Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Százharminc éves a sebtapasz

MTI, 2012. március 27. - kedd 09:11
Címkék: sebtapasz, találmány
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Véd a fertőzéstől, a szennyeződéstől, vízhatlan, nem gátol a mozgásban, elősegíti a seb gyógyulását - ez a sebtapasz, amelynek szabadalmát Paul Carl Beiersdorf német gyógyszerész százharminc éve, 1882. március 28-án jegyeztette be. Az időpont egyben a mára már milliárdos forgalmat bonyolító Beiersdorf gyógyszer- és kozmetikai konszern megalapításának dátuma is.


Korábban a vérző sebeket csak primitív módszerekkel tudták ellátni: az Iliász szerint Akhilleusz cickafarkkal állította el társai sebének vérzését, ami jóval kíméletesebb módszer volt, mint a középkorban alkalmazott trágya-ecet-penész kúra. Az 1836-ban született német gyógyszerész találmánya így milliók életét könnyítette meg. A "guttapercha alapra felkent tapasz" alapszövete vízhatlan, gumihoz hasonló anyag volt, amelyre kaucsukból és gyantából álló masszát kentek.

A cég 1901-ben dobta piacra a továbbfejlesztett fehér tapaszt, a Leukoplastot. A cinkoxid alapú, bőrbarát szalag hideg állapotban is szilárdan és tartósan tapadt, nem sértette a bőrt, így Beiersdorf első, világsikert arató terméke lett. 1922-ben került a patikákba a Hansaplast sebtapasz, amely már gézréteget is tartalmazott, így forradalmasította a nyílt sebek kezelését. A Beiersdorf cég folyamatosan fejlesztette termékét, így került sor az elasztikus, a vízálló, a gyermekek számára készült tapaszok kidolgozására. Hansaplast néven ma már ugyanakkor számtalan terméket forgalmaznak a lábápolási termékektől a vízhólyag-, az izom- és a tyúkszemtapaszig, a márka Németországban és a világ további 21 országában piacvezető.

A Beiersdorf cég már a múlt század elején jelen volt Amerikában és Európa számos országában, és új termékekkel is előállt. 1909-ben piacra dobta a Labello ajakápolót, két évvel később vehették először kezükbe a nők a Nivea krém tégelyét (amely azonban csak 1925-től pompázik a hírneves kék dobozban).

A második világháború végére a cég hamburgi székhelye a földdel vált egyenlővé, külföldi üzleti partnereit elvesztette, így mindent elölről kellett kezdeni. Ez fényesen sikerült, sőt a régi kedvelt márkák mellé megjelent az Eucerin krém, a 8x4 dezodor, az Atrix kézkrém. A vállalat 1980-ban átlépte az egymilliárd márkás éves forgalmat (ami ma már több mint ötmilliárd euró). A világ szinte minden országában jelen van, és 18 ezer munkatársat foglalkoztat. Magyarországon több mint száz éve kezdődött a Beiersdorf-termékek forgalmazása, sőt gyártása, amely egész a második világháborúig tartott. A következő évtizedekben a Beiersdof licencszerződésekkel volt jelen hazánkban, teljes körű tevékenységét 1992-ben kezdte újra.

A vállalat későbbi sikereinek alapját az a bizonyos "guttapercha alapra felkent tapasz" vetette meg, amely manapság már rendkívül széles választékskálán jelenik meg: pöttyöstől a csíkosig, testszínűtől a rózsaszínig, a Mickey egerestől a Harry Potteresig mindenféle kapható belőle. Bár a szkeptikusok szerint igazából csak kétféle sebtapasz létezik: amelyik nem akar megragadni, és amelyik nem képes lejönni...

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Marcsi, 2019. november 19.

Anastasia Gregorin • rogintasia055@gmail.com

Nem járt sikerrel nálam. Köszönöm...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

Marcsi, 2019. november 19.

Anastasia Gregorin • rogintasia055@gmail.com

Nem járt sikerrel nálam. Köszönöm...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

Mr. Dékány Endre, 2019. november 18.

Hé, hitelkeresők, szükség van-e sürgősségi hitelre vállalkozás indításához, adóssághit...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés