Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Minőségi csokitojást hoz a húsvéti nyúl

MTI, 2012. március 19. - hétfő 17:01
Címkék: csoki, minőség, Húsvét
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Az elmúlt évek tendenciáihoz hasonlóan várhatóan az idén tovább nő a minőségi termékek részesedése a húsvéti édességek piacán, az emelkedő árak miatt az értékesítések volumene várhatóan csökkenni fog, az értékben mért forgalom azonban kissé meghaladhatja a tavalyit - mondta Sánta Sándor, a Magyar Édességgyártók Szövetségének elnöke hétfőn az MTI megkeresésére.


Hozzátette: 2010-ben még 71 százalék volt a csokoládéból készült termékek aránya a húsvéti édesség-eladásokban, míg a múlt évben már elérte a 77 százalékot. Sánta Sándor arra számít, hogy az idén várhatóan néhány százalékkal tovább nő a minőségi termékek eladása, és tovább szorul vissza a bevonó masszából készült édességek aránya.

Az elnök szerint a húsvéti forgalom értékben meghaladhatja a 3 milliárd forintot, a bővülést azonban elsősorban a népegészségügyi termékadó bevezetése okozza, amely kilogrammonként mintegy 10-15 százalékos, 130 forintos drágulást okozott a termékkörben.

Ugyanakkor a szakember szerint az emelkedő árak várhatóan mintegy 10 százalékkal csökkentik a fogyasztást, így a húsvéti édességforgalom nem éri majd el a múlt évi 850 tonna körüli mennyiséget.

A Nielsen piackutató szerint az előző időszakban évről évre csökkenő forgalmat regisztráltak, tavaly változott csak kedvezően a trend: 2011-ben 11 százalékkal nőtt, csaknem elérte a 3 milliárd forintot a húsvéti édességek és ajándékcsomagok kiskereskedelmi forgalma. A mennyiség az egy évvel korábbit 7 százalékkal haladta meg, 850 tonna felett volt az eladott csokoládé tojások, nyulak, más édességek és ajándékcsomagok mennyisége. Ebből a Nielsen adatai szerint a csokoládé figurák aránya összesen 85 százalék volt, ahogyan egy évvel korábban is.

Legnépszerűbb évekig a csokoládétojás volt, az utóbbi két év húsvéti szezonjában azonban a nyúl "került az élre", legalábbis értékben. Tavaly a csokinyúl piaci részesedése 39, a tojásé 38 százalék voltot ért el.

A Nielsen szerint tovább nőtt a kereslet tejcsokoládé iránt. Mennyiségben már 66 százalékkal részesedett az eladásból, a legutóbbi ünnepi időszak alatt. Az étcsokoládé részaránya 8 százalékra emelkedett.

A piackutató szerint a tejcsokoládé előretörésének fő oka, hogy a kisebb, elsősorban a mogyoróból, vagy dióból készült nugátra koncentráló gyártók egy része kevesebbet értékesített. Ugyanakkor erősödött több nagy édesipari vállalat, amely elsősorban minőségi tejcsokoládékkal célozza meg a vásárlókat.

A Nestlé Hungária Kft. az idei szezonra mintegy 1.300 tonna húsvéti csokoládé figurát gyártott a diósgyőri üzemben, ez mintegy 5-10 százalékos termelésnövekedés az előző évhez képest. Ennek 80 százalékát - több mint kétmilliárd forint értékben - kifejezetten exportra termelte a cég, három kontinens 20 országába.

A diósgyőri üzem a Nestlé egyetlen kizárólag csokoládéfigurákra specializálódott gyártóegysége: főként a húsvéti és a karácsonyi szezonra készít üreges csokoládét, de egyre nagyobb mennyiségben egyéb figurák is készülnek a gyárban.
Ezekből a termékekből évente összesen közel 3.000 tonnát gyártanak, az exporttermékek aránya 80-85 százalék. Tavaly összesen 73,5 millió darab figurát készítettek - a legkisebb 9 grammostól egészen a 245 grammos kiszerelésig - tájékoztatott a Nestlé Hungária Kft.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Mr. Richard Cosmos, 2018. október 21.

Szüksége van egy gyors hitelfelvételre? Ha sürgős hitre van szüksége adósságának rendezés...

Évi egy fogkefe

Mr. Richard Cosmos, 2018. október 19.

Pénzügyileg és szükséged van egy kölcsönre, hogy megváltoztasd a sürgős szükségletedet, ...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

Mr. Richard Cosmos, 2018. október 19.

Kell hitel? Személyi kölcsönök? Üzleti kölcsönök? jelzálogkölcsönök? Mezőgazdasági és...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés