Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

MANYUP - A pénztártagok ötöde lép vissza

MTI, 2012. április 04. - szerda 12:21
Címkék: MANYUP,
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A magán-nyugdíjpénztári tagok 22,65 százaléka, 22.533 személy döntött úgy a Stabilitás Pénztárszövetség adatai szerint, hogy visszalép az állami tb-rendszerbe. Az adatok nem véglegesek, mert postai úton még érkeznek nyilatkozatok, teljes körű feldolgozásuk április 6. után várható - közölte a pénztárszövetség az MTI érdeklődésére.


A pénztártagok az utolsó napokra hagyták a döntést, amit mutat, hogy múlt keddig még csak 9.656 tag (9,91 százalék) jelentette be visszalépési szándékát a Stabilitás adatai szerint. A 22,65 százalékos arány ugyanakkor összhangban van a pénztárszövetség által mintegy egy hónappal ezelőtt ismertetett nem reprezentatív felmérés eredményével: e szerint a szervezet honlapján közzétett kérdőívet kitöltők közel háromnegyede nem tervezte a visszalépést, 4 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a visszalépést választja, míg 23 százalék bizonytalan volt pénztártagságának fenntartásában.

Az OTP Magánnyugdíjpénztár ügyfelei közül mintegy 4.000 ügyfél jelezte, hogy átlép az állami rendszerbe, a rendelkezésre álló aktuális részadatok szerint közel 14.000 tag kitart az OTP pénztára mellett, s a másik pénztárból átlépők száma sem elhanyagolható - közölte az OTP az MTI érdeklődésére. Az AXA Magánnyugdíjpénztár 13.538 fős tagságából 2.384-en (17,6 százalék) jelezték a tb nyugdíjrendszerbe visszalépési szándékukat. A jogutód nélkül megszűnő Aegon Magánnyugdíjpénztárnál a tagok 31 százaléka, 5.756 ember lép vissza. Az MKB pénztáránál kedden délig a visszalépő tagok száma 490, arányuk 14,6 százalék volt. A Dimenzió Magánnyugdíjpénztárnál 867 személy, a tagok 24,6 százaléka, míg a Budapest Magánnyugdíjpénztárnál 418 ember (15,3 százalék) jelentette be visszalépését. Mindegyik pénztár hangsúlyozta, hogy ezek a számok még nem véglegesek, az adatok feldolgozása még nem zárult le.

A pénztártagok március 31-ig jelezhették átlépési szándékukat. Az állami pillérbe visszalépő magánpénztártagok a tagdíj-kiegészítésüket, valamint reálhozamukat - akárcsak a korábbi átlépési lehetőségnél - felvehetik, önkéntes pénztárba, illetve a tb-rendszerben létrejövő egyéni számlájukra utaltathatják. A tagi kifizetésüket önkéntes nyugdíjpénztárba utalók az összeg 20 százalékának megfelelő, legfeljebb 300 ezer forintos adó-visszatérítésben részesülhetnek.

A pénztártagok - a nemzeti erőforrás miniszter ombudsmannak adott tájékoztatása szerint - a 2010. október 1-je előtti időszakra a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerből az általános számított nyugdíj 75 százalékára, míg az azt követő 14 hónapos tagdíj-átirányítás időszakára az általános számított nyugdíj 100 százalékára jogosultak. Mivel 2012. január 1-jétől megszűnt a kötelező tagdíjfizetés, minden biztosított az állami nyugdíjpillérbe fizet nyugdíjjárulékot, ezért erre az időszakra az általános szabályokat kell alkalmazni, vagyis a magánnyugdíjpénztárban maradó tagoknak is teljes állami nyugdíj jár az általános szabályok szerint. A 2010. október 1-je előtti időre teljes állami nyugdíj azoknak jár, akik visszalépnek az állami nyugdíjrendszerbe.

Szabó Máté azért kereste meg a minisztert, mert több magán-nyugdíjpénztári tag az ombudsmannak küldött beadványában kifogásolta, hogy a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény 1. mellékletében meghatározott képlet alapján a magán-nyugdíjpénztári tagok 2012. január 1-jétől a társadalombiztosítási nyugellátásuk összegének 75 százalékára jogosultak, annak ellenére, hogy tagdíj helyett nyugdíjjárulékot fizetnek. A hivatalos tájékoztatás pedig arról szólt, hogy a tagsági jogviszonyukat továbbra is fenntartó pénztártagoknak 2012. január 1. után teljes összegű társadalombiztosítási nyugellátásban részesülnek. A miniszter tájékoztatása szerint a felmerült félreértések elkerülése érdekében a közeljövőben a számítás részletszabályainak pontosítása várható a tavalyi év végi törvénymódosításhoz kapcsolódóan.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Mária Ádám, 2019. január 21.

A nevem Mária Ádám, Magyarországról, egyedülálló szülő, mielőtt a férjem meghalt volna, ...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Mária Ádám, 2019. január 21.

A nevem Mária Ádám, Magyarországról, egyedülálló szülő, mielőtt a férjem meghalt volna, ...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

olivia scarlett, 2019. január 21.

Helló barátaim, én vagyok Juliet moore név szerint, és igazán szeretném tájékoztatni a vil...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés