Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Változnak a fegyvertartás szabályai

MTI, 2012. április 25. - szerda 14:41
Címkék: fegyver, tartás, szabály
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Megváltoznak a fegyvertartással kapcsolatos jogszabályok májustól, a módosítás érinti egyebek mellett a muzeális fegyverek javításának és forgalmazásának engedélyeztetését, továbbá rendőrségi engedély kell majd a színházi fegyverek behozatalához, kiviteléhez és szállításához is.


A május elsején életbe lépő törvényi és kormányrendeleti változások fontosabb elemeiről Povázsai Sándor, az Országos Rendőr-főkapitányság rendészeti osztályának vezetője szerdán, budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a változások szigorításokat és könnyítéseket egyaránt tartalmaznak.

A könnyítések közé tartozik például, hogy a fegyvertartónak, például egy vadásznak, hazatérve nem kell azonnal elzárnia a fegyverét, hanem az, akár töltött állapotban is, a közelében lehet. Az eddigi szabályozáshoz képest további könnyítés, hogy a fegyvert és a lőszereket már nem csak az állandóan lakott ingatlanban szabad tárolni, hanem ezt már az alkalmanként lakott lakásban is meg lehet tenni. A lőfegyvereket és lőszereket már nem csak fém, hanem bármilyen, "számottevő mértékű külső erőhatásnak is ellenálló" anyagból készült, biztonsági zárral ellátott szekrényben, illetve rögzített dobozban is tárolni lehet. Szigorítás ugyanakkor, hogy a lőfegyver, vagy az annak tartására jogosító engedély elvesztését vagy ellopását azonnal jelenteni kell a rendőrségen, míg korábban erre öt nap állt rendelkezésre.

A változások közé tartozik az is, hogy módosul a fegyvertartási engedély kiadását kizáró bűncselekmények és szabálysértések köre. Az új szabályozás leszállítja az elítéléshez, illetve a szabálysértéshez kapcsolódó kizárások időtartamát. Meghatározott szabálysértések elkövetése esetén például a kizárás két évről fél évre csökken.

Május 1-jével a törvény megszünteti a rendőrség, valamint a Magyar Kereskedelmi és Engedélyezési Hivatal jogköreiben a párhuzamosságokat; ez azt jelenti, hogy csak abban az esetben kell majd mindkét helyről engedélyt beszerezni, ha valaki polgári és haditechnikai szolgáltatást, vagy gyártást egyaránt folytatni kíván.

A módosítások eredményeként újra lehetőség lesz "házilagos lőszerszerelésre és újratöltésre", de kizárólag az engedéllyel tartott fegyverekhez használható lőszerek vonatkozásában. Az ehhez szükséges engedélyt az illetékes rendőr-főkapitányság adhatja ki.

A "filmgyártási célú" fegyvertartás szabályai is módosulnak, ám ezek már korábban, március közepén hatályba léptek. Erre engedélyt csak olyan gazdálkodó szervezet kaphat, amelynek egyebek mellett a tevékenységi köre legalább tíz éve kiterjed a filmes fegyvertechnikai szolgáltatásnyújtásra. A filmgyártási célú lőfegyvereket kizárólag vaktölténnyel lehet használni.

Engedélykötelessé válik a jövőben a muzeális fegyverek forgalmazása és javítása is. Eddig ezeket a fegyvereket a polgárok szabadon megvásárolhatták, és csak akkor kellett engedélyt beszerezniük, ha a fegyvert sportcélra kívánták használni.

Május 1-jével megszűnik a "megszerzési engedély" jogintézménye. Korábban csak ennek birtokában lehetett fegyvert vásárolni. A változtatás értelmében a jövőben csak egyszer kell majd hatósági engedélyt kérni a fegyvervásárláshoz, a későbbiekben külön eljárás nélkül is vásárolhat majd az érintett személy fegyvert (azonos célra), ám nyolc napon belül azokat is be kell jegyeztetnie az igazolványába.

A sport- és vadászlőfegyver tartására kiállított hatósági igazolvány a korábbi öt év helyett visszavonásig lesz hatályos, ugyanakkor az önvédelmi és vagyonvédelmi célból engedélyezett lőfegyvertartási engedély hatályossága továbbra is öt év marad. Megszűnik a sportcélú lőfegyverek tartásának mennyiségére vonatkozó korlátozás is.

A könnyítések közé tartozik, hogy a lőfegyverek másnak történő átadásakor megszűnik az írásbeli bejelentési kötelezettség a rendőrhatósághoz, a jövőben ezt elég lesz magánokiratba foglalni.

Változnak a sport- és vadászlőfegyverek szállítására vonatkozó szabályok is, így nem lesz kötelező a fegyvert "folyamatos felügyelet" alatt tartani, elég lesz a "kellő gondosság" is. Az osztályvezető példaként említette, ha valaki egy benzinkút mosdójába megy, a fegyverét nem kell magával vinnie, elég, ha azt az autója csomagtartójába zárja, és "beriasztja" a kocsit.

Ugyancsak a fegyverszállítást érintő változtatás, hogy társas vadászat során a lőfegyvert a vadászterületen belül tok nélkül és töltött állapotban is magukkal vihetik a vadászok, tehát nem kell szétszedni és kiüríteni a fegyvert, ha egyik vadászlesről a másikra mennek át.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Ivett, 2019. június 23.

https://www.kerekparcity.hu/elektromos-pedelec-kerekpar...

Városi kerékpározás, kerékpárkülsők

Mária Ádám, 2019. június 21.

A nevem Mária Ádám, Magyarországról, egyedülálló szülő, mielőtt a férjem meghalt volna, ...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Barcsák Lászlóné, 2019. június 16.

Azt szeretném tudni, hogy lehet egy hirdetett üzletet ellenőrizni hogy valóban nem piramissal ke...

MLM vagy piramisjáték?

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés