Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

MÁV ÁBE-ügy: a külföldi károkozás rendeződött

MTI, 2012. május 30. - szerda 13:41
Címkék: MÁV, biztosító
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Az Alkotmánybíróság döntése alapján június 30-ig kell rendeznie a jogalkotónak azt a problémát, hogy a csődbe ment MÁV Általános Biztosító Egyesület (ÁBE) által ki nem fizetett károk hogyan rendeződjenek, de még nem tudni, hogy hol tart az előkészítés - mondta Kovács Kázmér ügyvéd, a NIT Hungary Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete sajtótájékoztatóján szerdán, Budapesten.


Jelenleg azokat a pereket, amelyekben a volt MÁV ÁBE ügyfeleknek kellene fizetniük a biztosító csődje miatt, a károkozói jogi képviselők igyekeznek elhúzni, mivel a jogalkotótól olyan alap létrehozását várják, amely a csődbe ment biztosító helyett fizetne - tette hozzá Kovács Kázmér.

A sajtótájékoztató apropója az volt, hogy a Kúria a múlt héten precedens értékű döntést hozott, eszerint a külföldön okozott kárért a magyar kárrendezési iroda általi kifizetés nem hárítható át a károkozókra, mert az a MÁV ÁBE helyett történt.

A Zöld Kártya egyezményben szereplő országok nemzeti irodái által 2002-ben elfogadott belső szabályzat szerint amennyiben egy kötelező felelősségbiztosítással (kgfb) rendelkező jármű külföldön okoz kárt, és elfogadható időn belül a saját biztosítója ezt nem rendezi, akkor a kárt szenvedett országának a nemzeti irodája fizeti ki a kárt. Ezt követően a károsult országának a nemzeti irodája a károkozó országának a nemzeti irodájához fordul az általa kifizetett összeg megtérítéséért, végül pedig ez utóbbi iroda a károkozó kgfb biztosítóján hajtja be a kár összegét.

Az egyezmény az aláírói azonban nem gondoltak arra az esetre, hogy a biztosítók csődbe is mehetnek.

Az említett perben szereplő magyar fuvarozó cég egyik kamionja Angliában okozott kárt, amit a bemutatott úton rendeztek is, egészen addig, amíg a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) keretében működő nemzeti iroda nem tudta behajtani az általa kifizetett összeget a csődbe került MÁV ÁBE-n. Ezért a volt biztosító egyesület ügyfelétől - a fuvarozó cégtől - követelte azt. Az elsőfokú bíróság úgy vélte, a fuvarozónak nem kell fizetnie, az ítélőtábla viszont fizetésre kötelezte a fuvarozót. A felülvizsgálati eljárásban a Legfelsőbb Bíróság új eljárást rendelt el, ezt követően az újabb felülvizsgálatban mondta ki a - Legfelsőbb Bíróságból lett - Kúria azt, hogy nem kell fizetnie a fuvarozónak, vagyis a kárrendezési iroda állja azt, amit kifizetett az angol partnerének.

Kovács Kázmér - aki a fuvarozó céget képviselte az ügyben - kifejtette, hogy más a helyzet a magyarországi és a külföldi károkozásoknál. A magyarországi károkozásoknál a bíróságok - a polgári jog szabályai szerint - kártérítésre kötelezik azokat a volt MÁV ÁBE ügyfeleket, akik kárt okoztak, de a károsult nem kapta meg a kártalanítást a biztosító egyesülettől. Miután több károkozó nem tud fizetni, így a vétlen károsult jár rosszul - ezt a helyzetet kell megoldania a jogalkotónak az Alkotmánybíróság döntése alapján.

A külföldön okozott károknál viszont nem használható a magyar polgári jog, csak a nemzeti irodák belső szabályzata. Ebben pedig a nemzeti iroda a saját országában működő biztosító helyett áll helyt, így ha csődbe megy a biztosító, nem fordulhat követelésével annak ügyfeléhez.

Kovács Kázmér szólt arról is, hogy a MABISZ a perben több milliárd forint veszteségtől tart, amely akkor éri, ha nem tudja behajtani a károkozókon az általa kifizetett pénzt. Akik már fizettek a nemzeti irodának - akár bírósági ítélet, akár egyezség alapján - azokra a mostani ítélet nem vonatkozik.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

giovannipiombi@gmail.com, 2020. január 15.

Komoly és gyors nemzetközi egyedi kölcsön-ajánlat.
Szeretne kölcsönt keresni anélkül...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

giovannipiombi@gmail.com, 2020. január 15.

Komoly és gyors nemzetközi egyedi kölcsön-ajánlat.
Szeretne kölcsönt keresni anélkül...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

REMY FINK, 2020. január 09.

[REMY.CREDIT111@gmail.com]

Szüksége van valamilyen hitelre vagy finanszírozásra? ...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza