Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

MANYUP - Az Allianz és az ING is várja a maradókat

MTI, 2012. március 29. - csütörtök 10:41
Címkék: MANYUP, ING, Allianz
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Április elsejétől szétválik az Allianz önkéntes és magán-nyugdíjpénztári ága, az utóbbi független szolgáltatóvá alakul és Szövetség Magánnyugdíjpénztár néven együttműködést kínál a magánpénztári piac többi szereplőjének; az ING Nyugdíjpénztár nulla forintos magán-nyugdíjpénztári minimum tagdíjról döntött, és ugyancsak felkészült a pénztárrendszerben maradni szándékozók fogadására.


Az Allianz közleményében ismerteti: a 2012. január 1-jétől véglegesen megszűnő járulék jellegű nyugdíjpénztári befizetések miatt a magánnyugdíjpénztárak működési költségeinek fedezete nem biztosított (a tagok önkéntes befizetéseiből csak minimális összeget, 0,9 százalékot vonhatnak le), ami az egyes pénztárak működési tartalékainak kimerülését és rövidebb-hosszabb időn belül a pénztárak megszűnését okozhatja. Ezen folyamat már jelenleg is megfigyelhető. A pénztárak megszűnése, összeolvadása várhatóan fokozatosan fog megtörténni.

Az Allianz magánnyugdíjpénztárának tagsága a pénztár továbbműködését támogatja, amelynek érdekében a legfontosabb feladat egy olyan - egyik pénzügyi szolgáltatóhoz sem kapcsolódó - magánnyugdíjpénztár kialakítása, amely függetlenségével együttműködést kínál a magánpénztári piac többi szereplőjének, megteremtve ezáltal a létszámnövekedésből fakadó költséghatékonyság elérésének lehetőségét.

A március 28-i küldöttközgyűlés április 1-jei dátummal elfogadta a pénztár önkéntes és magán-nyugdíjpénztári ágazatokra történő szétválasztását. Az önkéntes ágazat jogutód pénztára ezt követően változatlan formában Allianz Önkéntes-nyugdíjpénztár névvel működik tovább, míg a magán-nyugdíjpénztári ágazat jogutód pénztára Szövetségre cseréli az Allianz nevet. A névváltás elsődlegesen azt a célt szolgálja, hogy az új névvel működő magánnyugdíjpénztár már nevében is összefogást kifejező üzenetet közvetítsen a magánpénztári piac többi szereplőjének.

A jogutód magánnyugdíjpénztár a névváltáson túl székhelyet is változtat, új munkaszervezetet alakít ki, új szolgáltatói partnereket kér fel, továbbá új vezető tisztségviselők megválasztására is előterjesztés készül, minden vonatkozásban új pénztárként, jelenlegi pénztári kötődésétől függetlenül mindenkinek megoldást kínál - közölte az Allianz.

Az ING Nyugdíjpénztár ugyancsak szerdán bejelentette: a kassza igazgatótanácsa 0 forintos magán-nyugdíjpénztári minimum tagdíjról döntött, így a magánpénztár tagjaira a jövő évre javasolt négyezer forintos adomány mellett nem hárul egyéb fizetési teher tagságuk fenntartása érdekében. A pénztár ugyanakkor havi négy-nyolcezer forint tagdíj befizetését javasolja tagjainak a magán-nyugdíjpénztári vagyon érdemi gyarapítása érdekében.

Az ING közleményében emlékeztet arra: az elmúlt hetekben több pénztár is jelezte, hogy végelszámolással megszűnik. Jelenlegi tagjaik így arról dönthetnek, hogy pénztári vagyonukat mely pénztárba irányítsák át, illetve, hogy visszatérnek-e az állami rendszerbe. Az ING ügyfélszolgálatán az elmúlt hetekben tapasztalható fokozott érdeklődés az utóbbi napokban még inkább megugrott, nagyon sokan jelezték az ING magánnyugdíjpénztárába való átlépési szándékukat - közölte a kassza.

Az ING a közlemény szerint felkészült a pénztárrendszerben maradni szándékozó tagok fogadására, az átlépésekhez szükséges nyomtatványokat elérhetővé tette honlapján. A tagok számára racionális döntés a pénztárban maradás, hiszen így megmarad egyéni magán-nyugdíjpénztári számlájukon felhalmozott megtakarításuk, amely hozamokkal és további egyéni befizetésekkel is gyarapodhat, ugyanakkor a tb-nyugdíjra is jogosultságot szereznek - mutat rá a pénzügyi szolgáltató.

A parlament a gazdasági stabilitási törvény december végi elfogadásával több ponton változtatott a magán-nyugdíjpénztári tagokra vonatkozó szabályokon. A magánpénztári tagságukat fenntartók esetében megszűnt a kötelező magán-nyugdíjpénztári tagdíjfizetés, az általuk fizetett tízszázalékos nyugdíjjárulék is az állami nyugdíjkasszába kerül.

Ugyanakkor március végéig újra megnyitották az állami pillérbe átlépés lehetőségét annak a 102 ezer embernek, aki fenntartotta pénztártagságát. Az állami pillérbe visszalépő magánpénztártagok a tagdíjkiegészítésként befizetett összeget, valamint a reálhozamukat felvehetik, vagy önkéntes pénztárba, illetve a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerben létrejövő egyéni számlájukra utalhatják. Azok a visszalépők, akik önkéntes nyugdíjpénztárba utalják tagi kifizetéseiket, az összeg 20 százalékának megfelelő, legfeljebb 300 ezer forintos adóvisszatérítésben részesülhetnek.

Az Erste Nyugdíjpénztár a megváltozott szabályozási környezetre és a gazdaságos működtetés ellehetetlenítésére hivatkozva még februárban bejelentette, hogy a magán-nyugdíjpénztári ágazat végelszámolással történő, jogutód nélküli megszüntetésének kezdeményezését javasolja a közgyűlésnek 2012. július 1-jével. Az Aegon Nyugdíjpénztár vezetősége ugyancsak a magán-nyugdíjpénztári ágazat jogutód nélküli megszüntetését javasolja a küldöttközgyűlésnek. Az OTP Magánnyugdíjpénztár tagdíjat szed a maradóktól: 2012. január 1. és 2012. május 31. között a tagdíj legkisebb mértéke ezer, június 1-től ötezer forint havonta.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Bishop Berry Smith, 2018. december 13.

A nevem Mary Adam, egyedülálló szülő, mielőtt a férjem meghalt, így annyi adósságot hagyot...

Telefonok a szervizben

Luis Roland, 2018. december 12.

Az én nevem Luis Roland, van egy kedves feleségem és 3 gyerekem. egy héttel ezelőtt kétségbee...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Debaets Balsiger, 2018. december 11.

Sürgős hitelt szeretne? Üzleti vagy igazán hitelet szeretne
autóhitel
jelzálog h...

Telefonok a szervizben

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés