Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Kalóriadús étkek láttán jobban ízlik a falat

MTI, 2012. március 20. - kedd 12:01
Címkék: kalória, kép, ízlelés
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A látványnak is nagy szerep jut az étkezés során; erre a régóta ismert tényre találtak újabb bizonyítékot lausanne-i kutatók.


A szakértők vizsgálatának résztvevői különösen jónak értékeltek semleges ízeket, miután kalóriadús ételeket - pizzát és süteményt - ábrázoló képeket mutattak nekik.

Ugyanazt az ízt viszont lényegesen rosszabbra értékelték, miután kalóriaszegény étkek, például dinnye vagy zöldbab fotóit látták. Az eredmények a Nestlé élelmiszerkonszern lausanne-i kutatóközpontjának vizsgálatából származnak.

-

A PLoS One című szaklapban bemutatott tanulmány szerint már egy étel látványa olyan folyamatokat indít el az agyban, amelyek befolyásolják az ízérzékelést.

Bár az ízlelés a legfontosabb kritérium, amely alapján az ember eldönti, el akar-e fogyasztani egy ételt, vagy sem, az eredmények alátámasztják, hogy további, az érzékszervekre ható ingerek léteznek, amelyekkel már a tényleges táplálékfelvétel előtt ítéletet alkotunk az ételről - mondta el Julie Hudry, a tanulmány vezetője.

A Nestlé kutatói már korábban megállapították, hogy az emberi agy kevesebb mint egy másodperc alatt, látvány alapján felméri, mennyi kalóriát tartalmaz az adott étel. Az evolúció során ez a képesség és a kalóriadús ételek előnyben részesítése fontos volt az éhhalál elkerülése érdekében.

Manapság mindkét képesség inkább hátránynak számít, legalábbis a túltápláltság sújtotta ipari országokban. A szakértők szerint a tápláló ételek előnyben részesítése is hozzájárult ahhoz, hogy egyre több a túlsúlyos és elhízott ember.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

oceanicfinance, 2017. november 22.

Hitelre van szüksége? Keresett már hol lehet kölcsön? Megpróbált valamilyen kölcsönt kapni?...

Nincs több egyoldalú szerződésmódosítás

Hobelman Finance, 2017. november 21.

Hitelre van szüksége? HA IGEN! Vegye fel a kapcsolatot a Hobelman Finance and Mortgages Limited c...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

REMY.CREDIT, 2017. november 21.

XMAS HITEL IS MOST MÓDOSan alacsony áron 1%{REMY.CREDIT111@gmail.com}

Szüksége va...

A gyóntatófülke nem szauna

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés