Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Panelfelújítás - Biztonságban a társasházak

Munkatársunktól, 2012. április 20. - péntek 14:51
Címkék: panel, felújítás, ÉMI
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Biztonságban érezhetik magukat most már azok a társasházak, melyek energetikai felújításban gondolkodnak. A tavaly tavasszal elindult állami szűrőrendszer csak a gazdaságilag stabil vállalkozásokat juttatja munkához, a tisztességtelen cégek így nem vállalhatnak megbízást.


A viszonylag magas arányú (30-50 százalékos) állami támogatással finanszírozott panelfelújítási programok a munka szűkében lévő építőipari cégek közül még azokat is pályázásra sarkallta, amelyeknek korábban nem volt tapasztalatuk panelházak felújításában. Az eredmény pedig várható volt: szakszerűtlen, balesetveszélyes kivitelezési munkák, át nem vett épületek, elszaporodó paneltüzek, évekig tartó felújítások.

2011 májusában gyökeresen átalakult a panelházak felújítását szabályzó rendszer. A korábbi gyakorlattal helyett a kivitelező cégnek minősíteniük kellett magukat, ha részt kívántak venni az államilag támogatott panelfelújítási programokban. A minősítést a teljesen állami tulajdonban lévő, Építésügyi Minőség-ellenőrző Kft. (ÉMI) által létrehozott rendszer alapján történik. Az első regisztrációs kör tavaly májusban zárult; közel százhatvan kivitelező minősíttette magát, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium tájékoztatása szerint közülük 41 cég kapott A illetve B minősítést, valamint további százkét cég vár még besorolásra.

mti

Az ÉMI vezetője, Vida Attila az index.hu-nak korábban úgy nyilatkozott: azért volt szükség az állami minősítési rendszer tavalyi bevezetésére, mert visszaéléseket tapasztalak a közpénzek felhasználása körül, sok kivitelező az elvégzett munka után felszámolásba menekül, nem is beszélve a szakszerűtlen és az előírásokat megsértő kivitelezői munkákról. Az ÉMI minősítését a gazdaságilag és jogilag stabil építőipari cégek nyerhetik el, olyanok, amelyek hiteles referenciával rendelkeznek a panelfelújításban. A legnagyobb megbízásokat csak legjobb minősítést elért vállalkozások kaphatják meg (A), az alacsonyabb besorolású cégeknek (B-E) csak a kisebb munkák jutnak osztályrészül.

Több vállalkozás már a minősítés megszerzése előtt szerződést kötött társasházakkal, nem egy helyen a munkálatokat is megkezdték. Az elkapkodott munkakezdés a legtöbbször balul sült el: a kivitelező nem kapta meg az ÉMI minősítését, így a társasház nem juthatott hozzá a felújítás államilag támogatott részéhez. A panelfelújítás így félbe maradt, míg a társasház nem kötött új szerződést egy már minősített vállalkozással, vagy amíg a kivitelező meg nem szerezte a minősítést.

Közel egy évvel az állami szűrőrendszer bevezetése után több száz cég közül csak hat olyan vállalkozás maradt, amelyek pályázhatnak a négyszázmillió forintot meghaladó panelfelújításokra illetve további nyolc, amik a 250 és 400 millió forint közti értékűekért indulhatnak. A kétszázötvenmillió forintnál alacsonyabb értékű munkákért további huszonhét cég versenyez.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

oceanicfinance, 2017. november 22.

Hitelre van szüksége? Keresett már hol lehet kölcsön? Megpróbált valamilyen kölcsönt kapni?...

Nincs több egyoldalú szerződésmódosítás

Hobelman Finance, 2017. november 21.

Hitelre van szüksége? HA IGEN! Vegye fel a kapcsolatot a Hobelman Finance and Mortgages Limited c...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

REMY.CREDIT, 2017. november 21.

XMAS HITEL IS MOST MÓDOSan alacsony áron 1%{REMY.CREDIT111@gmail.com}

Szüksége va...

A gyóntatófülke nem szauna

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés