Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Valósággá vált az ötvenforintos tojás

2012. március 05. - hétfő 12:11
Címkék: tojás, drágulás
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Három héttel ezelőtt kezdődött a tojásárőrület, ennek hatására Békés megyékben is tíz forinttal drágult egy-egy rántottának való.


Két hete 10 forintot emeltek a termelők, kereskedők, igazodva az importáruhoz. Múlt hét csütörtökön újabb két forinttal nőtt a tojás ára, és így 24-26 forintról 40-57 forintra drágult a boltokban az M-es, vagyis az 53-62 grammos. Vannak, akik 54-55 forintot is elkérnek az M-es tojásért, a dobozon az szerepel, hogy mélyalomról származik, vagy az, hogy bio.

"A termelési költségek és nem az élelmiszer beltartalma miatt drágább a mélyalmos tojás a ketrecesnél" - magyarázta Selmeczi Béla békéscsabai termelő, aki az uniós rendelkezések miatt a ketrecekből a padlásra, mélyalomra vitte fel a tyúkjait. Kíváncsiságból bevizsgáltatta mindkét tartási módból származó tojásait, semmi különbséget nem találtak a laborban köztük. Csak a mélyalomból származó külseje volt jóval piszkosabb."Az EU-s döntés értelmében a régi típusú ketrecekből január 1-jétől nem kerülhet ki áru a frisstojáspiacra, csak ipari célra adhatók el ezek a portékák, de oda is csak idén július 1-jéig" - hangsúlyozta Végh László, a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetségének, és Békés megye egyik legnagyobb tojás-előállítójának, a Csabatáj Zrt.-nek elnöke.

Végh László kiemelte, tizenöt EU-s országban nem hajtották végre teljes egészében az új ketrecekre átállást, így Európában is tojáshiány lépett fel. Mivel hazánk eddig is 25-30 százalékos behozatalra szorult, ez még inkább érzékenyen hatott a tojáspiacra és az árakra.

A Csabatáj Zrt. elnöke szerint húsvétig árcsökkenés nem várható, utána a szabadtartásos termelésből is több tojás származik, és mivel a nyár egyébként sem a legerősebb időszak a tojás szempontjából, stagnálást jeleznek elő.

Selmeczi Béla szerint az 50-60 forintos tojásár már a pénztárcák tűréshatárát súrolja, vagyis ennél jobban nem emelkedhet a portéka ára. A termelőknek sem az az érdekük, hogy minél többe kerüljön a tojás, ugyanis akkor kevesebbet vásárolnak. Hozzátette, a tojás ára a csomagolóanyagok drágulása miatt is nőtt. A békéscsabai termelő szerint az elhibázott döntések felülvizsgálatára lenne szükség, nála például ott áll kihasználatlanul tízezer ketreces tojóférőhely.

Forrás: beol.hu

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Matus László, 2012. március 05. - hétfő 12:30

Viszont vigasztaljon a gondolat,hogy a tyúkok köszönik jól vannak. Van kapargáló ,homokozó,ágy és fürdőszoba.

Kommentek

Mr. Dékány Endre, 2020. február 24.

Szüksége van egy hitel fizeti ki hitelek és adósságok? Azt kell finanszírozni, hogy hozzanak l...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Mark Geza Istvan, 2020. február 22.

Nekem is a Plastic World Hungary Kft-vel van kellemetlen tapasztalatom. Panel lakás ablak és ajtó...

Ablakcsere buktatókkal

Mark Geza Istvan, 2020. február 22.

Nekem is a Plastic World Hungary Kft-vel van kellemetlen tapasztalatom. Panel lakás ablak és ajtó...

Ablakcsere buktatókkal

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza