Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Valósággá vált az ötvenforintos tojás

2012. március 05. - hétfő 12:11
Címkék: tojás, drágulás
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Három héttel ezelőtt kezdődött a tojásárőrület, ennek hatására Békés megyékben is tíz forinttal drágult egy-egy rántottának való.


Két hete 10 forintot emeltek a termelők, kereskedők, igazodva az importáruhoz. Múlt hét csütörtökön újabb két forinttal nőtt a tojás ára, és így 24-26 forintról 40-57 forintra drágult a boltokban az M-es, vagyis az 53-62 grammos. Vannak, akik 54-55 forintot is elkérnek az M-es tojásért, a dobozon az szerepel, hogy mélyalomról származik, vagy az, hogy bio.

"A termelési költségek és nem az élelmiszer beltartalma miatt drágább a mélyalmos tojás a ketrecesnél" - magyarázta Selmeczi Béla békéscsabai termelő, aki az uniós rendelkezések miatt a ketrecekből a padlásra, mélyalomra vitte fel a tyúkjait. Kíváncsiságból bevizsgáltatta mindkét tartási módból származó tojásait, semmi különbséget nem találtak a laborban köztük. Csak a mélyalomból származó külseje volt jóval piszkosabb."Az EU-s döntés értelmében a régi típusú ketrecekből január 1-jétől nem kerülhet ki áru a frisstojáspiacra, csak ipari célra adhatók el ezek a portékák, de oda is csak idén július 1-jéig" - hangsúlyozta Végh László, a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetségének, és Békés megye egyik legnagyobb tojás-előállítójának, a Csabatáj Zrt.-nek elnöke.

Végh László kiemelte, tizenöt EU-s országban nem hajtották végre teljes egészében az új ketrecekre átállást, így Európában is tojáshiány lépett fel. Mivel hazánk eddig is 25-30 százalékos behozatalra szorult, ez még inkább érzékenyen hatott a tojáspiacra és az árakra.

A Csabatáj Zrt. elnöke szerint húsvétig árcsökkenés nem várható, utána a szabadtartásos termelésből is több tojás származik, és mivel a nyár egyébként sem a legerősebb időszak a tojás szempontjából, stagnálást jeleznek elő.

Selmeczi Béla szerint az 50-60 forintos tojásár már a pénztárcák tűréshatárát súrolja, vagyis ennél jobban nem emelkedhet a portéka ára. A termelőknek sem az az érdekük, hogy minél többe kerüljön a tojás, ugyanis akkor kevesebbet vásárolnak. Hozzátette, a tojás ára a csomagolóanyagok drágulása miatt is nőtt. A békéscsabai termelő szerint az elhibázott döntések felülvizsgálatára lenne szükség, nála például ott áll kihasználatlanul tízezer ketreces tojóférőhely.

Forrás: beol.hu

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Matus László, 2012. március 05. - hétfő 12:30

Viszont vigasztaljon a gondolat,hogy a tyúkok köszönik jól vannak. Van kapargáló ,homokozó,ágy és fürdőszoba.

Kommentek

Sándor Tünde, 2019. szeptember 17.

Tisztelt Cím !
Érdeklődnék, hogy milyen módon lehet csatlakozni a szociális bolthálóz...

Kisbolt, közért, szociális bolthálózat

Valeria Marco, 2019. szeptember 16.

A nevem Valeria Marco. 6 hónappal ezelőtt vállalkozásom összeomlott, nem reméltem, hogy újra ...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Mária Ádám, 2019. szeptember 11.

A nevem Mária Ádám, magyar, egyedülálló szülő, mielőtt a férjem meghalt, annyi adósságot...

Menekülés a UPC-től

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés