Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

PSZÁF: közel százhetvenezer család végtörlesztett

MTI, 2012. március 12. - hétfő 15:13
Címkék: PSZÁF, végtörlesztés
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Közel 170 ezer deviza alapú jelzáloghiteles család élt február végéig a fix árfolyamú végtörlesztés lehetőségével, így esetükben megszűnt a devizakockázati kitettség, miközben a végtörlesztés nyomán az érintett devizahitel-állomány közel negyedével csökkent - közölte a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) az MTI-vel hétfőn.


A PSZÁF közlése szerint idén február végéig élhettek az ügyfelek a deviza jelzáloghitelek kedvezményes végtörlesztésének lehetőségével. Az elmúlt öt hónap alatt összesen 169.256 devizahiteles törlesztette 1.354 milliárd forint értékű devizahitelét fix árfolyamon.

A végtörlesztés során 164.646 darab devizaalapú ingatlancélú kölcsön fix árfolyamú végtörlesztésének lehetőségével éltek a kereskedelmi bankoknál. A szövetkezeti hitelintézeteknél 1.757 darab, a pénzügyi vállalkozásoknál pedig összesen 2.853 darab szerződést végtörlesztettek a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletéhez (PSZÁF) beküldött végleges piaci adatok alapján. Szerződésszám szerint tehát a legtöbb hitel végtörlesztését a kereskedelmi bankoknál hajtották végre.

A végtörlesztett hitelek mintegy 97 százaléka, 163.555 darab szerződés svájci frank alapú ingatlancélú hitel volt, az euró és a japán jen alapú kölcsönök száma mindössze 1.938, illetve 3.763 darab volt. A végtörlesztés kapcsán visszafizetett ingatlanhitelek átlagos összege fix végtörlesztési árfolyamon mintegy 5,8 millió forint volt.

A PSZÁF összesítése szerint az ügyfelek 69 százaléka kiváltó forinthitel igénybe vétele nélkül végtörlesztette devizatartozását.

A pénzügyi szolgáltatók ez év február végéig 51.858 darab hitelkiváltó forinthitelt folyósítottak erre a célra, összesen mintegy 312,7 milliárd forint összegben. A pénzügyi szervezetek az összes folyósított hitelkiváltó forinthitelből mintegy 133,5 milliárd forintot saját addigi adósaiknak, mintegy 179,2 milliárd forintot pedig más szolgáltatók ügyfeleinek folyósítottak. A folyósított forinthitelek átlagos összege 6,031 millió forintra rúgott.

A PSZÁF közleménye alapján a február végéig teljesített végtörlesztések piaci árfolyamon mintegy 1.354,4 milliárd forintot tettek ki, azonban az ügyfeleknek fix árfolyamon ebből csak mintegy 984,2 milliárd forintot kellett kifizetni. A részletes felügyeleti adatok a végtörlesztés menüpontban olvashatók a főhatóság honlapján.

Az elmúlt hónapok során a PSZÁF folyamatosan és szorosan felügyelte a fix árfolyamú végtörlesztést, számos vizsgálatot folytatott a témában, és haladéktalanul fellépett a fogyasztóvédelmi szempontból jogsértő szolgáltatói gyakorlattal szemben. A devizaalapú ingatlanhitelesek terheinek mérséklésére a közeljövőben új állami és piaci programok indulnak - olvasható a PSZÁF közleményében.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) hétfői közlése szerint a jegybank a végtörlesztési programhoz kapcsolódó februári euróeladási tenderén összesen 335 millió eurónyi (99 milliárd forint) ajánlatot fogadott el, míg a hónap végéig 921 millió eurót (279 milliárd forintot) fizetett ki a megvalósult végtörlesztésekhez.

Az MNB közlése alapján a jegybank az elmúlt öt hónap alatt összesen 2,679 milliárd eurónyi (810 milliárd forint) ajánlatot fogadott el, amiből 2,489 milliárd euró (752 milliárd forint) végtörlesztés valósult meg.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

kizsgé, 2020. szeptember 02.

Én általában nyeremény játékokon veszek részt állítólag. Mindig hatalmas összegeket nyere...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

REMY FINK, 2020. június 21.

Helló, kölcsönre van szüksége? Írjon nekünk e-mailt remy.credit111@gmail.com
E-mail (r...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Mr. Dékány Endre, 2020. június 12.

Szüksége van bármilyen pénzügyi támogatásra? Személyi kölcsönök? Üzleti hitelek? Jelzál...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza