeket elérni különösen azóta, hogy az uniós előírások szerint 2009 közepétől már nem lehetett olyan hulladéklerakót használni, amely nincs ellátva szigeteléssel.

Az elavult lerakókat kiváltandó egy másik projekt keretében a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Hejőpapiban épült meg a regionális hulladéklerakó és -feldolgozó bázis, illetve Hatvanban és Egerben egy-egy átrakó állomás, így 2009 óta már ezekben kezelik a kommunális hulladékot.

A most induló projekttel pedig megtörténik az elavult infrastruktúra felszámolása és a környezet helyreállítása - mondta Habis László.

Puskár Anett, a Közgép Zrt. kommunikációs igazgatója arról szólt, hogy háromféle megoldást alkalmaznak a lerakók ártalmatlanítására.

Három szeméttelepet teljesen felszámolnak, vagyis elszállítják azokból a hulladékot. Tíz lerakó esetében két ütemben történik meg a rekultiváció, vagyis egyelőre egy ideiglenes záró réteg készül el és később alakítják ki a végleges szigetelést. További 25 lerakónál tömörítik a szemetet és egy olyan szigetelő réteget alakítanak ki, amely megakadályozza, hogy talajvízbe szivárgó csapadékvíz szennyező anyagokat oldjon ki a hulladékból - ismertette az eljárást az igazgató.

A rekultiváció jelentősen megváltoztatja a környezetet. Megszűnik a felszíni és a felszín alatti vizek szennyezésének veszélye, javul a levegőminőség, illetve az érintett települések tájképe - mondta Puskár Anett.

A projekt megvalósításának finanszírozása teljes egészében az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Programjának keretében történik, pályázat alapján.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Luis Roland, 2018. december 12.

Az én nevem Luis Roland, van egy kedves feleségem és 3 gyerekem. egy héttel ezelőtt kétségbee...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Debaets Balsiger, 2018. december 11.

Sürgős hitelt szeretne? Üzleti vagy igazán hitelet szeretne
autóhitel
jelzálog h...

Telefonok a szervizben

Debaets Balsiger, 2018. december 11.

Sürgős hitelt szeretne? Üzleti vagy igazán hitelet szeretne
autóhitel
jelzálog h...

Telefonok a szervizben

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés