Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Törvénymódosítást hozhat az e-cigi terjedése

MTI, 2012. március 06. - kedd 12:21
Címkék: e-cigi, dohányzás
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A legújabb vizsgálatok is kimutattak az egészségre ismerten káros anyagokat az elektromos cigaretták összetevői között - közölte az egészségügyi államtitkárság hétfőn az MTI-vel.


Közleményük szerint egyebek mellett a szabályozás szigorodásának révén egyre kevesebben szoknak rá a dohányzásra, illetve egyre többen próbálják abbahagyni. Ezzel együtt viszont megnőtt az úgynevezett elektromos cigaretták (és a hasonló elektromos nikotinbevitelt szolgáló eszközök) forgalmazása. Az e-cigarettát alternatív nikotinpótló eszközként reklámozzák, olyan termékként, amely segít a leszokásban.

Az államtitkárság kiemelte: az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is nyilvánvalóvá tette, hogy az elektromos cigarettát nem tekinti a dohányzásról leszokás legitim eszközének, mivel nem bizonyított sem az, hogy biztonságos, sem az, hogy a leszokás elősegítésében hatásos.

-

Mint kifejtették, az e-cigaretták egyik összetevője, a nikotin olyan "farmakológiai hatású anyag", amelyre a gyógyszerszabályozás vonatkozik, összhangban az európai uniós rendelkezésekkel. A jogszabály szerint az ilyen termékeknek keresztül kellene menniük a gyógyszerek engedélyezésére vonatkozó hatósági eljáráson. A dohányzásról való leszokáshoz is csak orvos vagy gyógyszerész tanácsa alapján, illetve felügyelete mellett lehet felhasználni.

Kiemelték: a nikotintartalmú e-cigaretta legfőbb veszélye, hogy már egy patronja is a halálos mennyiségű nikotint tartalmazhat. A jelenleg boltokban, aluljárókban kapható termékek minősége és megbízhatósága az esetek többségében nem garantált. Az államtitkárság közleményében azt írta: "a nikotintartalmú elektromos cigaretták forgalomba hozatala és értékesítése a gyógyszerszabályozás megkerülésével jogszabályellenes tevékenység". Így minden olyan, nem dohányterméknek minősülő termék, amely nikotint tartalmaz, és nem gyógyszerként van forgalomban, illegálisnak tekintendő - tették hozzá.

Az egészségügyi államtitkárság azt javasolja, hogy akik le akarnak szokni a dohányzásról, a dohányfüggőség kezelésére szolgáló megfelelő megoldásokról orvosukkal, gyógyszerészükkel konzultáljanak.

A nemdohányzók védelméről szóló törvény szigorításának értelmében 2012. január elsejétől tilos a dohányzás közforgalmú intézményekben. A bírságolás három hónap türelmi idő után áprilisban kezdődik. Ekkortól a népegészségügyi szakigazgatási szervek magánszemélyekre 50 ezer forintig, intézményekre 2,5 millió forintig terjedő bírságot is kiszabhatnak szabályszegés esetén.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat múlt pénteken az MTI-vel azt közölte: két hónap alatt mintegy tízezer helyen vizsgálták a nemdohányzók védelméről szóló, január elsején életbe lépett törvény szigorításainak betartását; az ellenőrzéseken több mint félezer helyen találtak különböző hiányosságokat.

Demjén Tibor, az Országos Egészségfejlesztési Intézet Dohányzás Fókuszpontjának vezetője az MTI-nek pénteken azt mondta, a hátralévő kevesebb mint egy hónapos türelmi időben felmérik a lakosság véleményét a szigorított szabályozásról. Március második felében több egyeztetés is lesz, hogy áttekintsék a törvény esetlegesen életszerűtlen pontjait, az életbe lépése óta felmerült kérdéseket, mint például az elektromos cigaretta előtérbe kerülését - mondta.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

kikikuki, 2012. március 23. - péntek 19:07

Őket az sem érdekli, ha belehalok a dohányzás mellékhatásaiba. Nekik csak az a fontos, hogy levegyék belőle a jövedéki adót.Majd az "én" érdekemben erre is raknak majd még vagy 110%-ot. Még nem is zavarna ez a gusztustalan maffiaszerű adóbehajtás ami itthon megy, ha azután nem elpocsékolnák, szétlopnák az adónkat.Lássuk be, talán mi vagyunk az egyetlen ország a világon, amelyiknek a kormánya szisztematikusan szívatja a saját polgárait.32 év kemény cigizés után végre áttértem az elektromos cigire, és meglehetősen kedvelem, de itt dögöljek meg, ha gyógyszertárba fogom venni hozzá a lötyit. És az eltelt két hónap alatt folyamatosan érzem ,hogy a közérzetem sokat javult.Ezt, meggyőződésem, hogy az elektromos ciginek köszönhetem. Szerintem az analóg cigibe a rákkeltő anyag a jövedéki adó, meg az idióta felirataik a dobozokon, amivel még külön idegesítettek. Na ez kikívánkozott belőlem!

lapvago, 2012. március 07. - szerda 23:01

1.: nem kell silány "aluljárós" szemeteket venni. 2.: a 0,2ml-es "aluljáróban kapható" patronban nem lehet halálos adag. 24mg/ml a legerőssebb forgalombanlévő. 0,2ml x 24mg/ml= 4,8mg. 60 a halálos. 3.: aki aggódik a felrobbanó akkumulátorok miatt,keressen rá a google-ben:"felrobbant iphone"! Akkor az is egészségtelen és veszélyes? 4.: Mikor lesz végre egy olyan cikk, ahol van hivatkozás is a "legújabb vizsgálatokra", nem csak kiírják? 5.: A nikotin tapasszal sokkal könnyebb túladagolni mivel az illető ha mégis rágyújt mert a cselekvést nem pótolja akkor a kettő együtt már veszélyes lehet. 6.: aki az e-cigarettában lévő "egészségre ismerten káros anyagok" miatt aggódik annak leírom hogy ezeket az anyagokat a hagyományos cigarettákba is belekeverik adalékként, hogy jobban füstöljön. Az e-cigaretta 4 összetevője: Propilén-glikol, glicerin,nikotin,aroma. Ellenőrizhető itt kiválasztva egy konkrét cigaretta tipust: http://www.bat.hu/group/sites/BAT_82BLKL.nsf/vwPagesWebLive/DO82JHW3?opendocument&SKN=1 Csak ahhoz pluszba jár a kátrány meg a szén-monoxid is. Ja és január 20-án elszívtam az utolsó cigimet. Azóta E-cigizek, és undorodok a füsttől. De ezekhez az információkhoz utána kellet volna járni(dolgozni kellett volna a tisztelt cikkírónak).

erika, 2012. március 06. - kedd 21:00

Két kollégám is ilyennel szokott le. Tapasszal nem ment nekik. most akkor ki a hülye? Vicc ez a műsor ami itthon megy.

anyatok.hu, 2012. március 06. - kedd 19:34

A tisztelt kormányunk rájött arra, hogy mellébasztak a cimbalomnak egy kicsit a túlszabályozással, és most esett le nekik, hogy mekkora kiesés is ez a saját zsebecskéjükbe csordogáló kis pénzecskékből. Aztán most jön majd a 'szakértői' kapkodás, dilettantizmus... Magyarország, én így szeretlek... :/

mazsidrazsi, 2012. március 06. - kedd 18:52

kevés a jövedéki adó? :DDD

Kommentek

Mumu, 2020. február 27.

Náágyon náágy hitél ájánlát ván Ámériká, én címem bishopberrysmith@gmail.com És csák...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Mr. Dékány Endre, 2020. február 24.

Szüksége van egy hitel fizeti ki hitelek és adósságok? Azt kell finanszírozni, hogy hozzanak l...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Mark Geza Istvan, 2020. február 22.

Nekem is a Plastic World Hungary Kft-vel van kellemetlen tapasztalatom. Panel lakás ablak és ajtó...

Ablakcsere buktatókkal

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza