Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Panelfelújítás - Biztonságban a társasházak

Munkatársunktól, 2012. április 20. - péntek 14:51
Címkék: panel, felújítás, ÉMI
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Biztonságban érezhetik magukat most már azok a társasházak, melyek energetikai felújításban gondolkodnak. A tavaly tavasszal elindult állami szűrőrendszer csak a gazdaságilag stabil vállalkozásokat juttatja munkához, a tisztességtelen cégek így nem vállalhatnak megbízást.


A viszonylag magas arányú (30-50 százalékos) állami támogatással finanszírozott panelfelújítási programok a munka szűkében lévő építőipari cégek közül még azokat is pályázásra sarkallta, amelyeknek korábban nem volt tapasztalatuk panelházak felújításában. Az eredmény pedig várható volt: szakszerűtlen, balesetveszélyes kivitelezési munkák, át nem vett épületek, elszaporodó paneltüzek, évekig tartó felújítások.

2011 májusában gyökeresen átalakult a panelházak felújítását szabályzó rendszer. A korábbi gyakorlattal helyett a kivitelező cégnek minősíteniük kellett magukat, ha részt kívántak venni az államilag támogatott panelfelújítási programokban. A minősítést a teljesen állami tulajdonban lévő, Építésügyi Minőség-ellenőrző Kft. (ÉMI) által létrehozott rendszer alapján történik. Az első regisztrációs kör tavaly májusban zárult; közel százhatvan kivitelező minősíttette magát, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium tájékoztatása szerint közülük 41 cég kapott A illetve B minősítést, valamint további százkét cég vár még besorolásra.

mti

Az ÉMI vezetője, Vida Attila az index.hu-nak korábban úgy nyilatkozott: azért volt szükség az állami minősítési rendszer tavalyi bevezetésére, mert visszaéléseket tapasztalak a közpénzek felhasználása körül, sok kivitelező az elvégzett munka után felszámolásba menekül, nem is beszélve a szakszerűtlen és az előírásokat megsértő kivitelezői munkákról. Az ÉMI minősítését a gazdaságilag és jogilag stabil építőipari cégek nyerhetik el, olyanok, amelyek hiteles referenciával rendelkeznek a panelfelújításban. A legnagyobb megbízásokat csak legjobb minősítést elért vállalkozások kaphatják meg (A), az alacsonyabb besorolású cégeknek (B-E) csak a kisebb munkák jutnak osztályrészül.

Több vállalkozás már a minősítés megszerzése előtt szerződést kötött társasházakkal, nem egy helyen a munkálatokat is megkezdték. Az elkapkodott munkakezdés a legtöbbször balul sült el: a kivitelező nem kapta meg az ÉMI minősítését, így a társasház nem juthatott hozzá a felújítás államilag támogatott részéhez. A panelfelújítás így félbe maradt, míg a társasház nem kötött új szerződést egy már minősített vállalkozással, vagy amíg a kivitelező meg nem szerezte a minősítést.

Közel egy évvel az állami szűrőrendszer bevezetése után több száz cég közül csak hat olyan vállalkozás maradt, amelyek pályázhatnak a négyszázmillió forintot meghaladó panelfelújításokra illetve további nyolc, amik a 250 és 400 millió forint közti értékűekért indulhatnak. A kétszázötvenmillió forintnál alacsonyabb értékű munkákért további huszonhét cég versenyez.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Marcsi, 2019. november 19.

Anastasia Gregorin • rogintasia055@gmail.com

Nem járt sikerrel nálam. Köszönöm...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

Marcsi, 2019. november 19.

Anastasia Gregorin • rogintasia055@gmail.com

Nem járt sikerrel nálam. Köszönöm...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

Mr. Dékány Endre, 2019. november 18.

Hé, hitelkeresők, szükség van-e sürgősségi hitelre vállalkozás indításához, adóssághit...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés