Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Nem engedélyezett GMO után kutatott a NÉBIH

MTI, 2012. április 27. - péntek 12:11
Címkék: NÉBIH, GMO
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) kiemelt vizsgálatai során nem talált olyan élelmiszert, amelyben nem engedélyezett genetikailag módosított szervezet (GMO-t) lett volna.


A NÉBIH keddi közleménye szerint a március elsejével elrendelt kiemelt GMO-ellenőrzés során a 146 vizsgált élelmiszer között olyat sem találtak, amely a jelölési kötelezettség mértékét meghaladó mennyiségű engedélyezett GMO-t tartalmazott volna.

A hatóság, közleményében kiemeli, hogy az ellenőrzés tájékozódó, megelőző jellegű volt, hogy a hatóság felmérje, a hazai élelmiszerpiacon előfordulnak-e nem engedélyezett, vagy engedélyezett, de nem megfelelően jelölt, GMO-t tartalmazó termékek.

Az Európai Unióban számos GMO szója- és kukoricafajta rendelkezik engedéllyel élelmiszeripari felhasználásra. Ezeket a gyártók felhasználhatják termékeik előállításához, de a 0,9 százalék feletti GMO-tartalmat - a fogyasztók tájékoztatása céljából - kötelező jelölni. Rizs és len esetében felhasználásra engedélyezett GMO fajta nincs - emlékeztet a tárca a közleményben.

A megyei kormányhivatalok összesen 146 - rizs-, kukorica-, szója- és lentartalmú - élelmiszertételt vizsgáltak.

A közlemény szerint a megvizsgált 83 szójatartalmú minta 24 százaléka tartalmazott GMO-t, a szennyeződés minden esetben 0,9 százalék alatti volt. A szójatartalmú termékek GMO-szennyezettsége a korábbi évek adataihoz viszonyítva csökkenő tendenciát mutat, a rizs-, valamint a lenminták közül pedig egyikben sem találtak. A 30 darab kukoricatartalmú minta közül egynél fordult elő az Európai Unióban termesztésre engedélyezett GMO-tartalom.

A GMO tartalmú élelmiszerek vizsgálata a kiemelt ellenőrzés befejeztével sem áll le, a hatóság évi 350-400 darabos mintaszámmal folytatja a GMO laboratóriumi vizsgálatokat - olvasható a közleményben.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Bishop Berry Smith, 2018. december 13.

A nevem Mary Adam, egyedülálló szülő, mielőtt a férjem meghalt, így annyi adósságot hagyot...

Telefonok a szervizben

Luis Roland, 2018. december 12.

Az én nevem Luis Roland, van egy kedves feleségem és 3 gyerekem. egy héttel ezelőtt kétségbee...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Debaets Balsiger, 2018. december 11.

Sürgős hitelt szeretne? Üzleti vagy igazán hitelet szeretne
autóhitel
jelzálog h...

Telefonok a szervizben

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés