Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Minőségi csokitojást hoz a húsvéti nyúl

MTI, 2012. március 19. - hétfő 17:01
Címkék: csoki, minőség, Húsvét
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Az elmúlt évek tendenciáihoz hasonlóan várhatóan az idén tovább nő a minőségi termékek részesedése a húsvéti édességek piacán, az emelkedő árak miatt az értékesítések volumene várhatóan csökkenni fog, az értékben mért forgalom azonban kissé meghaladhatja a tavalyit - mondta Sánta Sándor, a Magyar Édességgyártók Szövetségének elnöke hétfőn az MTI megkeresésére.


Hozzátette: 2010-ben még 71 százalék volt a csokoládéból készült termékek aránya a húsvéti édesség-eladásokban, míg a múlt évben már elérte a 77 százalékot. Sánta Sándor arra számít, hogy az idén várhatóan néhány százalékkal tovább nő a minőségi termékek eladása, és tovább szorul vissza a bevonó masszából készült édességek aránya.

Az elnök szerint a húsvéti forgalom értékben meghaladhatja a 3 milliárd forintot, a bővülést azonban elsősorban a népegészségügyi termékadó bevezetése okozza, amely kilogrammonként mintegy 10-15 százalékos, 130 forintos drágulást okozott a termékkörben.

Ugyanakkor a szakember szerint az emelkedő árak várhatóan mintegy 10 százalékkal csökkentik a fogyasztást, így a húsvéti édességforgalom nem éri majd el a múlt évi 850 tonna körüli mennyiséget.

A Nielsen piackutató szerint az előző időszakban évről évre csökkenő forgalmat regisztráltak, tavaly változott csak kedvezően a trend: 2011-ben 11 százalékkal nőtt, csaknem elérte a 3 milliárd forintot a húsvéti édességek és ajándékcsomagok kiskereskedelmi forgalma. A mennyiség az egy évvel korábbit 7 százalékkal haladta meg, 850 tonna felett volt az eladott csokoládé tojások, nyulak, más édességek és ajándékcsomagok mennyisége. Ebből a Nielsen adatai szerint a csokoládé figurák aránya összesen 85 százalék volt, ahogyan egy évvel korábban is.

Legnépszerűbb évekig a csokoládétojás volt, az utóbbi két év húsvéti szezonjában azonban a nyúl "került az élre", legalábbis értékben. Tavaly a csokinyúl piaci részesedése 39, a tojásé 38 százalék voltot ért el.

A Nielsen szerint tovább nőtt a kereslet tejcsokoládé iránt. Mennyiségben már 66 százalékkal részesedett az eladásból, a legutóbbi ünnepi időszak alatt. Az étcsokoládé részaránya 8 százalékra emelkedett.

A piackutató szerint a tejcsokoládé előretörésének fő oka, hogy a kisebb, elsősorban a mogyoróból, vagy dióból készült nugátra koncentráló gyártók egy része kevesebbet értékesített. Ugyanakkor erősödött több nagy édesipari vállalat, amely elsősorban minőségi tejcsokoládékkal célozza meg a vásárlókat.

A Nestlé Hungária Kft. az idei szezonra mintegy 1.300 tonna húsvéti csokoládé figurát gyártott a diósgyőri üzemben, ez mintegy 5-10 százalékos termelésnövekedés az előző évhez képest. Ennek 80 százalékát - több mint kétmilliárd forint értékben - kifejezetten exportra termelte a cég, három kontinens 20 országába.

A diósgyőri üzem a Nestlé egyetlen kizárólag csokoládéfigurákra specializálódott gyártóegysége: főként a húsvéti és a karácsonyi szezonra készít üreges csokoládét, de egyre nagyobb mennyiségben egyéb figurák is készülnek a gyárban.
Ezekből a termékekből évente összesen közel 3.000 tonnát gyártanak, az exporttermékek aránya 80-85 százalék. Tavaly összesen 73,5 millió darab figurát készítettek - a legkisebb 9 grammostól egészen a 245 grammos kiszerelésig - tájékoztatott a Nestlé Hungária Kft.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

giovannipiombi@gmail.com, 2020. január 15.

Komoly és gyors nemzetközi egyedi kölcsön-ajánlat.
Szeretne kölcsönt keresni anélkül...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

giovannipiombi@gmail.com, 2020. január 15.

Komoly és gyors nemzetközi egyedi kölcsön-ajánlat.
Szeretne kölcsönt keresni anélkül...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

REMY FINK, 2020. január 09.

[REMY.CREDIT111@gmail.com]

Szüksége van valamilyen hitelre vagy finanszírozásra? ...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza