Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

PSZÁF: közel százhetvenezer család végtörlesztett

MTI, 2012. március 12. - hétfő 15:13
Címkék: PSZÁF, végtörlesztés
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Közel 170 ezer deviza alapú jelzáloghiteles család élt február végéig a fix árfolyamú végtörlesztés lehetőségével, így esetükben megszűnt a devizakockázati kitettség, miközben a végtörlesztés nyomán az érintett devizahitel-állomány közel negyedével csökkent - közölte a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) az MTI-vel hétfőn.


A PSZÁF közlése szerint idén február végéig élhettek az ügyfelek a deviza jelzáloghitelek kedvezményes végtörlesztésének lehetőségével. Az elmúlt öt hónap alatt összesen 169.256 devizahiteles törlesztette 1.354 milliárd forint értékű devizahitelét fix árfolyamon.

A végtörlesztés során 164.646 darab devizaalapú ingatlancélú kölcsön fix árfolyamú végtörlesztésének lehetőségével éltek a kereskedelmi bankoknál. A szövetkezeti hitelintézeteknél 1.757 darab, a pénzügyi vállalkozásoknál pedig összesen 2.853 darab szerződést végtörlesztettek a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletéhez (PSZÁF) beküldött végleges piaci adatok alapján. Szerződésszám szerint tehát a legtöbb hitel végtörlesztését a kereskedelmi bankoknál hajtották végre.

A végtörlesztett hitelek mintegy 97 százaléka, 163.555 darab szerződés svájci frank alapú ingatlancélú hitel volt, az euró és a japán jen alapú kölcsönök száma mindössze 1.938, illetve 3.763 darab volt. A végtörlesztés kapcsán visszafizetett ingatlanhitelek átlagos összege fix végtörlesztési árfolyamon mintegy 5,8 millió forint volt.

A PSZÁF összesítése szerint az ügyfelek 69 százaléka kiváltó forinthitel igénybe vétele nélkül végtörlesztette devizatartozását.

A pénzügyi szolgáltatók ez év február végéig 51.858 darab hitelkiváltó forinthitelt folyósítottak erre a célra, összesen mintegy 312,7 milliárd forint összegben. A pénzügyi szervezetek az összes folyósított hitelkiváltó forinthitelből mintegy 133,5 milliárd forintot saját addigi adósaiknak, mintegy 179,2 milliárd forintot pedig más szolgáltatók ügyfeleinek folyósítottak. A folyósított forinthitelek átlagos összege 6,031 millió forintra rúgott.

A PSZÁF közleménye alapján a február végéig teljesített végtörlesztések piaci árfolyamon mintegy 1.354,4 milliárd forintot tettek ki, azonban az ügyfeleknek fix árfolyamon ebből csak mintegy 984,2 milliárd forintot kellett kifizetni. A részletes felügyeleti adatok a végtörlesztés menüpontban olvashatók a főhatóság honlapján.

Az elmúlt hónapok során a PSZÁF folyamatosan és szorosan felügyelte a fix árfolyamú végtörlesztést, számos vizsgálatot folytatott a témában, és haladéktalanul fellépett a fogyasztóvédelmi szempontból jogsértő szolgáltatói gyakorlattal szemben. A devizaalapú ingatlanhitelesek terheinek mérséklésére a közeljövőben új állami és piaci programok indulnak - olvasható a PSZÁF közleményében.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) hétfői közlése szerint a jegybank a végtörlesztési programhoz kapcsolódó februári euróeladási tenderén összesen 335 millió eurónyi (99 milliárd forint) ajánlatot fogadott el, míg a hónap végéig 921 millió eurót (279 milliárd forintot) fizetett ki a megvalósult végtörlesztésekhez.

Az MNB közlése alapján a jegybank az elmúlt öt hónap alatt összesen 2,679 milliárd eurónyi (810 milliárd forint) ajánlatot fogadott el, amiből 2,489 milliárd euró (752 milliárd forint) végtörlesztés valósult meg.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

kizsgé, 2020. szeptember 02.

Én általában nyeremény játékokon veszek részt állítólag. Mindig hatalmas összegeket nyere...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza