Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Tüdőrák kockázat és a dízelmotor

MTI, 2012. március 05. - hétfő 09:31
Címkék: dízel, rák
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Újabb bizonyítékot találtak amerikai kutatók hosszú távú tanulmányukban arra, hogy a dízelmotorok kipufogógáza növeli a tüdőrák kialakulásának kockázatát.


A dízel kipufogógázat sokáig "lehetséges karcinogén anyagként" tartották számon. Az amerikai Nemzeti Rákintézet (NCI) munkatársainak 20 éven át tartó tanulmánya azonban közelebbről vizsgálta meg a hatást.

Több mint 12 ezer bányász egészségét követték nyomon, akik különböző mennyiségben lélegezték be munkahelyükön a dízellel hajtott gépek és berendezések által kibocsátott gáznemű végtermékét.

Mint a Journal of the National Cancer Institute című szaklapban közzétett jelentésükben beszámolnak róla, a legtöbb dízel kipufogógáznak kitett munkásoknál háromszor nagyobb volt a tüdőrák miatti halálozás kockázata, mint egy átlagos embernél. Még a legkisebb mennyiségű dízel végterméknek kitett bányászoknál is 50 százalékkal magasabb volt a kockázat (az átlagoshoz képest) - írta Debra Silverman kutatásvezető, az NCI epidemiológusa.

"Megállapításaink nemcsak a bányászok számára fontosak, hanem a dízelüzemű berendezések közelében dolgozó 1,4 millió amerikai és 3 millió európai munkás számára is, valamint világszerte mindenkinek, akik nagyvárosi környezetben él" - tette hozzá Silverman.

A kutató rámutatott, hogy Kínában, Mexikóban és Portugáliában is van néhány olyan nagyváros, ahol az utóbbi években a dízeleredetű légszennyezés szintje hasonló, mint amekkorának a bányászok ki vannak téve munkahelyükön.

A március elején közzétett tanulmány megjelenését sokáig hátráltatta néhány bányatársaság pereskedése. A bányaipar egyes képviselői szerint a tanulmány visszatekintő jellege miatt nem ad pontos képet, mert az elmúlt évtizedekben jelentős változások történtek az alkalmazott technológiákban, így a mostani dízelüzemű berendezések kibocsátása már jóval alacsonyabb.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

chris, 2019. április 25.

Ha szükség van egy sürg?s kölcsön hogy megoldja a pénzügyi igényeinek, kínálunk hitelek a ...

Telefonok a szervizben

Ratman, 2019. április 24.

finance.micro1@gmail.com <-
Az egyik (ha nem a) legrosszabb scammer. Szűkszavú, nincs humor...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

Keller Williams, 2019. április 19.

Jó nap uram / asszonyom:

A hiteles kölcsön megszerzése mindig nagy probléma volt...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés