Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Törvénymódosítást hozhat az e-cigi terjedése

MTI, 2012. március 06. - kedd 12:21
Címkék: e-cigi, dohányzás
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A legújabb vizsgálatok is kimutattak az egészségre ismerten káros anyagokat az elektromos cigaretták összetevői között - közölte az egészségügyi államtitkárság hétfőn az MTI-vel.


Közleményük szerint egyebek mellett a szabályozás szigorodásának révén egyre kevesebben szoknak rá a dohányzásra, illetve egyre többen próbálják abbahagyni. Ezzel együtt viszont megnőtt az úgynevezett elektromos cigaretták (és a hasonló elektromos nikotinbevitelt szolgáló eszközök) forgalmazása. Az e-cigarettát alternatív nikotinpótló eszközként reklámozzák, olyan termékként, amely segít a leszokásban.

Az államtitkárság kiemelte: az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is nyilvánvalóvá tette, hogy az elektromos cigarettát nem tekinti a dohányzásról leszokás legitim eszközének, mivel nem bizonyított sem az, hogy biztonságos, sem az, hogy a leszokás elősegítésében hatásos.

-

Mint kifejtették, az e-cigaretták egyik összetevője, a nikotin olyan "farmakológiai hatású anyag", amelyre a gyógyszerszabályozás vonatkozik, összhangban az európai uniós rendelkezésekkel. A jogszabály szerint az ilyen termékeknek keresztül kellene menniük a gyógyszerek engedélyezésére vonatkozó hatósági eljáráson. A dohányzásról való leszokáshoz is csak orvos vagy gyógyszerész tanácsa alapján, illetve felügyelete mellett lehet felhasználni.

Kiemelték: a nikotintartalmú e-cigaretta legfőbb veszélye, hogy már egy patronja is a halálos mennyiségű nikotint tartalmazhat. A jelenleg boltokban, aluljárókban kapható termékek minősége és megbízhatósága az esetek többségében nem garantált. Az államtitkárság közleményében azt írta: "a nikotintartalmú elektromos cigaretták forgalomba hozatala és értékesítése a gyógyszerszabályozás megkerülésével jogszabályellenes tevékenység". Így minden olyan, nem dohányterméknek minősülő termék, amely nikotint tartalmaz, és nem gyógyszerként van forgalomban, illegálisnak tekintendő - tették hozzá.

Az egészségügyi államtitkárság azt javasolja, hogy akik le akarnak szokni a dohányzásról, a dohányfüggőség kezelésére szolgáló megfelelő megoldásokról orvosukkal, gyógyszerészükkel konzultáljanak.

A nemdohányzók védelméről szóló törvény szigorításának értelmében 2012. január elsejétől tilos a dohányzás közforgalmú intézményekben. A bírságolás három hónap türelmi idő után áprilisban kezdődik. Ekkortól a népegészségügyi szakigazgatási szervek magánszemélyekre 50 ezer forintig, intézményekre 2,5 millió forintig terjedő bírságot is kiszabhatnak szabályszegés esetén.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat múlt pénteken az MTI-vel azt közölte: két hónap alatt mintegy tízezer helyen vizsgálták a nemdohányzók védelméről szóló, január elsején életbe lépett törvény szigorításainak betartását; az ellenőrzéseken több mint félezer helyen találtak különböző hiányosságokat.

Demjén Tibor, az Országos Egészségfejlesztési Intézet Dohányzás Fókuszpontjának vezetője az MTI-nek pénteken azt mondta, a hátralévő kevesebb mint egy hónapos türelmi időben felmérik a lakosság véleményét a szigorított szabályozásról. Március második felében több egyeztetés is lesz, hogy áttekintsék a törvény esetlegesen életszerűtlen pontjait, az életbe lépése óta felmerült kérdéseket, mint például az elektromos cigaretta előtérbe kerülését - mondta.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

kikikuki, 2012. március 23. - péntek 19:07

Őket az sem érdekli, ha belehalok a dohányzás mellékhatásaiba. Nekik csak az a fontos, hogy levegyék belőle a jövedéki adót.Majd az "én" érdekemben erre is raknak majd még vagy 110%-ot. Még nem is zavarna ez a gusztustalan maffiaszerű adóbehajtás ami itthon megy, ha azután nem elpocsékolnák, szétlopnák az adónkat.Lássuk be, talán mi vagyunk az egyetlen ország a világon, amelyiknek a kormánya szisztematikusan szívatja a saját polgárait.32 év kemény cigizés után végre áttértem az elektromos cigire, és meglehetősen kedvelem, de itt dögöljek meg, ha gyógyszertárba fogom venni hozzá a lötyit. És az eltelt két hónap alatt folyamatosan érzem ,hogy a közérzetem sokat javult.Ezt, meggyőződésem, hogy az elektromos ciginek köszönhetem. Szerintem az analóg cigibe a rákkeltő anyag a jövedéki adó, meg az idióta felirataik a dobozokon, amivel még külön idegesítettek. Na ez kikívánkozott belőlem!

lapvago, 2012. március 07. - szerda 23:01

1.: nem kell silány "aluljárós" szemeteket venni. 2.: a 0,2ml-es "aluljáróban kapható" patronban nem lehet halálos adag. 24mg/ml a legerőssebb forgalombanlévő. 0,2ml x 24mg/ml= 4,8mg. 60 a halálos. 3.: aki aggódik a felrobbanó akkumulátorok miatt,keressen rá a google-ben:"felrobbant iphone"! Akkor az is egészségtelen és veszélyes? 4.: Mikor lesz végre egy olyan cikk, ahol van hivatkozás is a "legújabb vizsgálatokra", nem csak kiírják? 5.: A nikotin tapasszal sokkal könnyebb túladagolni mivel az illető ha mégis rágyújt mert a cselekvést nem pótolja akkor a kettő együtt már veszélyes lehet. 6.: aki az e-cigarettában lévő "egészségre ismerten káros anyagok" miatt aggódik annak leírom hogy ezeket az anyagokat a hagyományos cigarettákba is belekeverik adalékként, hogy jobban füstöljön. Az e-cigaretta 4 összetevője: Propilén-glikol, glicerin,nikotin,aroma. Ellenőrizhető itt kiválasztva egy konkrét cigaretta tipust: http://www.bat.hu/group/sites/BAT_82BLKL.nsf/vwPagesWebLive/DO82JHW3?opendocument&SKN=1 Csak ahhoz pluszba jár a kátrány meg a szén-monoxid is. Ja és január 20-án elszívtam az utolsó cigimet. Azóta E-cigizek, és undorodok a füsttől. De ezekhez az információkhoz utána kellet volna járni(dolgozni kellett volna a tisztelt cikkírónak).

erika, 2012. március 06. - kedd 21:00

Két kollégám is ilyennel szokott le. Tapasszal nem ment nekik. most akkor ki a hülye? Vicc ez a műsor ami itthon megy.

anyatok.hu, 2012. március 06. - kedd 19:34

A tisztelt kormányunk rájött arra, hogy mellébasztak a cimbalomnak egy kicsit a túlszabályozással, és most esett le nekik, hogy mekkora kiesés is ez a saját zsebecskéjükbe csordogáló kis pénzecskékből. Aztán most jön majd a 'szakértői' kapkodás, dilettantizmus... Magyarország, én így szeretlek... :/

mazsidrazsi, 2012. március 06. - kedd 18:52

kevés a jövedéki adó? :DDD

Kommentek

Rozsa Karoly, 2018. július 19.

Jó nap
hitelintézet vagy szervezet vagyunk, 2% -os kamatot kínálunk mindkettőnek
...

Telefonok a szervizben

Mrs Farida Stephen, 2018. július 19.

Jó nap regisztrált magánpénzt kölcsönadó vagyok. Olyan hiteleket adunk ki, amelyek segítik a...

Patika trükk

Mrs Farida Stephen, 2018. július 19.

Jó nap regisztrált magánpénzt kölcsönadó vagyok. Olyan hiteleket adunk ki, amelyek segítik a...

Évi egy fogkefe

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés