Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Nem épül hulladékégető Heiligenkreuzban

MTI, 2012. május 24. - csütörtök 11:01
Címkék: hulladék, égető, Ausztria
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Az osztrák közigazgatási bíróság formai okokra hivatkozva hatályon kívül helyezte a heiligenkreuzi hulladékégető korábban kiadott építési engedélyét és a beruházót új engedélyezési eljárás lefolytatására kötelezte a beruházót - közölte az MTI érdeklődésére szerdán Soós Zoltán, a szentgotthárdi PRONAS környezetvédő civil szervezet elnöke.


Elmondta: osztrák környezetvédő kollégáik, a BIGAS civil egyesület aktivistái telefonon értesítették magyar társszervezetüket a számukra kedvező bírósági döntésről, amelynek eredményeként biztosra veszik, hogy a jövőben már nem épül meg a Szentgotthárdtól csupán néhány száz méterre a határ osztrák oldalán tervezett és az osztrák és magyar környezetvédők által erősen kifogásolt hulladékégető.

Soós Zoltán felidézte: még 2006-ban jelentette be a BEGAS osztrák cég, egy évi 325 ezer tonna kapacitású szemétégetőt kíván felépíteni közvetlenül a magyar határ mellett. A bejelentés határozott civil ellenállást váltott ki mind Magyarországon, mind Ausztriában.

Számos civil szervezet és magánszemély küzdött a hulladékégető ellen, ám előbb tartományi szinten a Burgenlandi Tartományi Hivatal, majd országos szinten a bécsi Környezetvédelmi Szenátus (Umweltsenat) is megadta az engedélyt az építésre. Ezt támadták meg a szemétégető ellenzői az osztrák közigazgatási bíróságon, amelyen végül döntés született - emlékeztetett.

A döntés azt jelenti, hogy a cég elvileg újra kezdhetné az egész engedélyezési eljárást, ám mindez a BEGAS-nak hat évébe és nagyon sok millió eurójába került és időközben a gazdasági környezet is jelentősen megváltozott, tehát Soós Zoltán véleménye szerint nyugodtan kimondható, hogy a hulladékégető már nem fog Szentgotthárd térségében felépülni.

A gazdasági válság miatt a térségben kevesebb hulladék keletkezik, egyértelművé vált, hogy a szemetet az eredeti elképzeléssel szemben nem vasúton, hanem közúton kellene szállítani, ez pedig nagyon megterhelné a környező osztrák falvakat és kisvárosokat - magyarázta.

Soós Zoltán elmondta azt is: az elmúlt másfél évben a beruházó folyamatosan "ködösített" nem volt hajlandó beszélni a szemétégető ügyéről, nem fogott bele az építkezésbe, noha jogerős építési engedéllyel rendelkezett.

A PRONAS elnöke egyértelműen a magyar és az osztrák környezetvédők sikerének nevezte a történteket és reményét fejezte ki, hogy a beruházó feladja eredeti szándékát és eláll az építéstől.

Soós Zoltán bejelentette: a magyar és osztrák környezetvédő civilek napokon belül közös sajtótájékoztatót tartanak Ausztriában és várják, hogy a beruházó cég is ismertesse álláspontját.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

kizsgé, 2020. szeptember 02.

Én általában nyeremény játékokon veszek részt állítólag. Mindig hatalmas összegeket nyere...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza