Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Jelentősen javult a világ ivóvízellátása

MTI, 2012. március 06. - kedd 14:41
Címkék: víz, világ
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Több mint kétmilliárd ember jutott tisztább ivóvízellátáshoz 1990 és 2010 között, ezzel jóval a 2015-ös határidőt megelőzően teljesült a Millenniumi Fejlesztési Célok egyike - közölték kedden az ENSZ tisztviselői.


Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár közleményében "a világ népeinek nagy eredményeként" méltatta a fejleményt, kiemelve, hogy ez az egyik első Millenniumi Fejlesztési Cél, amelyet sikerült elérni.

A Millenniumi Fejlesztési Célok (MDG) a nemzetközi közösség által 2000-ben felállított, 8 célt, 18 előirányzatot és 48 mutatót tartalmazó keretrendszer, amely a szegénység csökkentésére és az egészségi állapot javítására irányul a Föld legszegényebbjeinek körében.

A vízellátásra vonatkozó célkitűzés szerint 2015-re világszerte felére tervezték csökkenteni azoknak az arányát, akik tartósan nem jutnak egészséges ivóvízhez.

Az ENSZ gyermekalapja (UNICEF) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) közös jelentése szerint 2010 végén a Föld lakosságának 89 százaléka, mintegy 6,1 milliárd ember jutott hozzá tiszta ivóvízhez. Ez a szám meghaladja a 88 százalékos MDG-célkitűzést. A két szervezet előrejelzése szerint 2015-re a világ népességének 92 százalékára lesz igaz ugyanez.

Ugyanakkor egyelőre még korai lenne győzelmet hirdetni, mivel körülbelül 780 millió fő továbbra is tiszta ivóvíz nélkül kénytelen élni, míg mintegy 2,5 milliárd ember higiéniai körülményei nem javultak - figyelmeztetett Anthony Lake, az UNICEF vezetője.
v A jelentés szerint a világ továbbra is messze van a higiéniai infrastruktúra fejlesztésére vonatkozó célok elérésétől. E téren a Föld népességének mindössze 63 százaléka fér hozzá jobb szolgáltatásokhoz, mint két évtizeddel ezelőtt, s a 2015-re várható 67 százalékos szint is jóval elmarad a 75 százalékos eredeti célkitűzéstől. A dokumentum arra is rámutatott, hogy világszerte 1,1 milliárd ember - túlnyomórészt falusi lakosok - a mai napig nem használ zárt illemhelyet.

"Ma - a reménykeltő eredmények ellenére - a betegségek közel 10 százaléka továbbra is a rossz vízellátáshoz és higiéniához köthető" - húzta alá Margaret Chan, a WHO főigazgatója.

A jelentés szerint a világ egyes részein továbbra is jelentős kihívásokkal kell szembenézni. Különösen Afrika Szaharától délre eső részén rossz a helyzet: itt mindössze a lakosság 61 százaléka jut tisztított vízhez, míg Latin-Amerikában, Észak-Afrikában és Ázsia nagy részén ez az arány eléri vagy meghaladja a 90 százalékot.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Luis Roland, 2018. december 12.

Az én nevem Luis Roland, van egy kedves feleségem és 3 gyerekem. egy héttel ezelőtt kétségbee...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Debaets Balsiger, 2018. december 11.

Sürgős hitelt szeretne? Üzleti vagy igazán hitelet szeretne
autóhitel
jelzálog h...

Telefonok a szervizben

Debaets Balsiger, 2018. december 11.

Sürgős hitelt szeretne? Üzleti vagy igazán hitelet szeretne
autóhitel
jelzálog h...

Telefonok a szervizben

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés