Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Három borsodi városban még veszélyes a levegő

MTI, 2012. február 16. - csütörtök 11:01
Címkék: szmog, Borsod
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Már csak Borsod-Abaúj-Zemplén megye három városában veszélyes a levegő minősége a szálló por miatt, míg az ország többi részén csütörtökre elfogadható szintre javult a levegőminőség; a fővárosban visszavonták a szmogriadó tájékoztatási fokozatát.


Az Országos Környezetegészségügyi Intézet (OKI) legfrissebb mérései alapján készült térképén a veszélyes levegőminőséget jelző piros színnel szerepel a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Putnok, Kazincbarcika és Sajószentpéter, mert ezeken a településeken a szálló por (PM10) köbméterenkénti koncentrációja 100 mikrogramm feletti.

Miskolcon viszont romlik a levegő minősége, az OKI adatai szerint a településen egészségtelennek számít a levegő, narancssárga színnel jelölték a térképen. A város polgármestere csütörtökön elrendelte a szmogriadó tájékoztatási fokozatát. Dobos Tímea, a polgármesteri hivatal szóvivője az MTI-nek azt mondta, a szálló por koncentrációja a levegőben kedden és szerdán is magas volt, ezért kellett elrendelni a tájékoztatási fokozatot.

A légszennyezettség további romlását elkerülve arra kérik a városlakókat, hogy lehetőség szerint mellőzzék a személyautók, főként dízelüzeműek használatát, utazzanak villamossal, autóbusszal, vagy közlekedjenek gyalogosan.

A kerti hulladék égetése a kedvezőtlen levegőminőségi adatok miatt tilos - tette hozzá, megjegyezve: az Országos Meteorológiai Szolgálat Észak-magyarországi Regionális Központjának előrejelzése szerint Borsod-Abaúj-Zemplén megye térségében a következő napokban jelentős javulás nem várható.

Budapesten péntek reggel viszont a légszennyezettségi állapot javulására hivatkozva visszavonta a szmogriadó tájékoztatási fokozatát Tarlós István főpolgármester. A Főpolgármesteri Hivatal közlése szerint Budapesten a tájékoztatási küszöbérték alá süllyedt a szálló por átlagkoncentrációja, ezért a főváros vezetője a vasárnap hozott szmogriadó-rendeletet visszavonta. A fővárosban a mérőműszerek adatai alapján a légszennyezettség szerdán sehol nem érte el az 50 mikrogrammos egészségügyi határértéket.

Szerdán még az ország kilenc városában volt kifogásolt a levegő minősége, de csütörtökre már valamennyi várost kék színnel jelölte az ország térképén az OKI, vagyis elfogadhatónak minősítették a nagyvárosok levegőjét.

A levegő szennyezettségének egészségügyi értékelése egy index alapján történik. Az OKI táblázata a légszennyező anyagok legfontosabb egészségkárosító hatásai alapján négy szintet különít el, ezeket kék (elfogadható), zöld (kifogásolt), narancssárga (egészségtelen), illetve piros (veszélyes) színnel jelölik. Az önkormányzatok az utóbbi két kategória alapján rendelhetik el a szmogriadó tájékoztatási, illetve riasztási fokozatát.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Alkopro, 2020. április 03.

Ha szeretne nyugodt szívvel a volán mögé ülni, akkor célszerű lehet az alkoholszonda beszerz...

Kevesebb az ittas sofőr

Alkopro, 2020. április 03.

Ha szeretne nyugodt szívvel a volán mögé ülni, akkor célszerű lehet az alkoholszonda beszerz...

Futószalagon itélik el az ittas vezetőket

Alkopro, 2020. április 03.

Ha szeretne nyugodt szívvel a volán mögé ülni, akkor célszerű lehet az alkoholszonda beszerz...

Futószalagon itélik el az ittas vezetőket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza