Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Százharminc éves a sebtapasz

MTI, 2012. március 27. - kedd 09:11
Címkék: sebtapasz, találmány
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Véd a fertőzéstől, a szennyeződéstől, vízhatlan, nem gátol a mozgásban, elősegíti a seb gyógyulását - ez a sebtapasz, amelynek szabadalmát Paul Carl Beiersdorf német gyógyszerész százharminc éve, 1882. március 28-án jegyeztette be. Az időpont egyben a mára már milliárdos forgalmat bonyolító Beiersdorf gyógyszer- és kozmetikai konszern megalapításának dátuma is.


Korábban a vérző sebeket csak primitív módszerekkel tudták ellátni: az Iliász szerint Akhilleusz cickafarkkal állította el társai sebének vérzését, ami jóval kíméletesebb módszer volt, mint a középkorban alkalmazott trágya-ecet-penész kúra. Az 1836-ban született német gyógyszerész találmánya így milliók életét könnyítette meg. A "guttapercha alapra felkent tapasz" alapszövete vízhatlan, gumihoz hasonló anyag volt, amelyre kaucsukból és gyantából álló masszát kentek.

A cég 1901-ben dobta piacra a továbbfejlesztett fehér tapaszt, a Leukoplastot. A cinkoxid alapú, bőrbarát szalag hideg állapotban is szilárdan és tartósan tapadt, nem sértette a bőrt, így Beiersdorf első, világsikert arató terméke lett. 1922-ben került a patikákba a Hansaplast sebtapasz, amely már gézréteget is tartalmazott, így forradalmasította a nyílt sebek kezelését. A Beiersdorf cég folyamatosan fejlesztette termékét, így került sor az elasztikus, a vízálló, a gyermekek számára készült tapaszok kidolgozására. Hansaplast néven ma már ugyanakkor számtalan terméket forgalmaznak a lábápolási termékektől a vízhólyag-, az izom- és a tyúkszemtapaszig, a márka Németországban és a világ további 21 országában piacvezető.

A Beiersdorf cég már a múlt század elején jelen volt Amerikában és Európa számos országában, és új termékekkel is előállt. 1909-ben piacra dobta a Labello ajakápolót, két évvel később vehették először kezükbe a nők a Nivea krém tégelyét (amely azonban csak 1925-től pompázik a hírneves kék dobozban).

A második világháború végére a cég hamburgi székhelye a földdel vált egyenlővé, külföldi üzleti partnereit elvesztette, így mindent elölről kellett kezdeni. Ez fényesen sikerült, sőt a régi kedvelt márkák mellé megjelent az Eucerin krém, a 8x4 dezodor, az Atrix kézkrém. A vállalat 1980-ban átlépte az egymilliárd márkás éves forgalmat (ami ma már több mint ötmilliárd euró). A világ szinte minden országában jelen van, és 18 ezer munkatársat foglalkoztat. Magyarországon több mint száz éve kezdődött a Beiersdorf-termékek forgalmazása, sőt gyártása, amely egész a második világháborúig tartott. A következő évtizedekben a Beiersdof licencszerződésekkel volt jelen hazánkban, teljes körű tevékenységét 1992-ben kezdte újra.

A vállalat későbbi sikereinek alapját az a bizonyos "guttapercha alapra felkent tapasz" vetette meg, amely manapság már rendkívül széles választékskálán jelenik meg: pöttyöstől a csíkosig, testszínűtől a rózsaszínig, a Mickey egerestől a Harry Potteresig mindenféle kapható belőle. Bár a szkeptikusok szerint igazából csak kétféle sebtapasz létezik: amelyik nem akar megragadni, és amelyik nem képes lejönni...

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Mr. Dékány Endre, 2019. március 21.

Szüksége van egy fedezett és fedezetlen hitel? Van szüksége lakáshitel javítása? Befektetői...

Menekülés a UPC-től

Dobson, 2019. március 21.

Szia,
Hiteleket adunk 1000 és 100 000 000 dollár között. Hiteleink jól biztosítottak, ...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Mr. Dékány Endre, 2019. március 21.

Szükség van sürgős hitelre? Üzleti kölcsönöket, személyi kölcsönöket, hallgatói kölcs...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés