Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

PSZÁF: Jelentős eltérések a nyugdíjpénztári hozamoknál

MTI, 2012. március 14. - szerda 13:11
Címkék: MANYUP, PSZÁF
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A magánnyugdíjpénztárak összesített hozama negatív volt 2011-ben, ezen belül a klasszikus portfóliók általában jobb hozamokat értek el kiegyensúlyozott és a növekedési társaikhoz képest, az önkéntes nyugdíjpénztárak átlagos nettó átlaghozama egy százalék körüli volt tavaly - közölte a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) szerdán az MTI-vel.


A magánnyugdíj-pénztári szektor egészére nézve a vagyonnal súlyozott nettó átlaghozam mínusz 2,87 százalék volt 2011-ben. Ezen belül a pénztárak klasszikus portfólióinak összesített, vagyonnal súlyozott nettó hozama 4,16 százalék, kiegyensúlyozott portfólióinak hozama mínusz 0,12 százalék, növekedési portfólióinak hozama pedig mínusz 3,89 százalék volt.

Az önkéntes nyugdíjpénztárak tavaly éves szinten 0,98 százalék nettó átlaghozamot értek el.

A hozamok jelentősen elmaradnak az egy évvel korábbi átlagos mutatóktól: 2010-ben a klasszikus portfóliók átlagos hozama 5,41 százalék volt, a kiegyensúlyozott portfóliók 8,57 százalékos, a növekedési portfóliók 10,97 százalékos hozamot értek el. Az önkéntes kasszák átlaghozama 7,57 százalék volt 2010-ben.

-

A pénztárak adatszolgáltatásán alapuló összesítés szerint a magánkasszák legalacsonyabb kockázatú, klasszikus portfóliói közül a legmagasabb nettó hozamot 2011-ben a végelszámolás alatt lévő Honvéd pénztár érte el (7,50 százalék), a legalacsonyabbat pedig az Aranykor magánkasszája (1,29 százalék). A klasszikus portfólió döntően rövid, maximum ötéves időtávú pénzpiaci befektetéseket, állampapírokat tartalmaz, a részvények aránya nem haladhatja meg a 10 százalékot.

A kiegyensúlyozott portfóliót tekintve a szintén végelszámolás alatt lévő Életút magánpénztár érte el a legjobb hozamot (8,54 százalék), a legrosszabb teljesítményt pedig az ING nyújtotta (-1,38 százalék). A kiegyensúlyozott portfólió célja, hogy a hozamelőny 10 éven belül jelentkezzen. Ennek megfelelően közepes, 5 és 15 év közötti befektetéseket tartalmaz, a részvények aránya 40 százalékot érhet el, és 10 százalékos mértékig ingatlanbefektetések is lehetnek benne.

A növekedési portfóliók között is az Életúté volt a legjobb (8,96 százalék), a leggyengébben pedig az OTP magánnyugdíjpénztára szerepelt (-7,89 százalék). A növekedési portfólió a legmagasabb kockázatú, ebben már szerepelhetnek származtatott pozíciók is 5 százalékos mértékig, ingatlanbefektetések 20 százalékig, míg a részvények aránya minimum 40 százalék.

A tízéves hozamráták alapján - amely a vagyonkezelői teljesítményt jellemzi - a legjobb nettó hozamot a klasszikus portfóliók közül az Életút magánpénztár érte el (8,75 százalék), a legalacsonyabbat pedig a Budapest (4,95 százalék).

A kiegyensúlyozott portfóliók közül tízéves távon a Generali magánpénztár teljesített a legjobban (8,96 százalék), a legkevésbé kedvező pedig a Budapest teljesítménye (5,29 százalék).

A növekedési portfóliók közül tízéves távon szintén a Generali volt a legjobb (9,78 százalék), a leggyengébb pedig az Erste (4,61 százalék).

A tízéves átlagos referencia hozamrátát az összesítésben szereplő 16 pénztárból egyetlen magánpénztár, a CIG Pannónia teljesítette túl valamennyi portfóliónál, ezzel szemben kilenc olyan pénztár van, amelyik egyik portfóliónál sem érte el a referencia hozamot.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Laszlo, 2020. február 20.

Vasaroltam egy autot amit annak rendje es modja szerint elvittem eredetvizsgara es megbukott. A buka...

Valami nem stimmel a megvett autóval

Laszlo, 2020. február 20.

Vasaroltam egy autot amit annak rendje es modja szerint elvittem eredetvizsgara es megbukott. A buka...

Valami nem stimmel a megvett autóval

Mr. Dékány Endre, 2020. február 19.

Szüksége van sürgős kölcsönre pénzügyi problémájának megoldásához, valamint vállalkoz...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza