Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Kullancstámadás ellen megelőzés

MTI, 2012. április 04. - szerda 13:21
Címkék: kullancs, prevenció
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A megelőzés és a kullancsokkal szembeni körültekintő magatartás fontosságára hívták fel a figyelmet a Magyar Kullancsszövetség tájékoztatóján, amelyen a témában érintett szakemberek a kullancsprevenciós lehetőségeket értékelték.


A globális felmelegedés miatt, a talajmenti fagyok elmaradása okán nem gyérül a kullancspopuláció, így az élősködők általi veszély nemcsak kirándulások alkalmával, de a városi környezetben is fenyegeti az embereket és állatokat egyaránt - figyelmeztettek a szakemberek a budapesti tájékoztatón. Az eseményre meghívott előadók elsősorban a megelőzés fontosságát hangsúlyozták.

A kullancsok által terjesztett két legveszélyesebb betegség a kullancsencephalitis, valamint a Lyme-kór. Előbbit védőoltással lehet megelőzni, utóbbit antibiotikumos kezeléssel lehet gyógyítani.

-

Zöldi Viktor biológus elmondta, a kullancscsípések kockázata a tavaszi és nyári szezonban a legnagyobb, hiszen a kullancsok számára a 20 fok körüli hőmérséklet a legideálisabb. Leginkább a talaj közelében élnek, a kifejlett példányok is maximum 100 méteres magasságig másznak fel.

Kapiller Zoltán, a Magyar Kullancsszövetsége elnöke kiemelte: ne féljünk kimenni a természetbe, csak tegyük meg a szükséges lépéseket: védekezzünk a csípések és a terjesztett betegségek ellen. Már számos készítmény áll rendelkezésre, amelyekkel távol lehet tartani embertől és állattól egyaránt a vérszívókat.

Ócsai Lajos, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal járványügyi főosztályának vezetője ismertette: Magyarországon a Lyme-kór és a kullancsencephalitis a két leggyakoribb betegség, amelyet a kullancsok terjesztenek. Az országban 2006 és 2010 között 50-77 között váltakozott a kullancsencephalitis előfordulása, a Lyme-kór esetében ez a szám 947 és 2355 közé tehető. A kullancsok leginkább az erdős területeken élnek, az elmúlt években azonban már sok városi füves területen vagy a házak kertjeiben is gyakran előfordulnak. A szakember hangsúlyozta: nemcsak a kullancscsípés, hanem a forralatlan kecske- vagy tehéntej fogyasztása is okozhat fertőzést.

Póta György gyermekorvos hangsúlyozta: a legveszélyesebb betegség a vírusos agyvelőgyulladás, az encephalitis. Ez általában influenzaszerű tünetekkel kezdődik, majd kialakulhat agyhártya-, agyvelő- vagy gerincvelő-gyulladás, amely eszméletvesztéssel, légzészavarral, gyakran bénulással jelentkezik. Ez a betegség nem gyógyítható, azonban védőoltással megelőzhető. A Lyme-kór ezzel szemben bakteriális fertőzés, így antibiotikumos kezeléssel gyógyítható. Amennyiben a kullancscsípés helyén az eltávolítás utáni 10-12 nappal kokárdaszerű, középen elfehéredő folt jelenik meg, Lyme-kórra lehet gyanakodni. Ebben az esetben a gyógyszeres kezelés megkezdésével a betegség jól gyógyítható.

A gyermekorvos kiemelte: a legfontosabb intézkedés a kullancsvizit, a szabadban töltött idő után a testfelület, különösen a hajlatok alapos átvizsgálása. A kullancs nem csípéskor, hanem a bőrben időzve fertőz, ezért a szakember a kullancs mielőbbi eltávolításra buzdít. Az eltávolított állat fertőzöttsége gyógyszertárakban kapható teszt segítségével házilag is megállapítható.

A szakemberek egyetértettek abban, hogy a legfontosabb a megelőzés: megfelelő, zárt ruházatban történő kirándulás, kullancsriasztó szerek használata, kullancsvizit, valamint a védőoltás a betegségek ellen. Az oltás az őszi-téli időszakban ajánlott, mert a vírusfertőzés elleni védettség az alapoltások beadása utáni 4-6 hétben alakul csak ki.

Kapiller Zoltán hangsúlyozta: nagyon fontos nemcsak az emberek, hanem az állatok védelme is, hiszen a négylábú kedvencek is kivannak téve a kullancscsípéseknek és a betegségek veszélyének. Az állatok esetében sokszor akár halálosak is lehetnek a kullancs által terjesztett betegségek.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Mr. Richard Cosmos, 2020. január 24.

Szüksége van kölcsönre? személyi kölcsönök? Üzleti hitelek? Jelzáloghitel? Mezőgazdasági...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

Á. Balázs, 2020. január 22.

Üdv! Nekünk a Baliner Bt.-ről van nagyon rossz véleményünk. Nem teljesítették határidőre a...

Ablakcsere buktatókkal

Mr. George Anderson, 2020. január 22.

Üzleti kölcsönt keres? Személyi kölcsönök, lakáscélú kölcsönök, autó kölcsönök, di...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza