Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Változnak a fegyvertartás szabályai

MTI, 2012. április 25. - szerda 14:41
Címkék: fegyver, tartás, szabály
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Megváltoznak a fegyvertartással kapcsolatos jogszabályok májustól, a módosítás érinti egyebek mellett a muzeális fegyverek javításának és forgalmazásának engedélyeztetését, továbbá rendőrségi engedély kell majd a színházi fegyverek behozatalához, kiviteléhez és szállításához is.


A május elsején életbe lépő törvényi és kormányrendeleti változások fontosabb elemeiről Povázsai Sándor, az Országos Rendőr-főkapitányság rendészeti osztályának vezetője szerdán, budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a változások szigorításokat és könnyítéseket egyaránt tartalmaznak.

A könnyítések közé tartozik például, hogy a fegyvertartónak, például egy vadásznak, hazatérve nem kell azonnal elzárnia a fegyverét, hanem az, akár töltött állapotban is, a közelében lehet. Az eddigi szabályozáshoz képest további könnyítés, hogy a fegyvert és a lőszereket már nem csak az állandóan lakott ingatlanban szabad tárolni, hanem ezt már az alkalmanként lakott lakásban is meg lehet tenni. A lőfegyvereket és lőszereket már nem csak fém, hanem bármilyen, "számottevő mértékű külső erőhatásnak is ellenálló" anyagból készült, biztonsági zárral ellátott szekrényben, illetve rögzített dobozban is tárolni lehet. Szigorítás ugyanakkor, hogy a lőfegyver, vagy az annak tartására jogosító engedély elvesztését vagy ellopását azonnal jelenteni kell a rendőrségen, míg korábban erre öt nap állt rendelkezésre.

A változások közé tartozik az is, hogy módosul a fegyvertartási engedély kiadását kizáró bűncselekmények és szabálysértések köre. Az új szabályozás leszállítja az elítéléshez, illetve a szabálysértéshez kapcsolódó kizárások időtartamát. Meghatározott szabálysértések elkövetése esetén például a kizárás két évről fél évre csökken.

Május 1-jével a törvény megszünteti a rendőrség, valamint a Magyar Kereskedelmi és Engedélyezési Hivatal jogköreiben a párhuzamosságokat; ez azt jelenti, hogy csak abban az esetben kell majd mindkét helyről engedélyt beszerezni, ha valaki polgári és haditechnikai szolgáltatást, vagy gyártást egyaránt folytatni kíván.

A módosítások eredményeként újra lehetőség lesz "házilagos lőszerszerelésre és újratöltésre", de kizárólag az engedéllyel tartott fegyverekhez használható lőszerek vonatkozásában. Az ehhez szükséges engedélyt az illetékes rendőr-főkapitányság adhatja ki.

A "filmgyártási célú" fegyvertartás szabályai is módosulnak, ám ezek már korábban, március közepén hatályba léptek. Erre engedélyt csak olyan gazdálkodó szervezet kaphat, amelynek egyebek mellett a tevékenységi köre legalább tíz éve kiterjed a filmes fegyvertechnikai szolgáltatásnyújtásra. A filmgyártási célú lőfegyvereket kizárólag vaktölténnyel lehet használni.

Engedélykötelessé válik a jövőben a muzeális fegyverek forgalmazása és javítása is. Eddig ezeket a fegyvereket a polgárok szabadon megvásárolhatták, és csak akkor kellett engedélyt beszerezniük, ha a fegyvert sportcélra kívánták használni.

Május 1-jével megszűnik a "megszerzési engedély" jogintézménye. Korábban csak ennek birtokában lehetett fegyvert vásárolni. A változtatás értelmében a jövőben csak egyszer kell majd hatósági engedélyt kérni a fegyvervásárláshoz, a későbbiekben külön eljárás nélkül is vásárolhat majd az érintett személy fegyvert (azonos célra), ám nyolc napon belül azokat is be kell jegyeztetnie az igazolványába.

A sport- és vadászlőfegyver tartására kiállított hatósági igazolvány a korábbi öt év helyett visszavonásig lesz hatályos, ugyanakkor az önvédelmi és vagyonvédelmi célból engedélyezett lőfegyvertartási engedély hatályossága továbbra is öt év marad. Megszűnik a sportcélú lőfegyverek tartásának mennyiségére vonatkozó korlátozás is.

A könnyítések közé tartozik, hogy a lőfegyverek másnak történő átadásakor megszűnik az írásbeli bejelentési kötelezettség a rendőrhatósághoz, a jövőben ezt elég lesz magánokiratba foglalni.

Változnak a sport- és vadászlőfegyverek szállítására vonatkozó szabályok is, így nem lesz kötelező a fegyvert "folyamatos felügyelet" alatt tartani, elég lesz a "kellő gondosság" is. Az osztályvezető példaként említette, ha valaki egy benzinkút mosdójába megy, a fegyverét nem kell magával vinnie, elég, ha azt az autója csomagtartójába zárja, és "beriasztja" a kocsit.

Ugyancsak a fegyverszállítást érintő változtatás, hogy társas vadászat során a lőfegyvert a vadászterületen belül tok nélkül és töltött állapotban is magukkal vihetik a vadászok, tehát nem kell szétszedni és kiüríteni a fegyvert, ha egyik vadászlesről a másikra mennek át.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Alkopro, 2020. április 03.

Ha szeretne nyugodt szívvel a volán mögé ülni, akkor célszerű lehet az alkoholszonda beszerz...

Kevesebb az ittas sofőr

Alkopro, 2020. április 03.

Ha szeretne nyugodt szívvel a volán mögé ülni, akkor célszerű lehet az alkoholszonda beszerz...

Futószalagon itélik el az ittas vezetőket

Alkopro, 2020. április 03.

Ha szeretne nyugodt szívvel a volán mögé ülni, akkor célszerű lehet az alkoholszonda beszerz...

Futószalagon itélik el az ittas vezetőket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza