Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Kalóriadús étkek láttán jobban ízlik a falat

MTI, 2012. március 20. - kedd 12:01
Címkék: kalória, kép, ízlelés
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A látványnak is nagy szerep jut az étkezés során; erre a régóta ismert tényre találtak újabb bizonyítékot lausanne-i kutatók.


A szakértők vizsgálatának résztvevői különösen jónak értékeltek semleges ízeket, miután kalóriadús ételeket - pizzát és süteményt - ábrázoló képeket mutattak nekik.

Ugyanazt az ízt viszont lényegesen rosszabbra értékelték, miután kalóriaszegény étkek, például dinnye vagy zöldbab fotóit látták. Az eredmények a Nestlé élelmiszerkonszern lausanne-i kutatóközpontjának vizsgálatából származnak.

-

A PLoS One című szaklapban bemutatott tanulmány szerint már egy étel látványa olyan folyamatokat indít el az agyban, amelyek befolyásolják az ízérzékelést.

Bár az ízlelés a legfontosabb kritérium, amely alapján az ember eldönti, el akar-e fogyasztani egy ételt, vagy sem, az eredmények alátámasztják, hogy további, az érzékszervekre ható ingerek léteznek, amelyekkel már a tényleges táplálékfelvétel előtt ítéletet alkotunk az ételről - mondta el Julie Hudry, a tanulmány vezetője.

A Nestlé kutatói már korábban megállapították, hogy az emberi agy kevesebb mint egy másodperc alatt, látvány alapján felméri, mennyi kalóriát tartalmaz az adott étel. Az evolúció során ez a képesség és a kalóriadús ételek előnyben részesítése fontos volt az éhhalál elkerülése érdekében.

Manapság mindkét képesség inkább hátránynak számít, legalábbis a túltápláltság sújtotta ipari országokban. A szakértők szerint a tápláló ételek előnyben részesítése is hozzájárult ahhoz, hogy egyre több a túlsúlyos és elhízott ember.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Harki8ns Szilvia, 2018. február 24.

Sajnos a CCC cipőboltban vásárolt valamennyi - összesen három pár- cipő kevesebb mint négy h...

Fogyasztóvédelem és cipővásárlás

Patricia Martins, 2018. február 23.

A nevem Patricia Martins, egyedülálló anyám, mielőtt a férjem meghalt, annyi adósságot hagyo...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

Pataki Krisztián, 2018. február 18.

http://www.kriszvisz.honlapom.com...

Kezdő költözők, profi költöztetők

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés