Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Újabb bizonyíték a szolárium és a bőrrák kapcsolatára

MTI, 2012. március 09. - péntek 15:31
Címkék: szolárium, bőrrák
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A szoláriumot használó nőknél nagyobb a bőrrák, különösen egyik típusa, a bazálsejtes karcinóma kockázata - állapították meg amerikai kutatók, újabb bizonyítékot szolgáltatva az összefüggésre.


A Harvard Egyetem orvosi karának munkatársai egy 730 ezer amerikai ápolónő egészségét 20 éven át nyomon követő nagyszabású tanulmány adatait elemezve jutottak arra a következtetésre, hogy a fiatal korukban szoláriumozó nőknél gyakrabban alakult ki később bazálsejtes karcinóma, mint azoknál, akik nem süttették magukat a fényágyban.

MTI

Azoknál a nőknél, akik évente legalább négyszer szoláriumoztak középiskolás koruk és 35 éves koruk között, 15 százalékkal nagyobb volt a bazálsejtes karcinóma kialakulásának valószínűsége, mint a nem szoláriumozóknál. Hasonló kockázatemelkedés kapcsolódott a melanomához és a bőr pikkelysejtes karcinómájához is. Melanomás eset azonban olyan kevés volt (mindössze 349 nőnél a 730 ezerből), hogy az összefüggés statisztikailag véletlen is lehet.

Bazálsejtes karcinóma viszont körülbelül 5500 volt, ezért az eredmény statisztikailag szignifikánsnak tekinthető. Az elemzésből az is kiderült, hogy minél többször szoláriumozott valaki, annál magasabbra emelkedett a rákkockázata. Az évente legalább hétszer szoláriumozó nőknél például már 73 százalékkal volt nagyobb a bazálsejtes karcinóma valószínűsége a nem szoláriumozó nőkhöz képest.

Jiali Han kutatásvezető és csoportja tanulmányát a Journal of Clinical Oncology című szakfolyóiratban tette közzé.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Mr. Dékány Endre, 2020. január 19.


Van rossz hitelképességi mutatója? Pénzügyi szempontból nem megfelelő? Hitelt adunk a...

Menekülés a UPC-től

giovannipiombi@gmail.com, 2020. január 15.

Komoly és gyors nemzetközi egyedi kölcsön-ajánlat.
Szeretne kölcsönt keresni anélkül...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

giovannipiombi@gmail.com, 2020. január 15.

Komoly és gyors nemzetközi egyedi kölcsön-ajánlat.
Szeretne kölcsönt keresni anélkül...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza