Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Trinidadi a világ legcsípősebb paprikája

MTI, 2012. február 17. - péntek 15:31
Címkék: paprika, csípős
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A Trinidadi Muroga Skorpió a világ legerősebb paprikája. A Scoville-skálán 1,2 milliós érték fölé emelkedett a méregerősségi mutató.


Amerikai zsűri, az új-mexikói állami egyetem kutatói találták világelsőnek tudományos körülmények között vizsgálgatva a pingponglabdányi paprikát. Egzakt mérőszám is van a csípősségre, az úgynevezett Scoville-skála, ezen 1,2 milliós érték fölé emelkedett a Trinidadi Muroga Skorpió méregerősségi mutatója.

Az egyetemnek amúgy külön paprikaintézete van. Az új világcsúcshoz 125 fajtát ültettek kutatói, köztük két trinidai skorpiót is, mivel van a Trinidadi Muroga Skorpión kívül szimplán Trinidadi Skorpió nevű is. A mezőny valóban nagyon erős volt, mivel indult a viadalon a Bhut Jolokia is, a 2007-es erősségi világbajnok, és a tudósok rajthoz "ültették" az ugyancsak híres Chocolate 7-et is.

-

A verseny abszolút igazságos körülmények között zajlott, mivel a paprikafajták egymás közeli szomszédságában erősödhettek, mindegyikük ugyanazt az ellátást kapta. Ez azért lényeges, mert egyazon fajtán belül is adódhatnak erős eltérések: a stressz - például melegebb idő és a kevesebb csapadék - "mérgesítő" hatású: fokozza a paprika erejét.

A szüretet gumikesztyűben végezték a szakemberek, de még azon át is érezték az emberi kezek, hogy milyen erő lakozik a termésben. A paprikákat megszárították, megőrölték, porukból kivonták az erőt adó vegyületeket, és azokat vetették össze, így nyert 1,2 millió scovillel az erőpróbán a Trinidadi Muroga Skorpió, amelyből egyik kutató sem mert bekapni egy egészet.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Marcsi, 2019. november 19.

Anastasia Gregorin • rogintasia055@gmail.com

Nem járt sikerrel nálam. Köszönöm...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

Marcsi, 2019. november 19.

Anastasia Gregorin • rogintasia055@gmail.com

Nem járt sikerrel nálam. Köszönöm...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

Mr. Dékány Endre, 2019. november 18.

Hé, hitelkeresők, szükség van-e sürgősségi hitelre vállalkozás indításához, adóssághit...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés