Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Nem épül hulladékégető Heiligenkreuzban

MTI, 2012. május 24. - csütörtök 11:01
Címkék: hulladék, égető, Ausztria
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Az osztrák közigazgatási bíróság formai okokra hivatkozva hatályon kívül helyezte a heiligenkreuzi hulladékégető korábban kiadott építési engedélyét és a beruházót új engedélyezési eljárás lefolytatására kötelezte a beruházót - közölte az MTI érdeklődésére szerdán Soós Zoltán, a szentgotthárdi PRONAS környezetvédő civil szervezet elnöke.


Elmondta: osztrák környezetvédő kollégáik, a BIGAS civil egyesület aktivistái telefonon értesítették magyar társszervezetüket a számukra kedvező bírósági döntésről, amelynek eredményeként biztosra veszik, hogy a jövőben már nem épül meg a Szentgotthárdtól csupán néhány száz méterre a határ osztrák oldalán tervezett és az osztrák és magyar környezetvédők által erősen kifogásolt hulladékégető.

Soós Zoltán felidézte: még 2006-ban jelentette be a BEGAS osztrák cég, egy évi 325 ezer tonna kapacitású szemétégetőt kíván felépíteni közvetlenül a magyar határ mellett. A bejelentés határozott civil ellenállást váltott ki mind Magyarországon, mind Ausztriában.

Számos civil szervezet és magánszemély küzdött a hulladékégető ellen, ám előbb tartományi szinten a Burgenlandi Tartományi Hivatal, majd országos szinten a bécsi Környezetvédelmi Szenátus (Umweltsenat) is megadta az engedélyt az építésre. Ezt támadták meg a szemétégető ellenzői az osztrák közigazgatási bíróságon, amelyen végül döntés született - emlékeztetett.

A döntés azt jelenti, hogy a cég elvileg újra kezdhetné az egész engedélyezési eljárást, ám mindez a BEGAS-nak hat évébe és nagyon sok millió eurójába került és időközben a gazdasági környezet is jelentősen megváltozott, tehát Soós Zoltán véleménye szerint nyugodtan kimondható, hogy a hulladékégető már nem fog Szentgotthárd térségében felépülni.

A gazdasági válság miatt a térségben kevesebb hulladék keletkezik, egyértelművé vált, hogy a szemetet az eredeti elképzeléssel szemben nem vasúton, hanem közúton kellene szállítani, ez pedig nagyon megterhelné a környező osztrák falvakat és kisvárosokat - magyarázta.

Soós Zoltán elmondta azt is: az elmúlt másfél évben a beruházó folyamatosan "ködösített" nem volt hajlandó beszélni a szemétégető ügyéről, nem fogott bele az építkezésbe, noha jogerős építési engedéllyel rendelkezett.

A PRONAS elnöke egyértelműen a magyar és az osztrák környezetvédők sikerének nevezte a történteket és reményét fejezte ki, hogy a beruházó feladja eredeti szándékát és eláll az építéstől.

Soós Zoltán bejelentette: a magyar és osztrák környezetvédő civilek napokon belül közös sajtótájékoztatót tartanak Ausztriában és várják, hogy a beruházó cég is ismertesse álláspontját.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

kizsgé, 2020. szeptember 02.

Én általában nyeremény játékokon veszek részt állítólag. Mindig hatalmas összegeket nyere...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

REMY FINK, 2020. június 21.

Helló, kölcsönre van szüksége? Írjon nekünk e-mailt remy.credit111@gmail.com
E-mail (r...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Mr. Dékány Endre, 2020. június 12.

Szüksége van bármilyen pénzügyi támogatásra? Személyi kölcsönök? Üzleti hitelek? Jelzál...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza